Haber Merkezi – Bilimsel akademik dergi General Certificate of Secondary Education'da (GCSE) yayınlanan güncel bir araştırmaya göre, dünya nüfusunun yüzde 8 ila 10'unu oluşturduğu bilinen mavi gözlü insanların soyu aynı insana dayanıyor.
Dünya nüfusunun sadece yüzde 8 ile 10'nun mavi gözlü olduğu tahmin ediliyor.
Araştırma bulgularına göre Türkiye'de insanların %70'i kahverengi gözlü. Göz rengi ela veya bal rengi olanların oranı %17. Yeşil ve mavi renkli gözlüler ise %12'lik bir kesimi oluşturuyor.
Bütün mavi gözlü insanların ataları aynıdır.
Bilim insanları, bu atanın muhtemelen 6.000 ila 10.000 yıl önce yaşamış Karadeniz bölgesinden bir Avrupalı olduğunu düşünüyorlar. Dünyanın sadece küçük bir çoğunluğu yani % 8 ila% 10'u mavi gözlüyken Avrupa'daki mavi gözlü insanların yüzdesi% 20 ile% 40 arasındadır.
Göz rengi, irisin ön katmanlarındaki melanin miktarıyla doğrudan ilişkili olarak kabul ediliyor. Kahverengi gözlü insanların irisinde çok miktarda melanin bulunurken, mavi gözlü insanlarda bu pigment çok daha az bulunuyor. Bu nedenle kahverengi dünya çapında en yaygın göz rengi olarak karşımıza çıkıyor.
İlgili 16 soru bulundu
Kahverengi gözlü insanlar, belirli hastalıklara karşı daha az savunmasızdır. Örneğin, kahverengi gözlü insanların açık renkli gözleri olan insanlara kıyasla yaşa bağlı makula dejenerasyonu geçirme ihtimalleri daha düşük görünmektedir.
lokuslardaki alellik çiftlerle de aditif etki yapa- bilir. Tek gen etkilerini içeren kahverengi göz renginin mavi veya griye dominant belirtilmektedir[l]. Biz popülasyonda · buna uygun bir sonuç elde ettik. Türk toplumunda kahverengi göz rengi %90 ile en göz rengi olarak belirlendi .
Mavi gözlerin irisinde melanin yoktur. Mavi renk pigmentten değil, gözdeki suya ve alttaki katmanlara yansıyan ışıktan gelir. Yani, en azından biyolojik açıdan bakıldığında, mavi gözler aslında renksizdir. Çocuğunun mavi gözlü olması için her iki ebeveynin de mavi göz geninden geçmesi gerekir.
Kahverengi göz: Koyu kahverengi göze göre çok daha az görülen göz rengidir.
Nadir rastlanan bir göz rengi olduğundan da oldukça kıymetli olarak kabul ediliyor. Ancak mavi gözün aslında bir mutasyon sonucunda ortaya çıktığını biliyor musunuz? Aslında bir hastalık yani, çok da kıskanmamak lazım!
Pigment hücrelerimizin sayısı orta karar ise gözümüz açık kahve – ela renginde olur. Gözümüzde hiç pigment hücresi yoksa, o zaman mavi – yeşil gözlü oluruz. Laser ile boya hücrelerini toz haline getirip bunları iris üzerinden temizlemek mümkün. Bu durumda, kahverengi göz kendiliğinden mavi renge döner.
Yeşil göz rengi dünyada bulunan en nadir renktir ve dünya nüfusunun yaklaşık % 2'sinin yeşil renkli gözlere sahip olduğu tahmin edilmektedir. Yeşil göz en çok Kuzey ve Orta Avrupa'da yaygın olarak bulunmaktadır.
Göz rengi de bebeğin anne ve babasından aldığı gen çiftine bağlıdır. Kahverengi göz rengi yeşil ve mavi gibi açık renk göz renklerine göre baskın, açık renk göz geni ise çekiniktir.
Mavi gözlü kişiler enerji dolu , durağanlığı sevmeyen , karar verme kabiliyeti güçlü , eli açık kişilerdir . Biraz hayalperesttirler bu nedenle gerçekleri görmekte zorlanırlar.Genellikle çevreleri tarafından çok sevilirler. Mavi gözlere sahip insanlar diğerlerine göre daha çekicidir .
Araştırmacılar elbette bugün ilk mavi gözlü insanın kim olduğunu bilmiyor. Göz renginin mavi olduğu bilinen en eski insan, Kuzey İspanya'da bulunan 7000 yaşında bir iskeletti. İskelet üzerinde yapılan genetik analizleri, gözlerinin mavi olduğunu ortaya koydu.
Sonuçlar, mavinin erkeklerde en çekici göz rengi olduğunu ve toplam 173 eşleşmeden 47'sini ya da yüzde 27.17'sini elde ettiğini buldu. Bir sonraki en popüler renk, yüzde 21,97 oyla kahverengi, ardından yüzde 16,76 ile yeşil, yüzde 15,03 ile ela ve yüzde 10,98 ile siyah oldu.
Hazel lensler, doğal göz renginizi değiştirerek veya vurgulayarak gözlerinize yumuşak bir ve çekici bir ton katan renkli kontakt lenslerdir. Hazel, genellikle yeşil ve kahverengi tonlarının mükemmel bir karışımını temsil eder. Bu lensler, kişinin gözlerini daha çekici hale getirirken doğal bir görünüm sağlar.
Mavi gözlerin oluşmasına sebep olan bu genetik mutasyon, HERC2 adlı bir genden kaynaklanıyor. Bilim insanları, kahverengi göz pigmentini oluşturan OCA2 geninin, mutasyona uğrayarak HERC2 genine evrildiğini öne sürdü.
Pembe göz, konjonktiva, gözün beyaz kısmı ve iç göz kapaklarının iltihaplanmasıdır. Küçük bir enfeksiyondur ve kötü görünse de genellikle ciddi değildir. Yine de, çocuğunuz pembe göz belirtileri gösteriyorsa, bir doktora görünmeniz önemlidir.
Anne veya babadan sadece birinden koyu renk gen gelmesi durumunda bebeklerin göz rengi koyu renkli olur. Bebeklerin göz rengi yeşil ya da mavi gibi açık renkler ise, çekinik genlerle taşınır. Yani bebeğin açık renkli göze sahip olması için hem anne hem de babadan bu geni alması şarttır.
Bebekler genellikle doğduklarında melanin adı verilen pigmenti henüz tam olarak üretemedikleri için göz renkleri genellikle mavidir. Bu durum, bebeklerin gözlerinin koyu pigmentlere sahip olmamasından kaynaklanır. Ancak, bebeklerin göz renkleri doğumdan sonra değişebilir.
Bu nedenle, birçok bebeğin gözleri mavidir, ancak göz erken çocukluk döneminde geliştikçe ve iriste daha fazla melanin üretildikçe göz rengi değişir. Dolayısıyla çocuğunuz "bebeklikteki mavi" göz rengini değişmeye başlarsa ve göz rengi de büyüdükçe yeşil, ela veya kahverengine dönerse şaşırmayın.
insanlarda çok nadirde olsa olan bir göz. kehribar (ing. amber) veya koyu sarı göz veya altın göz olarak da adlandırılabiliyor. lirokrom denen sarı pigmentin iriste birikmesiyle oluşuyor. lirokrom aynı zamanda yeşil gözlerde de var. kehribar gözleri katı altın renginde de olabilir.
genelde yeşil gözlülere denir. bestesi selahattin içli'ye güftesi hüceste aksavrın'a ait olan, hüseyni makamındaki en içli şarkılardan biri.
Yeşil göz rengi, genellikle anne ve babadan gelen genetik materyallerin kombinasyonu sonucu oluşur. Yeşil gözler, iki ayrı genin birleşmesi sonucu meydana gelir. Bu genler, hem mavi hem de kahverengi gözlerin genlerini kodlayan genlerle birleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri