Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın.
Mayalı hamurları da buzlukta bekletme şansına sahispiniz. Hamurunda soda, karbonat gibi ekstra kabartan malzemeler olmayan hamurları mayalandırma işlemi henüz başlamışken yoğurup bezelere ayırın. Ayırdığınız bezeleri streç filme sarın ve kilitli buzluk poşetine yerleştirin. Ardından da buzluğa koyun.
Poğaça hamurunun içinde süt, yoğurt, maya gibi çabuk bozulabilen malzemeler olduğu için, pişirmeden saklanması önerilmiyor. Bunun yerine pişirdikten sonra muhafaza edebilirsiniz.
Kurutma yönteminde olduğu gibi sadece ekşi maya uzun zaman boyunca kullanılmayacaksa başvurulabilecek saklama yöntemlerinden biri de dondurmaktır. Daha sonra kullanmanın kolaylaşması için maya bölünür. Her parça ayrı bir buzdolabı poşetine konularak dondurucuda saklanır. Böylelikle ekşi maya uzun süre saklanabilir.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Mayalı hamur, buzluğa konulabilen malzemelerden biridir. Bunun için hamur mayalanmaya başladığında parçalara ayırın ve yoğurun. Ayırdığınız bezeleri streç film ile güzelce sarın. Daha sonra hamurları kilitli poşetlere koyup ağzını kapatın.
Sahur için özellikle çalışan bayanlar için süper bir kolaylık sağlayacak. Hazırlamış olduğunuz hamuru fazla bekletmeden istediğiniz ölçülerde buzdolabı poşetlerine paylaştırıp ağızlarını da kapatın ve buzluğunuza bekletmeden kaldırın.
Buzdolabından çıkartıldıktan sonra ılık su ve şeker içerisinde yumuşatılan maya kullanıma hazır hale gelecektir. Her tarif için kullanılması gereken yaş maya miktarı değişiklik gösterir.
Yaş maya paketlerinin üzerinde de buzlukta saklamayınız gibi uyarılar bulunur. Ancak buzlukta saklamanın sağlık açısından hiçbir sakıncası yoktur. Bunun tek nedeni aşırı soğuk ve uzun süreli saklanma koşullarından kaynaklı mayanın alındığı tarihteki kadar etkili sonuçlar vermeyecek olmasıdır.
Aktif Kuru Maya ürünümüz de üzerinde belirtilen TETT baz alarak oda sıcaklığında (25°C'nin altında) muhafaza edilmelidir. Açılmış paketlerin ise paketin açık kısmı hava almayacak şekilde kapatılarak buzdolabında muhafaza edilmesi ve 48 saat içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Pişmiş mayalı poğaçaları buzlukta saklamak için önce yeterince soğuması için tezgahta bekletin. Daha sonra buzdolabı poşetlerine koyup ağzını sıkıca kapatıp poğaçaları buzlukta saklayabilirsiniz.
Bu tarifimizi poğaçalar oda sıcaklığına geldiği zaman buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuda bekletebilirsiniz. Zor zamanlarınızda çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyip sıcak fırına 5-10 dk kadar sürmeniz sonucunda ilk gün gibi olacaktır.
Evet bu yöntem en bilineni. Ancak ertesi gün misafirlerinize taze taze hamur pişirmek istediğinizde ya da ertesi gün elinizin altında bir mayalı hamur olmasını istediğinizde dolapta hamur mayalandırma işlemi adeta hayatınızı kurtaracak. Üstelik bu şekilde 3 güne kadar taze bir şekilde dolapta kalabiliyor.
Ne kadar donmuş olduğunu kontrol etmek için hamurunuza bakın ve dokunun. Yine de dokunulduğunda soğuk hissettirmeli, ancak zor olmamalıdır. Hamuru buz çözme modunda 3 ila 5 dakika mikrodalgada ısıtın. Buz çözme ayarı, hamurunuzun buzunu eşit şekilde çözecektir.
Banyolu börek, sodalı çıtır börek, rulo börek gibi buzluk böreği tarifleri, bazısı kıyır kıyır bazısı yumuşacık buzluk poğaçaları, buzlukta saklanan pide ve lahmacunlar, mantılar derken dolu dolu bir liste oldu. Hiçbiri de buzluğa girdiği için lezzetinden ve tazeliğinden kesinlikle ödün vermedi.
Porsiyonlanmış ekşi maya dondurucuda saklanır, ardından kullanmak istediğinizde dondurucudan çıkartılır ve oda sıcaklığında eritilir. Eriyen ekşi maya beslenir ardından aktifleşince kullanılır.
Ekşi mayalı ekmeğinizi oda sıcaklığında, buzdolabında veya buzlukta da saklasanız, hafif ısıtarak tüketmenizi tavsiye ederiz.
Yoğurt mayası buzluğa konur mu diye merak ediyorsanız doku değişimi söz konusu olabileceğinden buzluk yerine buzdolabına koymanız daha iyi bir tercihtir.
1 kg un için 1 yemek kaşığı (20g) kadar maya kullanmak yeterli gelecektir. Kuru mayayı kullanmadan önce 10 dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekmektedir. Yaş maya, 1 paket yaş maya 42 gramdır. 500 gr için 1 paket yaş maya yeterli gelecektir. Instant maya, 1 paket instant maya 10 gramdır.
30 gr ana ekşiye önce suyu ilave ederek çözülmesini sağlayalım. Sonra yarım kilo unu katarak güzelce yoğuralım. Ağzı sıkıca kapalı bir kaba koyup 1 saat oda sıcaklığında beklettikten sonra buzdolabına koyalım. Bu şekilde ana ekşi mayanız 3 aya kadar buzdolabında dayanabilir.
Eğer soğuksa ise mayanın aktif hale gelmesi ve hamuru kabartması çok uzun zaman alacaktır. Bu yüzden hafif güneş olan, oda sıcaklığında bir ortam mayalanmayı bekleyen hamurunuz için ideal bir ortam olacaktır, aklınızda olsun. Tarihi geçmiş mayalar ise hamuru bozar ve mayalamaz.
Ekmek, çörek ve benzerinin pişirilmesinde kullanılan hamur yoğurma sürecinde ısınır. Bu nedenle hamura eklenen suyun, hamuru, ikincil laktik, butirik ve nem fermentasyonunu önlemek için yoğurma makinasından çıkartırken yaklaşık 22 ila 25°C arasında bir sıcaklıkta tutmak için soğutulması gerekir.
Pratik olması ve tazeliğini koruması avantajları sayesinde hamur işlerinin buzlukta saklanması günümüzde çok kullanılan bir yöntemdir. Özellikle börek, poğaça, ekmek, kurabiye ve gözleme gibi hamur işleri buzluğa atılarak daha sonra da taze olarak yenilmektedir.
Bozuk ekşi mayalar yemek içerisine kullanılmaması gerekiyor. İnsan sağlığı için oldukça önemli olması nedeniyle, bozuk ürünlerin kullanılmaması gerekir. Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri