Tuz Mağarası, Çankırı ili, Balıbağı köyü sınırları içerisinde bulunan, kaya tuzu çıkarılması sonucu oluşmuş mağara.
Çankırı Tuz Madeni, yaklaşık 5 bin yıldır tuz üretildiği bilinen dünyanın en eski ve en büyük tuz madenlerinden biridir. Çankırı'nın doğusunda merkez ilçeye bağlı Balıbağı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Tuz Mağarası Çankırı Belediyesi'ne devredildikten sonra içeride ciddi bir temizlik ve kısmen aydınlatma yapılarak vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine geçici olarak ziyarete açılmıştır. Mağaraya ulaşım 13 km'lik köy grup yolu ile 5 km'lik Turizm Yolu ilan edilen mağara bağlantı yolu ile sağlanmaktadır.
Tuz terapisi, zatürre, astım, bronşit, sedef hastalığı, hırıltı, öksürük, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, nezle, KOAH, uyku bozuklukları, depresyon, cilt hastalıkları ve sinüzit hastalığının tedavisi için en etkili yöntemlerden biri.
Müzelerin Pazartesi günleri hariç her gün 09.00–18.30 saatleri arasında, Tuz Mağarası'nın ise haftanın her günü 09.00–16.30 saatleri arasında ziyaretçi kabul ettiği bildirildi.
İlgili 22 soru bulundu
Tuz Mağarası'na giriş ücretsiz. Ziyaret saatleri ise tavsiye edilen 10.00-17.00 saatleri arasında gitmek.
Bilimsel çalışmalar, tuz mağaralarında sıcaklık, hava gibi uygun ortam şartlarının sağlanması durumunda bronşit, astım, KOAH gibi solunum yolu hastalıkları ile egzama gibi cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koymaktadır.
Çankırı Kaya Tuzu Özellikleri
Doğal ve işlenmemiş olması en büyük özelliği. Rafine edilmeden kayalardan çıkarılıyor. Böylece mineralleri ve iz elementleri koruyarak besin değeri artıyor. İnce ve düzenli kristallere sahip olması, yemeklere farklı bir lezzet ve dokunuş katıyor.
MERSİN ASTIM MAĞARASI
Narlıkuyu Kasabası, Hasanaliler Mahallesi'nde bulunan bu mağara, Cennet-Cehennem Mağaraları'nın 600 metre kuzeybatısında yer alıyor. Bölgenin coğrafi koşullarını en iyi yansıtan yerlerden biri olmakla kalmıyor, bir tabiat harikası olarak da biliniyor.
Kaya tuzu türleri içerisinde analiz raporları doğrultusunda en sağlıklı tuz olarak kabul gören Çankırı kaya tuzunu çevrenizdeki tüm bireylere tavsiye etmelisiniz. Çünkü bildiğiniz üzere insan vücudu için en önemli iki madde su ve tuzdur.
Çankırı merkeze yaklaşık 20 kilometre mesafede, 18 bin metrekare kapalı alana sahip mağara, 200 yıllık olduğu değerlendirilen ve bozulmadan korunan eşek, tahnit edilmiş çeşitli hayvanlar ile çok sayıda heykel ve sanat eseriyle merak uyandırıyor.
YER ALTI TUZ ŞEHRİ (TUZ MAĞARASI), HAFTANIN YEDİ GÜNÜ SAAT 09.30-17.00 SAATLERİ ARASINDA ZİYARETE AÇIKTIR.
Tuz Mağarası, Çankırı ili, Balıbağı köyü sınırları içerisinde bulunan, kaya tuzu çıkarılması sonucu oluşmuş mağara.
Merkez İlçeye 19 km. mesafede bulunan ve Hititler Döneminden beri işletildiği tahmin edilen tuz yatakları ülkemizin en büyük kaya tuzu rezervine sahiptir. Tuz elde etmek amacıyla açılan oyuklardan oluşan ve içerisinde kamyonların dolaştığı mağara görenleri adeta büyülemektedir.
Türkiye'nin en uzun (Beyşehir Gölü batısındaki Pınarözü Mağarası, 16 km) ve en derin mağaraları (Anamur'un kuzeyinde Çukurpınar Düdeni, 1880 m) bu dağ kuşağı üzerindedir. Ülkemizde mağara araştırmaları 1964 yılında kurulan Mağara Araştırma Derneği (MAD) tarafından başlatılmıştır.
İnsuyu Mağarası, Burdur-Antalya karayolu üzerinde, Burdur'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve ülkemizde turizme açılan ilk mağaralardandır (1965).
“Tuz mağarası tedavisi” çok eski zamanlardan günümüze ulaşmış alternatif tedavi yöntemi olup, Astımda etkili olduğu öne sürülmüştür.
Nem oranının yüzde 90 seviyelerinde ve karbondioksit oranının yüksek olması dolayısıyla astım ve solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen mağarayı geçen yıl 4 bin astım hastası ziyaret etti. Astım hastaları mağarada günde 4 saat olmak üzere toplam 21 gün kalıyor.
Tuzlu su buharı ile astım, bronşit, burun ve kulak tıkanıklığı şikayetleriniz azalır ve düzelir.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Öncelikle doğal ve fabrikasyon işleminden geçmemiş Çankırı tuzu bembeyaz olur. Eğer bir tuzun renginde grimsilik varsa bilinizki o tuz gerçek Çankırı tuzu değildir. İkincisi Çankırı tuzundan çok küçük miktarda dilimize sürünce bu tuzun diğer tuzlardan çok etkili olduğunu anlarsınız.
Muhteşem bir hayat kaynağı, milyonlarca yıllık oluşum süreci, binlerce yıllık kullanım tarihi, muazzam moleküler yapısı, emsallerinden kat be kat zengin mineral yapısına sahip milli tuzumuz Çankırı tuzu dünyadaki en değerli tuzlardan birisidir, hatta himalaya tuzundan da daha iyidir.
Kaya tuzu faydaları arasında kramp ağrılarından, sindirim sistemine, romatizmadan kas ve kemik ağrılarına kadar pek çok bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını sıralamak gerekirse; Böbrek taşlarına iyi gelir. Bulantı, kusma gibi mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Günlük 5 – 7 saat mağarada kalınmalıdır. Mağara iç ortamında sıcaklık 10 – 15 derece olduğundan ona göre kıyafet seçilmelidir. Mağara şehir merkezine 18 km uzaklıktadır. Günübirlik gidiş – geliş şahsi imkanla sağlanabilmektedir.
Oldukça büyük olan galerierin görünümleri ürkütücü olsa da göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahiptir. Tuz mağarası içerisinde bulunan kaya tuzu tabakaları 24-37 milyon yıl önce oluşmuş olan çökel tabakalarıdır. Buranın Hititler döneminden beri kullanıldığı düşünülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri