Ayva sonbaharda en çok tüketilen meyveler arasında yer almaktadır. Ayva besin değerleri bakımından en yüksek meyveler arasında yer almaktadır.
Sonbahar mevsimi geldiğinde meyve tezgahlarında ve reyonlarında iri iri ayvaları görmek mümkündür. Ayvanın tam olarak olgunlaşması için ağustos sonu beklenmelidir. Sıcakların gitmesiyle beraber ayva çıtır bir tat kazanabilir.
Ayva, sonbahar meyvesidir.
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Yalnızca içimizi ısıtmakla kalmayan bir de sağlık veren bir kış meyvesidir ayrıca. Ayvanın iyi geldiği hastalıklar: Sindirim sistemini güçlendirir, böbrek taşı problemine iyi gelir, idrar söktürücüdür, kansızlığı önler, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir, ağız kokusunu azaltır.
İlgili 32 soru bulundu
Ayva sonbahar mevsimi meyvesi olmakla birlikte tüm kış boyunca pazar tezgahlarında ve marketlerde bulmak mümkündür. Fakat taze ayva yemek, kurutmak ya da kompostosunu yapmak için en ideal ay sonbahar aylarından olan Kasım ayıdır. Bu nedenle marketler ve manavlarda en taze ayvayı Kasım ayında bulmak mümkündür.
Meyveleri yuvarlak, sapa doğru biraz uzunca, bol sulu ve mayhoş tatlıdır. Meyveler eylül sonu ekim başında hasat edilir. Hasat fazla geciktirilmemelidir.
Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Sonbahar veya güz, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Güz, Hazan ve Bağ bozumu isimleriyle de anılır. Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir.
🍁"Güz mevsimi olarak da bilinen sonbahar dört mevsimden biridir yaz ve kış mevsimlerinin ortasında yer alan.. Sonbahar mevsiminde gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar. Güneş bize daha az ısı ve ışık verir. Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar.
Sonbaharda yetişen meyveler: Sonbaharda yetişen birçok farklı meyve bulunmaktadır. Bunlar içerisinde ayva, nar, elma, incir, armut, kestane üzüm ve mandalina bulunmaktadır.
SONBAHAR MEVSİMİ AYLARI
Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir.
Özellikle kış mevsiminde sıklıkla karşılaşılan ve en çok tercih edilen meyve olan ayva, bağışıklık güçlendirme, sindirim sistemini destekleme ve düşük kaloriye sahip olma özellikleri ile beraber diyetlerde kullanılabilmektedir.
Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar. Meyveler: Elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane.
23 Eylül, sonbahar mevsiminin ilk günü olarak kabul edilir ve ekinoks olarak adlandırılır. Kuzey ve Güney yarımküre, güneş ışınları öğle vаkti ekvatora 90 derecelik açıyla düşer.
Yapraklar dökülüyor.
Şüphesiz sararan yapraklar, en bilinen sonbahar işaretlerinden biri. sonbaharda yapraklar dalında gittikçe kurumaya ve renk değiştirmeye başlıyor. Kuruyan yapraklar, yerlere dökülüyor ve rüzgarla etrafa dağılıyor.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
İncir. Ülkemizde özellikle de Ege bölgesinde bol miktarda üretilen incir, yaz aylarında tazesi, kış aylarında ise kurusu sevilerek tüketilen bir meyvedir.
Türkiye ayva üretiminde Sakarya önemli bir yere sahip olup, İlimizde özellikle Geyve ve Pamukova havzasında ayva yetiştiriciliği ön plana çıkmaktadır.
Tekkeş ayvası:
İyi ve verimli bir çeşittir. Meyvesi iri ve gösterişlidir. Meyve kabuğu parlak sarı, ince devetüyü gibi havlı ve gevrektir. Meyve eti sulu, mayhoş, posası azdır.
Ayva (Cydonia oblonga), gülgiller (Rosaceae) familyasından 4–5 m boylanan, kırmızı kahverengi gövdeli meyve ağacıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri