Ya da maya gerektirmeyen hamur işi tariflerine yönelebilirsiniz... Maya yerine kullanabileceklerinizin başında karbonat ve limon suyu gelir. Mayayı un ve suyla bir araya getirdiğinizde, undaki şeker açığa çıkar, maya bu şekeri tüketir ve açığa karbondioksit çıkar. Hamur işlerinin kabarmasını sağlayan da budur.
Ekmeğin içine maya koymazsak ekmek hamuru olmaz. Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar.
Maya, diğer kabarma ajanlarına göre çok daha uzun sürede hamuru kabartır ve daha güçlüdür. Karbonat veya kabartma tozu elastik bir hamuru kabartacak kadar güçlü ajanlar değillerdir. Çünkü bu ajanlar hızlı karbondioksit üretir ve karbondioksit baloncukları kısa bir süre içerisinde yıkıma uğrar.
Mayasız Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır? Yoğurma kabımıza 2,5 su bardağı unu alalım, üzerine su, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuzu ilave ederek hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. Daha sonra kalan yarım su bardağı unu ilave edip hamuru toparlayalım. Ele hafif yapışacak kıvamda yumuşak bir hamur elde etmeliyiz.
Hamur mayası üretimi sırasında azot kaynağı olarak amonyum tuzları, sulu amonyak veya üre kullanılır. Nitrat ve nitrit, maya tarafından kullanılamaz. Hamur mayası fermantasyonu, laboratuvarda yatık agarda saf kültür ile başlar ve artan hacimlerde ardışık fermantasyonlar yoluyla çoğaltılarak üretilir.
İlgili 31 soru bulundu
1 su bardağı unu ve 1 su bardağı suyu kavanoza ekleyin. Kuru ve temiz bir bezle kavanozu sararak sıcak bir ortamda 1 gün bekletin. Fermantasyon başlaması için bazen bir gün yetse de bu işlem 4-5 gün alabilir.
Yoğurt ve unu derin bir kasede tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırıp pütürsüz hale getirelim. Sakın metal kaşık kullanmayın!. Cam kavanoza koyup üzerine temiz bir bez ile kapatıp lastik geçirelim. Oda ısısında güneş ışığı görmeyen bir yerde bekletelim.
Kabartma tozuyla ekmek yapımı ve mayasız ekmek yapımını sizler için hazırladık. Yoğurma kabına 2,5 su bardağı unu alalım, üzerine su, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve tuzu ilave ederek hamurumuzu yavaş yavaş yoğuralım. El ile yoğurmak istemeyenler bir spatula yardımıyla karışımı iyice yedirebilirler.
Süzme yoğurtla maya yaparken yine ılık sütle mayayı açmanız gerekiyor. Önerilen yoğurt mayalarından hiçbiri elinizde yoksa süzme yoğurtla sütü mayalandırıp ev yoğurdu elde edebilirsiniz.
KARBONAT VE ASİT
Maya yerine kullanabileceklerinizin başında karbonat ve limon suyu gelir. Mayayı un ve suyla bir araya getirdiğinizde, undaki şeker açığa çıkar, maya bu şekeri tüketir ve açığa karbondioksit çıkar. Hamur işlerinin kabarmasını sağlayan da budur.
Klasik ekmek tarifindeki maya yerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edebilirsiniz. Karbonatın daha kolay aktifleşmesi için üzerine birkaç damla da limon ilave edin. Ekmeğin daha yumuşacık olması için içine yoğurt ya da ılık süt de ilave edebilirsiniz.
3) Tuz, hamur fermantasyonunu tesbit edici bir özelliğe sahiptir.Bilindiği gibi hamurun fermantasyonu maya faaliyetine bağlıdır.Maya faaliyetini kontrol eden tuzdur. Tuz maya aktivitesini inhibe ederek hamurun gaz oluşturma gücünü düşürür.
Mayasız Hamur Tarifi Nasıl Yapılır? Bir kapta yumurtalar, yoğurt, su ve tuz karıştırılır. Un ve karbonat yavaş yavaş eklenerek yoğurulur. Yumuşak, ele yapışır bir hamur elde edilir.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
Kural: Hamurunuzun her yanının eşit miktarda karbonat içermesini sağlamak için hamurunuzu iyi yoğurun veya iyi karıştırın. Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
Maya, ekmeğinizin kabarmasını sağlayacak, pofuduk görüntüyü ona verecek en önemli malzemedir. Kısaca mayanın ne olduğundan bahsedecek olursak; maya, tek hücreli bir organizmadır. Hamuru nasıl kabarttığı ise tamamen kimyadır. Mayalar, glikozla tepkimeye girdiğinde glikozu parçalıyor ve karbondioksit açığa çıkıyor.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Yoğurt suyunun kullanım alanları
Elde ettiğiniz yoğurt suyunu özellikle hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Kek harcının kocaman kabarmasını sağlayacak, poğaçalarınızın lezzetli ve yumuşacık olmasına yardımcı olacaktır.
Ardından hazırladığınız hamuru hava almayacak şekilde streç filmle sarın ve buzdolabının orta ya da en rafına koyun. 6 saat içerisinde kendi kendine mayalanıp kabarmaya başlayacaktır. Hamurunuza şekil vermeden 1 saat kadar önce çıkarıp oda sıcaklığında bir süre bekletirseniz şekil vermeniz daha da kolay olacaktır.
Kuru mayayı kullanmak istediğinizde kuru maya ölçüsünün 4 katı ılık su ve şeker ile karıştırmanız yeterli olacak. 15 dakika kadar karışımın dinlenmesini sağlayın ve sonrasında diğer malzemeleri ekleyin. Lokma hamurunda kullanabilirsiniz.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri