Daha önce ağaca bağlı bir kutunun içinde ya da sokakta plastik pet şişelerin mavi kapaklarını toplayanları görmüşsünüzdür. Aramızda engellilere tekerlekli sandalye almak için yapılan bu kampanya için kapak toplayanlarımız da vardır. Mavi kapak toplamak da kamu vicdanını kullanarak dolandırıcılık yapma işlerinden biri.
Bu kampanya sayesinde yüzlerce ton plastik atık ekonomiye kazandırılırken binlerce engelli de tekerlekli sandalyeye kavuşmuştu. Ancak son günlerde farklı yayınlar ve sosyal medyadaki paylaşımlarla dalga dalga yayılan asılsız bir dedikodu, kampanyaya olan güveni sarstı, ilgi azaldı.
Plastik kapaklar tekerlekli sandalyeye dönüşüyor
Kampanyanın amacı plastik kapakların geri dönüştürmesi sayesinde çevre kirliliğinin önlenmesi ve geri dönüşümden sağlanan gelir ile de omurilik felci geçirmiş, yürüyemeyen ihtiyaç sahibi engelli kişilere akülü tekerlekli sandalye temin edilmesidir.
Eskişehir. Eskişehir'de hayatını sürdüren Halit Aydoğan (74) ile torunu Melike Sarıtaş (18), 2008 yılında sosyal medyada açtıkları "Dede torun mavi kapak" hesabı sayesinde bugüne kadar 130 ton mavi kapak toplayıp, elde ettikleri gelirle 465 tekerlekli sandalyeyi ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.
Onlara göre kapak dışındaki plastikler zararsızdır. Kapak toplanırken pet şişeler çevreye atılmaktadır. Toplanması kolay olan 'kapak' yeterli görülüp, engelliler için yardım kampanyası denilerek halka toplatılmasına başlanmış toplatma maliyeti de ortadan kaldırılmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Peki neden? Kapakların toplanması ile sektörün pet şişelerin geri dönüşüm sorumluluğundan kurtulduğu iddia ediliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği yanlış yorumlanarak kampanyayı destekleyen milyonların zihninde soru işaretleri oluşturuluyor.
Eğer 200 bin küçük şişe kapağı toplarsanız 1 tekerlekli sandalye alabilirsiniz. Kapakların kırılmış veya ezilmiş olması fark etmez. Önemli olan kapakların sayısıdır. Bu kapaklar hem geri dönüşüme katkıda bulunur hem de ihtiyaç sahibi olanlar için oldukça önemli bir yere sahip olur.
Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nden dünyaya yayılan 'mavi kapak' toplama kampanyası, 3 yıllık gönüllü çalışmanın ardından Dekan Prof. Dr. Celal Artunç'un talimatıyla sona erdi. 'Tane tane kapakları toplayalım adım adım engelleri aşalım' sloganıyla yürütülen projenin koordinatörlüğünü yapan Prof.
MAVİ KAPAK KAMPANYASI DEVAM EDİYORMU? Mavi kapak toplama kampanyası halen devam etmektedir.
MAVİ KAPAK KAMPANYASI NEDİR? Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği'nin (TOFD) 2011 yılından itibaren başlattığı ve devam etmekte olan plastik kapak toplama kampanyasıdır.
Ardından şişe kapaklarının çapı 1 milimetre küçültülüp, boyları yarım santim kısaltıldı. Bu da, 1.8 gram olan kapak ağırlığının 1.35 grama kadar inmesini sağladı.
Kapaklar 500 kg'a ulaştığında 1 manuel tekerlekli sandalye, 4,5 tona ulaştığında ise 1 akülü tekerlekli sandalyeye tekabül etmektedir.
Şişelerde Neden Mavi Renk Tercihi Yapılmaktadır ? Polikarbonat şişelerde mavi rengin tercih edilmesi temelde Transmisyona dayandırılabilir. Transmisyon: Mavi rengin güneş ışığının kırılmasına karşı olan hassasiyettir.
"SIFIR ATIK İLE ENGELLERİ AŞIYORUZ" mavi kapak toplama kampanyası ile amacımız; geri dönüşebilen mavi kapakları ayrı toplayarak, çevreye zarar vermeyecek şekilde bertaraf etmek ve geri dönüşümünü sağlamak, Anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki okullarda çevre bilincini aşılayarak geleceğin büyüklerini ...
30 yıl önce 0.5 litre su için kullanılan PET şişenin ağırlığı 22 gramdı ve 1 ton PET resinden yaklaşık olarak 45 bin adet PET su şişesi üretiliyordu. Bu gün aynı miktarda PET şişe üretmek için ihtiyaç duyulan hammadde ise; 1000 kg yerine 472 kg'dır.
- 200 bin plastik kapakla 1 manuel tekerlekli sandalye alınabiliyor. 70 bin plastik kapakla 1 koltuk değneği alınabiliyor.
Hırdavat Mağazaları: Bazı büyük hırdavat mağazaları veya yapı marketler, plastik şişe kapakları gibi ambalaj malzemelerini de satışa sunabilir. Plastik Ambalaj Üreticileri: Plastik şişe kapakları üreten özel şirketler veya plastik ambalaj üreticileri de plastik şişe kapaklarını satışa sunarlar.
Yeşil: Yeşil renkli PET şişe kapakları, genellikle doğal içecekler, meyve suları ve bitki özleri gibi ürünlerde kullanılır. Kırmızı: Kırmızı, enerji içecekleri ve meyve suları gibi ürünlerin kapaklarında tercih edilebilir.
Şişe kapağı, şişenin içindeki içeceği koruma amacıyla kapatılmasını sağlar. Ayrıca, şişenin içeriğinin sızmasını veya dışarıya dökülmesini önler.
hangi kapaklar kampanya kapsamında: plastik kapak olmalı, renk ve büyüklük önemli değil. kampanya tarihleri: kampanyamız 22.04.2010 - 30.12.2010 tarihleri arasındadır.
Dr. Nurselen Toygar'ın koordinatörlüğünde 'Mavi Kapak Kampanyası' adlı bu sosyal sorumluluk projesi hala sürüyor. Proje Ekip Sorumlusu Bülent Başoğlu, 2010 mayıs ayından günümüze 220 tona yakın plastik kapak topladığını, bunun karşılığında bin 100 tekerlekli sandalye alındığını söylüyor.
Bağışçılarımız genellikle bağış yapmak istedikleri yeri seçerek gelmektedir. Nereye bağış yapacağınızı bilmiyorsanız, bulunduğunuz bölgedeki Belediyelere, Derneklere, Hastanelere, Fizik Tedavi Merkezlerine, Müge Anlı, Esra Erol'a vb kurumlara, programlar bağış yapabilirsiniz.
Geri Dönüşüm: Pet şişe kapakları, geri dönüşüme katkıda bulunan plastik parçalardır. Doğru şekilde ayrıştırılarak geri dönüşüme kazandırılabilirler.
Bu kapakların hammaddeleri HDPE, yani yüksek yoğunluklu polietilen malzemedir. Pet şişe kapaklarının sağlığa uygun olduğuna dair belgelerinin de tam olması şarttır. Logolu bir şekilde ve istediğiniz renkte üretilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri