Genetiğiyle oynanarak mavi renkte yumurtlayan tavuk ırkları Cream Legbar adı verilen tavuk cinsi İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'ndeki iki profesör tarafından geliştirilen bir türdür. Playmouth Rock ve Araucana cinsi tavukların karışımıyla alınan genler sayesinde oluşturulmuşlardır.
Mavi yumurta normal yumurtalara göre farklı bir renge sahiptir. Bu yumurtaların rengi, tavukların beslenmesi ve genetik yapılarından kaynaklanır. Mavi yumurtaların kabuğu, normal beyaz veya kahverengi kabuklu yumurtalardan daha ince ve hassastır.
Mavi yumurtlayan tavuklar Araucana ırkı tavuklardır. Bu tavuk ırkı yumurtalarının kabuk kısmının mavi ya da yeşil tonlarında olmasıyla ünlenmiştir. Ülkemizde de son dönemlerde popüler olmaya başlamış bir ırktır. Mavi yumurta verdiği bilinen diğer tavuklar ise Ameraucana ve Easter Egger (Paskalya) tavuklarıdır.
Kahvaltılarda keyifle tüketebileceğiniz mavi yumurtayı farklı şekillerde pişirebilirsiniz. Normal yumurta gibi tereyağı ekleyerek tavada kızartmasını yapabileceğiniz bu yumurtayı haşlayarak da tüketmek mümkündür.
Kabukları renkli ve genellikle mavi, yeşil veya pembe tonlarındadır. Ancak, mavi yumurtaların besin değeri normal yumurtalarla aynıdır. Protein, vitamin ve mineral açısından zengindirler ve bazı çalışmalar, normal yumurtalara kıyasla daha yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerebildiklerini göstermiştir.
İlgili 16 soru bulundu
Dr. Koran, beslenme açısından tam bir protein kaynağı olan mavi yumurtanın özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklediğini belirterek, "Doğal ortamda elde edilen mavi yumurtanın başta Omega 3 olmak üzere birçok protein ve vitamin miktarı daha yüksektir.
Farklı renkli yumurtaların kabuk renginden başka hiçbir özelliği farklı değil. Dolayısı ile beslenme değeri açısından hepsi birbirine eşit. Hiç birisi bir diğerinden daha üstün ya da daha az yararlı değil. Mavi yumurtanın 'dünyanın en yüksek besin değerlerine sahip yumurta' olduğu ve söyleniyor.
50.00 ₺ Mavi yeşil yumurda yüksek miktarlarda demir, çinko, kalsiyum, folik asit ve protein içerir. Kansızlık rahatsızlığına demir içermesinden dolayı faydalıdır.
Yaygın bilinenin aksine siyah tavuk siyah yumurta eşleştirmesi yanlış bir eşleştirmedir. Siyah tavuklar yumurtalarını krem ile hafif pembe bir ton arası yumurtlar. Her bir yumurtanın ağırlığı ortalama 80 ila 115 gram arasında değişmektedir. Siyah tavuklar yılda ortalama 60 ila 80 adet yumurta arası yumurtlarlar.
Bu canlıların ortalama ağırlıkları 5 kilogram civarındadır. 17-Ameraucana: Mavi yumurta yumurtlayan tavuk olarak bilinir. Besin değeri yüksek ve protein bakımından zengin yumurtalar verir. Bu yumurtaların verimi 160 civarındadır.
Diğer taraftan, mavi yeşil yumurtanın A, D, E ve B vitaminleri bakımından daha zengin olduğu, bu vitaminlerin insan bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Yağ ve kolesterol oranı normal yumurtalara göre çok daha düşük olan mavi yeşil siyah yumurtalarda kalp ve damar rahatsızlıklarını tetiklememiş oluyor.
Türkiye'de "yeşil yumurtacı" ismiyle bilinen, yeşil ve mavi renkteki yumurtaları dolayısıyla geçen yıl süs tavuğu besleyenlerden fazla talep gören Şili kökenli "araucana" cinsi tavuklar, az bulunması nedeniyle mezatlarda yüksek fiyattan satılıyor.
Günümüzde pek çok kişinin ilgisini çekerek merak konusu olmasına rağmen; daha çabuk stres altında kalmaları nedeniyle Saso, Star Gomes ve Ataks ırkları çift sarılı yumurta tavuğu olarak bilinmektedir ve bu ırkların tavuk sürülerinden %20-25 oranında çift sarılı yumurta alınabilmektedir.
-- Organik yumurtayı anlamak için yumurtanın iç kısmının koyu sarı renkte olması gerekiyor. İç kısmı kırmızı renkte olan yumurta çeşitlerinden ise kesinlikle uzak durulması gerekiyor.
Mavi yeşil yumurta besin değerleri
Normal yumurtaya göre sıfır denebilecek kolesterol değerlerine sahip mavi yeşil yumurta türü, 'Araucana' ırkına ait tavuklardan elde ediliyor. Normal bir yumurtanın içerisinde 200-220 mg değerleri arasında bulunan kolesterol mavi yeşil yumurta içinde yok denecek kadar az.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu koda sahip olan yumurta, en sağlıklı olan yumurta çeşidi. Fiyatı da bu yüzden diğerlerine kıyasla daha yüksek.
En Çok Yumurta Veren Tavuklar
En çok yumurta veren ve en verimli tavuk cinsleri; Lohman Brown, Ligorin ve Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları ise, yıllık olarak ortalama 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olan tavuk türleri ise; Brahman, Australop, Ameraucana ve Easters Egger'dır.
Dünyanın en pahalı tavuğu
Endonezya'da fiyatı 300 ile 500 dolar arasında değişen Ayam Cemani tavuğu, yurt dışından 5 bin dolar bile alıcı buluyor. Farklı görüntüsü ve pahalı olmasının yanı sıra Ayam Cemani tavuğunun sağlığa faydalı olduğu belirtiliyor.
Kabuk rengi kalıtsaldır. Yani genelde kahverengi renkli tavuklar kahverengi yumurtlar. Beyaz renkli tavuklar ise beyaz yumurtlar.
Farklı rengi ile dikkat çeken mavi yeşil yumurta, sarı beyaz yumurtaya göre 10 kat daha fazla kalori içerir. Aynı zamanda insan vücudunun ihtiyaç duyduğu A, B, D ve E vitaminlerini içerisinde barındırır. Mavi yeşil yumurta, Türkiye'de Bursa İnegöl'de bulunan Ar-ge tesislerinde üretilir.
Türkiye'de tanesini 50 liradan, dış ülkelere 10 dolardan veriyorum.
Kolesterol değerinin asgari miktarda olması, kalori değerinin çok yüksek olması, boyutu ve rengiyle diğer yumurtalardan farklı olan yeşil yumurta ülkemizde Bursa İnegöl'de üretiliyor. Yeşil yumurtanın adet fiyatı ise 15 ila 25 TL arasında değişmektedir.
Beyaz yumurtaya göre daha pahalı satılmasındaki temel neden, yine tavuklar. Kırmızı-kahverengi tavuklar beyaz tavuklardan daha yaygındır. Bu yüzden çiftçiler onları beslerken daha fazla harcama yapar. Bu da kahverengi yumurtaların daha pahalı satılmasına yol açar.
Öter ardıç kuşu çalılık ya da ağaçlara, duvarları çamurla kaplı kase şeklinde yuva yapar ve dört ila beş adet koyu benekli mavi yumurta yumurtlar.
YUMURTANIN BEYAZI İYİ PİŞMİŞ OLMALI
Ancak beyazı iyi pişmemiş yumurtalarda, avidin isimli madde biyotinin vücutta kullanılmasını engeller. Bu nedenle yumurta tüketiminde beyazının iyice pişmiş olması biyoyararlılığı açısından oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri