Özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılmalı. Onun dışındaki zamanlarda da kullanılmasının dezavantajı yok. Hatta bu özellikteki gözlük camları ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt, sarı nokta hastalığı (Makula Dejenerasyonu) gibi göz hastalıkları riskini minimize eder.
Bu ışık, göz sağlığını ve uykuyu etkiler; bu nedenle PC'nizde mavi ışık filtresi gibi seçeneklerle aşırı mavi ışığı azaltmak iyi bir fikirdir. Ne yazık ki, bu mavi ışık göz yorgunluğuna, uykuyu bölmeye ve hatta daha fazla probleme neden olabilir.
Mavi ışık ışınları gözün arka kısmında bulunan retinaya doğrudan ulaşıyor. Gözün sahip olduğu doğal filtrelerin yeterli koruma sağlayamaması nedeniyle retina hücrelerine doğrudan zarar veriyor. Retinada oluşan bu zarar da görme kaybı ya da yaşa bağlı makula dejenerasyonu oluşumuna neden oluyor.
Günümüzde teknolojik cihazlar hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Ancak, bu cihazlar mavi ışık yaydığından dolayı göz sağlığımıza zararlı olabilirler. Mavi ekran ışığı, insan gözündeki retinayı etkileyerek uykusuzluğa, baş ağrısına, göz yorgunluğuna ve hatta göz hastalıklarına neden olabilir.
Mavi ışık özellikle gözün retina tabakası için toksik olabilmektedir. Mavi ışığa maruz kalmak özellikle retinada fototoksiteye neden olarak yaşa bağlı maküla hastalığına (sarı nokta hastalığı olarak da bilinir) yol açar.
İlgili 18 soru bulundu
Mavi ışık gözlüğü, göze ulaşan mavi ışık demetini belirli miktarda azaltan özel bir kaplamaya sahiptir. Özellikle sirkadiyen ritmin düzenlenmesinde etkili olabileceği gösterilir. Mavi ışık korumalı gözlükler, göze direkt giren mavi ışığı filtrelese bile kesin olarak göz sağlığını korur ve iyileştirir denilemez.
Mavi ışık, görülebilir ışık spektrumunda frekansı en yüksek ışıklardan biridir ve frekansının bu denli yüksek olması taşıdığı enerjinin de yüksek olması anlamına geliyor. Gözümün oldukça hassas fotoreseptörlere, sinir hücrelerine sahip. Bu hücre ve reseptörler yoğun mavi ışığa maruz kaldığı zaman yorulabiliyorlar.
380 ile 500 nanometre aralığında titreşen, görünür ışık spektrumunda en kısa dalga boyuna ve en yüksek enerjiye sahip olan bu ışık, görünür ışığın yaklaşık üçte birini oluşturur. Mavi ışık bilgisayarlarda, telefonlarda, tabletlerde, televizyonlarda bulunan bir ışıktır.
Gün içerisinde dışarıda olmak ise doğrudan mavi ışık almaya yol açıyor. Ancak düz ekran televizyon, floresan, LED aydınlatma, tablet gibi birçok insan yapımı alette mavi ışık kaynağı bulunuyor.
Özellikle son yıllarda üretilen tüm akıllı telefon sistemlerinde hem Android hem de iOS'da mavi ışık filtresi bulunuyor. Böylece akıllı telefon kullanıcılarının uzun saatler süren telefon kullanımlarında bile göz sağlığının bir noktaya kadar korunması sağlanıyor.
Güneş gözlükleri, zararlı mavi ışığa karşı belli bir koruma sağlar.
Mavi ışık bilgisayarlarda, telefonlarda, tabletlerde bulunan bir ışıktır. Bu gibi elektronik aletlerin dışında güneşte de mavi ışık bulunur.
Anti-Refle Cam Nasıl Anlaşılır? Bir camın yansıma önleyici özelliğe sahip olup olmadığını anlamanın en iyi yolu ışığa tutmaktır. Cam ışığa tutulduğunda zayıf yansımalar gözlemleniyorsa, yansıma ışığın renginde değil yeşil, mavi, mor ya da kırmızı renkteyse anti-refle özelliğine sahiptir.
Bilgisayar ekranından yaklaşık 60 cm uzaklıkta oturun ve ekranı, göz hizanızın biraz aşağısına denk gelecek şekilde ayarlayın. Bulunduğunuz yeri uygun bir şekilde aydınlatarak ekranın parlamasını azaltın; gerekirse ekran filtresi kullanın. Ekranın içine aydınlatma ışığının veya güneşin düşmemesini sağlayın.
Bu sayede mavi ışığı engelleyen gözlük, hem iç hem de dış mekânda gece ve gündüz kullanılabilme pratiğine sahiptir. Mavi ışıktan kaçışın imkânsız olduğu günümüzde her gün kullanılan tablet, bilgisayar, telefon, yapay ışık kaynakları ve güneşten gelen ışınlar için mavi ışık filtreli gözlük tavsiye edilir.
Özellikle ekran karşısında çalışırken kullanılmalı. Onun dışındaki zamanlarda da kullanılmasının dezavantajı yok. Hatta bu özellikteki gözlük camları ileri yaşlarda oluşabilecek katarakt, sarı nokta hastalığı (Makula Dejenerasyonu) gibi göz hastalıkları riskini minimize eder.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Doğal güneş ışınları; ultraviyole, yüksek enerjili mavi (mor/görünür ışık), ve kızılötesi (infrared) ışınları olmak üzere farklı dalga boylarında elektromanyetik ışınlardan oluşur. Mavi ışığın kaynağı ne yazık ki sadece güneş değildir.
Mavi ekran özelliğini kapalı hale getirmek için aşağıdaki adımları uygulayınız: Televizyonunuz dikey menü tipine sahipse: Kumandanızdan Menü tuşuna basınız. Ardından Sistem – Ayarlar - Daha fazla / Diğer Ayarlar menüsüne giriniz ve mavi ekran seçeneğini kapalı hale getiriniz.
Görünür ışıklardan en yüksek enerjiye ve en kısa dalga boyuna sahip olan ışık ise mavi ışıktır. Mavi ışık aslında her yerdedir. Açık havada; gün ışığı, kapalı ortamlarda ise LED aydınlatma, bilgisayar, akıllı telefonlar, tabletler neredeyse tüm teknolojik cihazlar mavi ışık yayar” dedi.
TV Mavi Ekran Nedenleri
TV ekranının mavi görünmesinin en yaygın nedeni, LED'lerin bozulmasıdır. LED'ler, TV ekranının ışığını üreten küçük elektronik bileşenlerdir. Yaşlanma, sıcaklığa maruz kalma veya darbelere karşı hassasiyet gibi çeşitli nedenlerle bozulabilirler.
Sıcak beyaz ışık (2500-3300 Kelvin)
Sıcak ışık genellikle parlak soğuk ışığa göre daha yumuşak, iyi bir görüş ve rahat bir atmosfer sağlar. Bunun için yatak odaları, oturma odaları salon gibi yaşam alanlarında kullanılır.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Saatlerce bilgisayar, tablet ya da telefon ekranına baktığımızda mavi ışığa maruz kalıyoruz. Ancak dijital cihazlardaki mavi ışığın gözümüze zarar verdiğine dair herhangi bir bilimsel kanıt yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri