Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Kokunun daha uzun süre kalıcı olmasını sağlamak için doğrudan vücudunuza püskürtmek daha iyidir. Bileklerimizi birbirine sürtmeden önce parfüm sıkmak, kokunun hızla etkisini kaybetmesine yol açar. Eğer bileklerinizdeki kokuyu yaymak istiyorsanız, bileklerinizi birbirine sürtmek yerine ovalayın.
Parfümünüzü sıkmadan önce kokusuz kremi cildinize sürerek parfümün daha uzun süre etkisini göstermesini sağlayabilirsiniz. Doğrudan cildinize uygulayarak kalıcılığı arttırabilirsiniz. Parfümü kıyafetlerinize sıkmaktansa doğrudan cildinize uygulayarak kalıcılık ömrünü uzatabilirsiniz.
Parfümün kalıcı olması için kullanılan madde fiksatif denilen sabitleyici bir maddedir. Bu madde parfümün içeriğine göre uygun oranda eklenir ve kalıcı olması sağlanır.
- Tabii ki en önemli nokta parfümün saklandığı yer. Normalden daha sıcak, aydınlık, nemli veya güneş gören bir yerde parfümünü bırakırsan kokunun etkisi çok kısa sürede kaybolacak veya şekil değiştirecektir. Bu nedenle parfümünü mutlaka serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalısın.
İlgili 41 soru bulundu
Parfüm içeriğindeki alkol ısıya maruz kaldığında buharlaştığı için parfümü asla sıcak bir ortamda saklamamalısınız. Bu yüzden parfümlerinizi kendi kutularında, kapağı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamak, herhangi bir ısıya maruz bırakmadığından dolayı daha uzun süreli kullanım deneyimi sunacaktır.
Kalıcı parfüm kullanımı için parfümün her zaman kuru cilde uygulanması gerekir. Kalıcı bir parfümün her zaman yüksek kalitede alkol başta olmak üzere hammaddelerden üretilmiş olması gereklidir. Parfümün kalıcılığını arttıran bir etken de parfüm formülasyonunda doğal ve sentetik olmayan bağlayıcılar kullanılmasıdır.
EDC ürünler genellikle 1 – 2 saate kadar, EDT'ler 3 – 5 saat aralığında, EDP'ler 6 – 8 saat süre ile tende kalır. Extrait de Parfum ürünlerinin kalıcılığı ise 12 saate kadar uzayabilir. Her parfüm herkeste aynı kokmayacağı gibi, her tende de aynı sürede kalmaz.
Parfüm sıkarken mutlaka cildine sıkmaya dikkat etmelisin. Kıyafete parfüm sıkmak, saça parfüm sıkmak gibi uygulamalar doğru değildir. Kıyafetin veya saçının kendi kokusuyla parfüm karışabilir ve tam istediğin kokuyu elde edemeyebilirsin.
Parfüm vücuda, özellikle bileklerin, boynun ve göğsün arkasına, kulak arkasına, omuzlara ve saçların arkasına sıkılabilir. Bilek, parfüm sıkılan en yaygın yerlerden biridir. Parfümün saçta kalıcılığı kadınlar için özel bir avantajdır.
Eau De Parfum (EDP) ile Eau De Toilette (EDT) parfüm arasındaki en önemli fark kokuların konsantrasyonlardır. EDT parfüm yaklaşık 4-6 saat süren %8-15 oranında koku esansına sahip olur. Buna karşın EDP parfüm ise koku esansı %30'a kadar çıkabiliyor. EDP parfümler 8-10 saat arasında kalıcılık gösteriyorlar.
Parfümün kaç fıs sıkılacağı tamamen tercihe göre değişir ama çok boğucu olmayan, eşit ve abartılı olmayan bir koku için ortalama 3-4 fıs sıkılabilir.
İlham Sabuncu, açık havaya çıkarken cilde parfüm sıkmanın, ciltte kalıcı lekelere yol açabileceği uyarısında bulundu. Prof. Dr. Sabuncu, parfümün doğrudan tene sıkılmaması gerektiğini ve içeriğindeki maddelerin iyi bilinmesi gerektiğini söyledi.
PARFÜM DENEMENİN EN İYİ YOLU
Parfüm denerken, sadece deneme kağıtlarına sıkmak yeterli değildir. Ayrıca bu kağıtlar parfümün cildinizdeki etkisini göstermez. Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza.
Koltuk altlarındaki ter bezleri parfümle reaksiyona girerek yanma hissi ve kaşıntıya neden olabilir. Bu yüzden o bölgeye sakın parfüm sıkmayın.
Çoğu parfüm çabuk bozulan bir yapıya ve kısa süreli bir son kullanma tarihine sahip değildir. Bazılarının süresi bir yıldan kısa bir süre içinde dolmaya başlarken ve diğerlerini 10 yıldan fazla süre kullanabilirsiniz. Genel bir yorum yapacak olursak ise, bir kokunun ortalama raf ömrü üç ila beş yıldır.
Şu an dünyanın en pahalı parfümü olan “Shumukh” bilinen 6 nota içeriyor, Türk gülü, kehribar, sandal ağacı, misk, saf Hint agar ağacı notalarını içeriyor ancak tam formülü sır gibi korunuyor. Kokusunun insan teninde 12 saatten fazla, kumaşta kullanıldığında ise yaklaşık 30 gün kaldığı tahmin ediliyor.
Parfümü bileğinize veya kolunuzun iç kısmına sıkın ve ilk üst notaların uçtuğu aşamayı bekleyin. Daha sonra gün boyunca nasıl bir değişim yaşandığını gözlemleyin. Eğer alt notaların da hala belirgin olduğunu hissediyorsanız, parfümün kalıcılığının iyi olduğunu söyleyebilirsiniz.
Kalıcı bir koku için bir başka önemli nokta da kokuyu vücudunuzun neresine sürdüğünüzdür. Örneğin erkeklerde boyun bölgesi ve omuzlar öncelikli olmakla beraber bilekler ve göğüs kısmı da önerilir. Kadınlarda ise kulağın arka kısmı, boyun ve göğüs bölgesi kalıcı bir koku için en uygun bölgelerdir.
Ancak güneş ışınlarına direkt maruz kalan ya da çok nemli bir ortamda duran parfümlerin yapısı hızlıca bozulmaya ve kokuları değişmeye oldukça meyillidir. Bu yüzden parfümleri mümkünse kutularında ya da direkt ışık almayan ve serin, oda ıscaklığında bir ortamda saklamaya dikkat edin.
Siz de gün boyu kalıcı parfüm arıyorsanız mutlaka EDP ürünlerden tercih edin. Parfümünüzün daha kalıcı olması için vazelin sürebilirsiniz. Vazelinin içerisindeki petrolyum, parfümün tutunacağı bir doku hazırlar ve parfümün hemen buharlaşmasını engelleyerek daha kalıcı bir koku sağlar.
Kalıcı kokular bulunduğu ortamın havasını stabil tutabilmek için çok önemlidir. Kendinize ait bir ambiyans yaratmak ve bulunduğunuz ortamda daha rahat hissetmek için hoş ve kalıcı kokulara ihtiyaç duyarsınız. Bu kokular çiçek kokuları, baharat kokuları, odunsu notalı kokular ve hatta fresh kokular olabilmektedir.
Parfümü çok uzaktan ya da çok yakından sıkmayın. 10-15 cm parfüm sıkmak için ideal uzaklıktır.
Nasıl: Kullanmadan önce cildiniz temiz olmalı. Unutmayın ki bu kokular, asla ter gibi kötü kokuları yok etmek için uygun değil. Terlemiş bölgeye parfümlü bir ürün sürdüğünüzde istenmeyen kokuyu bastırmak yerine, daha kötü bir şekilde yayılmasına yol açarsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri