Çürük dişler, herkesin korktuğu durumlar ortaya çıkarırlar. Çürük dişlerin çekilmesi tedavinin mümkün olmadığı durumlarda gerçekleştirilir. Diş çekimi düzeltilemeyecek dişlerde son çare olarak uygulanan bir yöntemdir. Öncelikle çürük dişe dolgu ve kanal tedavisi gibi işlemler uygulanabilir.
Gömük dişler bulunduğunda, Dişin üzerinde herhangi bir çürük olmadığı halde diş yerinde duramayacak derecede sallanıyorsa, Genel olarak üçüncü büyük olan azı dişlerin çenede yer sıkışıklığı yaratması durumunda çürük ve ağrı gibi durumlara neden olması halinde.
İltihaplı diş çekimi sırasında herhangi bir travma oluşmaz ve sterilize bir ortamda çekilme durumu olursa herhangi bir sorun oluşturmaz. Ancak ağır iltihap durumu var ise iltihabın kana karışma durumu söz konusu olabilir.
Çürük diş köküne ulaştıysa çekilmesi gereklidir. Dişeti hastalığı nedeniyle dişi destekleyen kemik dokusunda kayıp oluşmuşsa, dişte sallanma başladıysa ve dişeti tedavisi ile diş kurtarılamayacaksa; bu şekilde bahsettiğimiz dişlerde üzerinde küçücük leke dahi olmayan sağlam dişler de çekilebilir.
Diş Çekimi Nasıl Yapılır? Diş hekimi, ağız cerrahı diş muayenesi yapmadan, panoramik röntgeni görmeden direk diş çekimine karar vermez. Eğer diş kurtarılamayacak, ağız sağlığı için tehdit oluşturacak durumdaysa çekmek zorunda kalıyor. Ağızda enfeksiyon, iltihabi durum varsa antibiyotik tedavisiyle iltihap kurutuluyor.
İlgili 17 soru bulundu
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Şayet herhangi bir ameliyat gerekmiyorsa diş çekimi işlemi 15 dakika ile 20 dakika arasında bir sürede tamamlanır. Ancak birden fazla sayıda kökü bulunan dişin çekilmesi için gereken sürenin biraz daha uzun olabileceğini söyleyebiliriz.
İltihaplı diş çekilir mi, dişte başlayan sancıya dayanamayan hastaların en merak ettiği sorulardan biri budur. Ancak ne yazık ki apseli diş çekilmez. Çekimin yapılmasını istiyorsanız, öncelikle antibiyotik kullanmanız gerekecektir. Uzman bir diş hekimine muayene için gittiğinizde, size bir antibiyotik verecektir.
Diş çektirmek can acıtır mı? Diş çektirmek, günümüz teknolojisi ve bilgi birikimiyle artık korkulacak bir işlem olmaktan çıkmıştır. Öyle ki; hastalar diş çekimi esnasında neredeyse hiç ağrı veya acı hissetmiyorlar. Genellikle lokal anestezi altında yapılan diş çekimi, oldukça da kısa sürüyor.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Diş çekimi prosedürünün kendisi genellikle çok güvenli bir tıbbi uygulama olmasına rağmen, prosedür nedeniyle dolaşım sistemine zararlı bakterilerin girmesine yol açabilir. Aynı zamanda diş eti dokusu da enfeksiyon riski altındadır.
Dişlerin çekilmeden kurtarılması için birçok tedavi yöntemi vardır. Diş çürüğü küçük ise, Dolgu ile kurtarılabilir. Diş çürüğü büyük ve iltihap dişin sinirine ulaşmışsa, Kanal Tedavisi ve üzerine dolgu ile dişler kurtarılabilir.
Akut iltihaplarda dişin çekilmesi mümkün değildir. Çünkü iltihaplı dişlerin çekimi sonrası enfeksiyon vücuda hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir. Antibiyotikle kurumayan diş iltihabı olmasına rağmen, dişin çekilmesi sonrasında enfeksiyonun hızla yayılması oldukça yüksektir.
Ciddi Sağlık Sorunları: Çürükler tedavi edilmezse, ağız içi ve çevresi enfekte olabilir. Bu enfeksiyonlar, kalp hastalıkları, diyabet, solunum problemleri ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sebeple, potansiyel hastalıkların önüne geçebilmek için çürüklerin hemen tedavi edilmesi çok ama çok önemlidir.
Çürük diş kökünün çekimi için öncelikle diş hekimi tarafından detaylı bir muayene yapılır ve dişin durumu röntgenle kontrol edilir. Lokal anestezi ile ağrısız bir şekilde bu işlem yapılır. Sonrasında özel aletler yardımıyla diş kökü dikkatlice çıkarılır.
Hem dişin köküyle çekilmesi sonucunda ortaya çıkan sinirler hem de beraberinde diş etinde meydana gelen hassasiyet sonucunda diş çekiminde uygulanan anestezinin etkisinin geçmeye başlaması ile birlikte zonklama etkisiyle başlayan ve daha sonra şiddetli ağrılara dönüşen şikayetler doğaldır.
İltihap diş köklerine zarar vermemişse ve boyutu çok büyük değilse kanal tedavisi ile tedavi edilip ağızda tutulabilir. Fakat diş iltihabı eğer büyükse ve dişlerin köklerini de etkilemişse dişin çekimi önerilir.
Apseli diş kolay kolay uyuşmaz ve diş hekiminin bile dokunamayacağı kadar hassas haldedir. Bu yüzden apseli dişin anestezisi oldukça sancılı bir süreç olur. Diş çekilecek olsa bile önce apseye sebep olan diş ve diş etleri temizlenmeli ve apsenin inmesi sağlanmalıdır.
Diş çekimi düzeltilemeyecek dişlerde son çare olarak uygulanan bir yöntemdir. Öncelikle çürük dişe dolgu ve kanal tedavisi gibi işlemler uygulanabilir. Bu işlemlerin yeterli gelmeyeceği, çürüğün dişte fazlasıyla ilerlediği durumlarda ise en son çare olarak diş çekimi operasyonu uygulanır.
Diş kökü ağızda kalması, dişin tamamen çıkarılmasından sonra enfeksiyona yol açabilir. Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir.
Bu uyuşturulma işlemi sırasında diş hekimleri bazen iğne kullanabilir. Lakin diş hekiminizin uygulayacağı iğne herhangi bir ağrı ve sızı hissi meydana getirmez. Diş hekimi iğne ile çürüğün olduğu bölgeyi uyuştururken ufak bir acı hissederseniz.
İşlemden birkaç saat sonrasında ise uyuşukluğun etkisi geçtiğinde ağrı hissedilmesi normal bir durumdur. Diş çekimi sonrası ağrı çoğunlukla hafif düzeyde olur; ama her ihtimale karşı doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Çekimden sonraki normal sayılabilecek seviyedeki ağrı birkaç gün sürebilir.
Diş çekimi sonrası iyileşme genellikle 1 – 2 hafta içinde oluşur.
Fiyatlar, tedavi yöntemi(cerrahi), kliniğin konumu, diş hekiminin deneyimi ve kullanılan ekipman gibi unsurlara bağlı olarak değişebilmektedir. Bunlar dikkate alındığında özelde 20'lik diş çekimi 800 TL- 3000 TL arası değişiklik göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri