Muhabbet kuşlarının üreme zamanlarında cere rengi farklılık gösterebilir. Örneğin yetişkin bir dişi muhabbet kuşunda kahverengi tonlarında olurken, dişi kuş üremeye hazırsa rengi koyulaşır, derisi çatlak ve kuru bir görüntüye dönüşür. Erkek muhabbet kuşlarında ise cere rengi koyu mavi renktedir.
Bunu anlamak için gagalarının üzerinde bulunan cere denilen burun kısımları erkek muhabbet kuşlarında mavi, mor gibi daha koyu renklerde olup, dişilerde ise beyaz, kahverengi, turkuaz beyaz karışımında olmaktadır.
Renk Çeşitliliği
Muhabbet kuşları doğal ortamlarında sadece yeşil ve sarı renklerindedir. Mavi, beyaz ya da leylak rengi gibi farklı renklerdeki muhabbet kuşları evcilleştirilmiş muhabbet kuşlarında yer almaktadır, bu renklere sahip muhabbet kuşlarının İngiliz muhabbet kuşu olduğunu söylemek mümkündür.
Ancak tam emin olamıyor iseniz burun etrafında ki deliklerin kenarlarına bakabilirsiniz. Burun deliklerinin kenarında beyaz halka şekli olması halinde muhabbet kuşu dişidir. Erkek muhabbet kuşlarının cinsiyetini anlamak için ise cere bölgesinin pembe, mor veya tek bir bütün renk olması gerekmektedir.
Dişilerde cere bölgesinin rengi çiftleşme döneminde kahverengi tonunda görülmektedir. Yavru olan erkek muhabbet kuşlarının cere bölgesi ise mor, pembe tonlarında görülüyorsa ya da cere kısmının tümü tek bir renk tonundaysa erkek muhabbet kuşu olduğunu anlayabilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Her ne kadar dişi kuşlarda konuşmaya alıştırılabilir ise de erkek kuşlar daha iyi konuştukları kanısı yaygındır. Bu nedenle konuşturulacak yavru kuş alımında erkek bir yavru satın alınmasını öneriyoruz.
Öncelikle almak istediğiniz muhabbet kuşunuz erkek mi olacak yoksa dişimi olacak. Eğer tercihiniz kuşunuzun konuşması yönünde ise erkek muhabbet kuşu almalısınız çünkü erkekler dişilere göre daha iyi Konuşurlar.
En çok konuşan muhabbet kuşu türü olan açık yeşil muhabbet kuşları iyi bir bakım ve düzenli kontrol ile 15 yıla kadar yaşarlar. Gök Mavi Muhabbet Kuşları: Gövdesinin gök mavi renkte olması dolayısı ile bu ismi alan gök mavi muhabbet kuşları konuşmaya yatkın bir kuş türüdür. İnsan canlısıdır.
Yavru muhabbet kuşu cinsiyet ayrımı genelde burun etrafına bakılarak yapılır tam pembemsi yada tam mor renklerinde gözlemlenir dişilerin ise burun deliklerinin etrafına bakarak muhabbet kuşu cinsiyet tahmini yapabiliriz.
Erkek muhabbet kuşlarında cere rengi değişmemekle birlikte genelde parlak mavidir.
Mavi kuşlar için genellikle Maviş tercih edilse de Korsan, Gökyüzü, Gökdeniz, Deniz, Nazar ve Melek konulabilir. Gri ve beyaz kuşlar için Coco, Hera, Herkül, Kar, Sütlaç, Yağmur, Albino adları tercih edilebilmektedir.
Papağanlar arasında en konuşkan tür, muhabbet kuşu olarak öne çıkmaktadır. Muhabbet kuşları neredeyse 500 kelimeye kadar öğrenebilmektedir. Puck isimli muhabbet kuşunun bu alanda bir rekoru bulunmaktadır. 1994 yılında vefat eden Puck 1728 kelime konuşabiliyordu.
Muhabbet kuşlarının cinsiyet ayrımlarını şu şekilde belirleyebiliriz: - Muhabbet kuşu eğer erkek ise, cere rengi, genel olarak mor, pembe ve parlak mavi renklerinde olur.
Genellikle 3-6 ay arasındaki kuşlar en kısa sürede konuşmayı öğrenebilir. Bu dönem eğitim için en ideal yaşlardır.
Muhabbet kuşunun konuşması için mutlaka onunla belli bir kelime üzerinde sürekli çalışma yapmak gerekir. Hatta gün içerisinde defalarca aynı kelime ona karşı söylenmelidir. Böylece muhabbet kuşu bir süre sonra konuşmaya başlayacaktır.
Merhaba. Hobi olarak muhabbet kuşu üretimi yapan birisi olarak net olarak cevap verebilirim ; “2 erkek muhabbet kuşu aynı evde ve aynı kafeste barış içerisinde yaşarlar.”
Renkleri Kamufle Olmalarını Sağlar
Muhabbet kuşlarında sarı renk genetik mutasyondan kaynaklıdır. İlk mavi renkli muhabbet kuşu ise 1878 yılında yine bir genetik mutasyonun sonucunda bu renge sahip olarak dünyaya gelmiştir. Bu mutasyon için DNA diziliminde tek bir değişiklik yapmak yeterli olmuştur.
Yaş ilerledikçe (6 aydan sonra) gözün çevresinde ise halka şeklinde koyu bir gri iris ortaya çıkmaya başlar. 8-9 aydan sonra bu koyu gri irisin rengi yavaş yavaş açılmaya başlar. Kuşlar, 1 yaşından sonra ise yaşı daha da ilerledikçe gözlerinin çevresindeki halka şeklindeki iris beyaz renk almaya başlar.
Muhabbet kuşlarının içerisinde “B, Ş, P ve K” harflerinin yer aldığı kelimeleri daha rahat telaffuz ettiği bilinmektedir. Çünkü gaga yapıları bu harfleri söylemek için daha uygundur. Dolayısıyla muhabbet kuşu; Şapşal, Boncuk ve Bambiş gibi isimler taşıdığında bunları kolayca öğrenebilir.
Muhabbet kuşları, uygun beslenme ve bakım yapıldığında ortalama 5 ila 10 yıl arasında yaşamaktadır. Fakat, kimi muhabbet kuşları 15 yıl ya da daha uzun süre ömürleri olabilir.
Sonuçlar, kuşların kırmızı renkten yalnızca korkma deneyimini öğrendikleri için kaçınmadıklarını gösteriyor. Çalışmada, gelişmesini etkileyen koşulların ve kırmızı renkli saldırgan anne babalarla uzun süre bir arada bulunmanın bir kuşun saldırganlık ya da stres seviyesini etkilemediği görüldü.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Örneğin 2 aylık bir kuş 2 haftada alışıyor ise 1 yaşında bir kuş 10 haftada alışır. -Sizin davranışlarınız. Siz eğer kuşunuza "hemen seviyim, elime gelsene ya!" yaparsanız kuşunuz size alışmaz. Veyahut alışması çok daha uzun sürer.
Muhabbet kuşları tohum ve çeşitli kuruyemişleri çok severler. Bunlar darı, kabuklu yulaf, üzüm çekirdeği, çavdar, soya fasulyesi, susam, buğday, ceviz, fındık, fıstık, kestane, keten tohumu, ay çekirdeği ve at kestanesi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri