Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir. Riveranın asit oranı ortalama %3,3 gram iken sızma zeytinyağında bu oran ortalama %0,8 gramdır.
Tariş zeytinyağı çeşitleri arasında da bulunan bir zeytinyağı çeşididir. Natürel zeytinyağı ve rafine zeytinyağının karıştırılması ile oluşan bir zeytinyağı çeşididir.
Yüksek asitlik derecesi sebebiyle doğrudan yemeye uygun olmayan Rafine Zeytinyağlar, yüksek ısı ve çeşitli kimyasal yöntemlerle temizlenerek belirli oranda Naturel Sızma zeytinyağı karıştırılmasından elde edilir ve böylelikle tüketime uygun hale getirilir.
Natürel sızma ve riviera zeytinyağları en çok üretilen ve en çok tercih edilen yağ çeşitlerindendir. Riviera zeytinyağı ağacın dibine düşen zeytinlerden üretilir. Natürel sızma zeytinyağı dallardan toplanan zeytin meyvesinden üretilir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
İlgili 45 soru bulundu
Riviera: İşlem Görmüş, Yüksek Asitli Zeytinyağı
Zeytinyağı içeriği açısından pek çok uzman görüşüne göre oldukça sağlıklı görüldüğü için yemeklerde ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Sonuç olarak; sızma zeytinyağı özenle işlenirken, riviera dördüncü dereceden zeytinlerin kimyasal işlemler sonucunda içerisinden çıkardığı kalıntı diyebiliriz. Dolayısıyla ağır olarak düşünseniz dahi, sızma zeytinyağı tercih etmelisiniz.
Hafif bir aromaya sahip olduğu için sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılır. Riviera zeytinyağı, yemeklerde kullanılan diğer malzemelerin tadını bastırmaz.
Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar. Taklit zeytinyağları ise asla ve asla donmaz" dedi.
Riviera zeytinyağı naturel ve rafine zeytinyağının bileşiminden meydana gelir. Dengeli bir tada ve kokuya sahip ola riviera daha çok sıcak yemeklerde ve kızartmalarda da kullanılır. Bu noktada kaynama noktası 210-220 olan riviera yağlarını gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.
İki yüz dereceye kadar ısınabilen riviera zeytinyağı ürünleri, kanserojen salınımı yapmadığından kızartmalarda sıklıkla tercih edilen bitkisel yağlardan biridir.
Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir. Bölgede doğal olarak yetiştirilen zeytin meyvelerinin çeşitli biçimlerde işlenmesi ile üretilen zeytinyağı çeşitleri, aroma bakımından farklılık göstermektedir.
İncirle başlayan hareket, sonraki yıllarda üzüm, pamuk, zeytin ve zeytinyağının eklenmesi ile Tariş, hem kooperatif olarak hem marka olarak Türkiye'nin en güçlü ve en güvenilir kurumlarından birisi oldu.
Natürel zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromaları nedeniyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
Sıcak sıkım ile soğuk sıkım sağlık, besin değerleri, lezzet ve koku açısından karşılaştırıldığında soğuk sıkım zeytinyağları, sıcak sıkım zeytinyağlarına göre daha üstündür. Sağlıklı bir zeytinyağı üretiminde, kullanılan yöntem soğuk sıkım olmalıdır.
14- Sızma zeytinyağı çok taze meyve kokuları çağrıştırmalıdır, bilinenin aksine saf sızma zeytinyağı ile yapılan yemekler ağır olmaz , kokmaz.
Riviera zeytinyağını hemen hemen tüm sıcak tariflerde ve kızartmalarda, dilerseniz de hafif bir zeytinyağı tadı vermek için soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz.
Bu sebeple ayçiçek yağının yanlış kullanımı sonucu zararlar ortaya çıkabilmektedir. Zeytinyağına gelirsek ise soğuk yemeklerde, salatalarda sızma zeytinyağı, sıcak yemeklerde ve kızartmalarda ise riviera zeytinyağının tercih edilmesi uygun olacaktır.
Aroması ve tadı az olan bu zeytinyağı çeşidi yemeklerde sık kullanılan yağların başında geliyor. Doğrudan soğuk ya da sıcak yemeklerde kullanabileceğiniz riviera zeytinyağı ürünlerini aynı zamanda salatalara ve çiğ yemeklere aroma eklemek amacıyla da kullanabilirsiniz.
Kaliteli zeytinyağını anlamak için en bilinen yöntemlerden birisi de, su testidir. Gerçek zeytinyağı, suyun üzerinde kalır. Bunu anlamak için bir bardak suya, az miktarda zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Eğer zeytinyağı su yüzeyinde kalıyor ve baloncuklar çıkarıyorsa, kalitelidir.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri