Yüksek enerjiye sahip olduğu için diğer ışıklara nazaran daha fazla zarar veriyor. Mavi ışık tablet, bilgisayar, LED, gece lambası, telefon vb. elektronik ürünlerde bulunan bir ışık türü. Elektronik aletlerin yanı sıra güneşte de mavi ışığa rastlamak mümkün oluyor.
Doğal olarak güneşten, yapay aydınlatma ve dijital cihazlar olan telefon, tablet, bilgisayar, televizyon, birer mavi ışık kaynağıdır. Mavi ışığa fazla maruz kalmak gözdeki ışığa duyarlı hücreleri etkiler.
Faydalı ve zararlı çeşidi bulunan mavi ışık, ekran ışığı olarak da isimlendiriliyor. Güneş ışık dalgalarında bulunduğu bilinen faydalı mavi ışık sayesinde dikkat bozukluklarının önüne geçiliyor. Dalga boyu kısalığından dolayı yüksek enerji veren zararlı mavi ışık ise göz sağlığına zarar veriyor.
Televizyon, telefon, bilgisayar gibi dijital cihazlar, floresan lambalar ve parlak ışıklar yapay güneş ışığı yani mavi ışık yayıyor. Sağlıklı bir cilt için sadece güneş ışınlarından değil, mavi ışığın da etkilerinden korunmak gerekiyor. Ancak mavi ışığın cilt üzerindeki olumsuz etkisi yeterince bilinmiyor.
Mavi Işık teknolojisi, doğanın tazeliğini buzdolabınıza taşır. Mavi ışık teknolojisi ile aydınlatılan sebze ve meyveler tıpkı tabiattaymış gibi ışık almaya devam eder. Işığın dalga boyu gıdaların C vitamin miktarını ve doğal tazeliklerini daha uzun süre korumalarını sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Mavi ışığın iyi ve kötü olmak üzere iki türü vardır. Bilgisayardan, telefondan, tabletten ve televizyon gibi cihazlardan alınan mavi ışık zararlı iken güneşten aldığımız mavi ışık ise belirli miktarda alındığı zaman faydalıdır. Mavi ışık özellikle gözün retina tabakası için toksik olabilmektedir.
Uyku hormonu olarak bilinen melatonin hormonunun düzenlenmesinde mavi ışığın görevi büyüktür. Gün doğumuyla birlikte güneşten gelen mavi ışık vücudumuzda melatonin hormonunu baskılamaya başlar. Bu sayede vücudumuz günün başladığından haberdar olur.
Mavi ışık ışınları gözün arka kısmında bulunan retinaya doğrudan ulaşıyor. Gözün sahip olduğu doğal filtrelerin yeterli koruma sağlayamaması nedeniyle retina hücrelerine doğrudan zarar veriyor. Retinada oluşan bu zarar da görme kaybı ya da yaşa bağlı makula dejenerasyonu oluşumuna neden oluyor.
Ekranınız, gün içinde gördüğünüz türde mavi ışık yayar, bu da gece uyanık kalmanıza neden olur. Uyuyabilmeniz için gece ışığını açın; ekranınız gece olduğunda gözleriniz için daha az yorucu, yumuşak renkler görüntüleyecektir.
Uykuya etkileri üzerinde tartışılan mavi ışık aslında sağlık için gerekli. Ancak geceleri mavi ışığa maruz kalmak vücut saatini ciddi şekilde bozuyor. Nöroloji Uzmanı Doç.Dr. Burcu Örmeci, "Mavi ışığa maruz kalmış gelişme çağındaki çocuklarda bellek oldukça zayıf olur" diyerek önemli bilgiler verdi.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Mavi ışık kısmı gün ışığında nispeten yüksekken gece önemli ölçüde azalır. Dışarısı parlak olduğunda vücut "mutluluk hormonlarından" biri olarak bilinen serotonini ve bir stres hormonu olan kortizolü salgılar. Bunların her ikisi bizi uyanık ve aktif hissettirir.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Diş dolgusunda kompozit dolguları sertleştirmek için kullanılan ışık, mavi renk bandındadır, ultra viyoleye yakındır ve ışığın şiddeti yüksek olduğu için göze zararlıdır. Mavi ışık kaynağındaki lamba LED (light emitted diode), veya quartz tungsten halojen, veya plazma arc lambalardır.
İnsan gözünün görebildiği ve görünür ışık spektrumunun bir kısmına mavi ışık deniyor. 380-500 nanometre arasında titreşen, en az dalga boyunu ve en uzun enerjiyi içeren mavi ışık, görünen ışıkların yaklaşık olarak 1/3'ünü oluşturuyor.
Kelvin değeri arttıkça yayılan mavi ışık da doğru orantılı olarak artış göstereceği için beyaz ışık gözlerimizi daha fazla yorar. Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
Özellikle son yıllarda üretilen tüm akıllı telefon sistemlerinde hem Android hem de iOS'da mavi ışık filtresi bulunuyor. Böylece akıllı telefon kullanıcılarının uzun saatler süren telefon kullanımlarında bile göz sağlığının bir noktaya kadar korunması sağlanıyor.
Bu sayede mavi ışığı engelleyen gözlük, hem iç hem de dış mekânda gece ve gündüz kullanılabilme pratiğine sahiptir. Mavi ışıktan kaçışın imkânsız olduğu günümüzde her gün kullanılan tablet, bilgisayar, telefon, yapay ışık kaynakları ve güneşten gelen ışınlar için mavi ışık filtreli gözlük tavsiye edilir.
Mavi Işık teknolojisi meyve ve sebzeleri ideal dalga boyuna sahip bir ışıkla aydınlatır ve doğadaymış gibi fotosentez yapmalarını sağlar. Tat ve aromaları korunan gıdalarınız daha uzun süre taze kalır ve C vitaminleri kaybolmaz.
Gündüz saatlerinde mavi ışığa maruz kalmak, sağlıklı bir sirkadiyen ritmin korunmasına yardımcı olur. Ancak gece geç saatlerde çok fazla mavi ışık (örneğin bir tablette veya e-reader'da e-kitap okumak) bu döngüyü bozabilir ve potansiyel olarak uykusuz gecelere ve gündüz yorgunluğuna neden olabilir.
Mavi ışık ve uyku düzeni
Araştırma sonuçlarına göre mavi ışık, melatonin üretimini diğer bütün ışık türlerinden daha fazla etkiliyor. Mavi ışığın kısa dalga boyu, vücut bu tür ışıklara daha duyarlı olduğundan melatonin üretiminin azalmasına sebep oluyor.
Doğrudan retinaya etki eden mavi ışık aynı zamanda ilerde ciddi göz problemlerine de yol açabilir. Mavi ışığın retina aracılığı ile doğrudan sinyaller alması beynimizin de etkilenmesine yol açıyor. Sebepsiz baş ağrıları, kafa bölgesinde yaşanan sebepsiz bir ağırlık gibi süreçler de kendini hissettirir.
Cilt Enfeksiyonlarını ve Diğer Bulaşıcı Hastalıkları Azaltır
Bilim adamları, 402-420 nanometre dalga boyu aralığının en etkili antimikrobiyal spektral aralığa sahip olduğunu açıklıyor. Mavi ışık, birçok bakteri ve mantar türü için öldürücüdür.
Mavi ışık filtreli gözlük kullanmak hem fiziksel hem de psikolojik açıdan pek çok fayda sağlar. Bu faydalardan ilki başta miyop olmak üzere göz rahatsızlıklarının oluşma riskinin bir hayli düşmesidir. Gözlükler, göz yorgunluğunun ve kuruluğunun azaltılmasına katkıda bulunur.
Sıcak beyaz ışık (2500-3300 Kelvin)
Sıcak ışık genellikle parlak soğuk ışığa göre daha yumuşak, iyi bir görüş ve rahat bir atmosfer sağlar. Bunun için yatak odaları, oturma odaları salon gibi yaşam alanlarında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri