Mardin yöresinde Isatis tinctoria bitkisinden elde edilen boya ile renklendirilerek yapılan mavi renkli bir çeşit badem şekeridir. Mardin İmlebbes 23.12.2009 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Mardin'de, kırsal alandan toplanan bademlerden üretilen badem şekeri, Kurban Bayramı dolayısıyla yoğun ilgi görüyor.
Mardin badem şekeri, sadece Mardin yöresine özgü mavi renkliolan badem şekerine bu rengi veren Lahor ağacından elde edilen kök boyadır. Bu kök boyadan elde edilen mürekkebin bebeklerin ağzında oluşan pamukçukları iyileştirme özelliği bulunmaktadır.
Mardin yöresine has olan mavi renkli badem şekerine, renk veren bölgede yetişen Lahor ağacından elde edilen kök boyadır. Bademler şeker eriğinden elde edilen şerbetin içerisine batırılır. Hazırlanmış olan soğuk ve sıcak şerbetlere kıvamını alana kadar batırılan bademler, kurutma dolaplarında bekletilirler.
Mardin yöresinde Isatis tinctoria bitkisinden elde edilen boya ile renklendirilerek yapılan mavi renkli bir çeşit badem şekeridir.
İlgili 22 soru bulundu
Çay ağacı, Türkiye'de yetişen bitki türleri arasında yer almaz. Yetiştiği Avustralya ve Yeni Zelanda topraklarında ise kendiliğinden büyüyen bir bitki olma özelliği taşımaktadır.
Nonpareil badem Kaliforniya'da (ABD) mevcut çeşitlerin en iyisi olarak kabul edilir. Ağacı kuvvetli ve verimlidir. Çubuğu ince, iç badem kalitesi yüksektir. İç randımanı % 60-70, çift badem oranı ise % 5-10'dur.
Kavrulmuş bademin raf ömrünün çiğ bademe göre daha uzun olduğu da unutulmamalıdır. Diyabet hastalarında çiğ badem öğünlerinde oldukça önemli yer tutar. •Tansiyon hastaları ise kavrulmuş bademi tüketmekten kaçınmalıdır.
Ülkemiz de badem en fazla Muğla, Antalya, Karaman, Denizli, İçel ve Elazığ illerinde yetiştirilmektedir. İstenilen tüm şehirlerde hemen hemen badem yetiştirmek mümkündür.
Badem Şekeri filminin çekimleri için ağırlıklı olarak Çanakkale şehri kullanıldı. Ayvacık ilçesinde yer alan Çamkalabak ve Behramkale'de de çekimleri yapılan film, Ege'nin doğal ve huzur verici manzarasını seyirciye hissettirecek.
Antioksidan özellikte olması ve lif oranının yüksek olması vücudun kansere karşı dirençli olmasını sağlar. Özellikle kolon kanserinde koruyucu bir etkiye sahiptir. İçeriğinde bulunan E vitamini sayesinde damar sertliğinin önlenmesini sağlar. Badem şekerinin her gün dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Eğer boya olsa her zaman mavi kalır. Ama bu kaldıkça beyazlaşıyor ve doğal olduğu ortaya çıkıyor. Onun dışında zencefil tarçın, mahlep ile damla sakızı ve serpme badem şekeri üretiliyor. Genelde müşteriler rengini lahor ağacından mavi renkli 'hayalet' denilen badem şekerini tercih ediyor.
Bursa'nın meşhur tatlılarından bir tanesidir. Kestane şekeri Bursa ili sınırları içindeki Uludağ'da yetişen kestanelerden yapılmaktadır.
Badem şekeri, Elazığ'ın beyaz altınıdır. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte halkımızın oldukça teveccüh gösterdiği bir ürün.
Imlebbes aslında Arapça kökenli bir kelimedir ve “Üzeri kaplanan, örtülen.” anlamına gelir. (Etimolojik olarak: Lebbes = Libas = Elbise gibi düşünebilirsiniz.) Imlebbes aynı zamanda “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” almış bir şekerlemedir.
Beslenme Karşılaştırması Ceviz ve badem oldukça benzer beslenme profillerine sahiptir. Yağ, karbonhidrat ve protein içerikleri biraz farklılık gösterse de, bademler daha fazla mineral içerir. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) söz konusu olduğunda ceviz başı çekiyor.
Peki günde kaç badem tüketilmeli? Bademin her gün 25 gram yani yaklaşık 20 adet tüketilmesini tavsiye eden Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, “5-6 adet badem yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağına eşdeğer kalori içeriyor. Günde yaklaşık 20 adet bademi aşmamak gerekir.
Kabuğu yumuşak, iç badem kalitesi ortadır. İç randımanı %45-50, çift badem oranı ise %15-30'dur. Ağacı orta kuvvette, verimliliği orta ile yeterli arasındadır. Kabuğu yumuşak ve açık renkli olduğundan, özellikle kabuklu olarak satış için tercih edilen bir bademdir.
Dünyada tescillenmiş ve başka hiçbir yerde bulunmayan Datça badem çeşitleri, bilinen 82 çeşit türden fazla badem türü içermektedir.
Daha çok Türkiye, İran, Suudi Arabistan gibi ılıman iklime sahip ülkelerde yetişmektedir. Ancak ülkemizde yetişen birinci kalite badem çeşidi Datça bademidir. Badem denince aklınıza ilk gelen yer neresi diye sorsak cevabınız tabii ki Datça olacaktır.
Datça bademi, datça yarım adasında bulunan 15.000 dekar datça bademi bahçesinde yetiştirilmektedir. Bu alanda yetişen yıllık olarak 2500 ton bademin içinden özel seçim, iri badem içleri Koz Kuruyemiş tarafından özenle sizler için satın alınarak sunulmaktadır.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Çay En Güzel Nerede Yetişir? Dünya genelinde en iyi çay Hindistan ve Çin sınırları içinde yetişmektedir.
Günümüzde daha çok İran, Irak ve Suriye bölgelerinde yetişen bu çay çeşidi, önce başta Diyarbakır olmak üzere tüm Doğu illerimizde mutfaklarda tütmekte olan yegane çay biçimiydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri