Çorum'un beşlisi olarak adlandırılan özellikle düğün ve nişanlarda misafirlere ikram edilen düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava kentin en meşhur ve bölgenin kültürünü en iyi şekilde yansıtan beğenilen lezzetlerdir.
Çorum'un meşhur yemekleri şunlardır; kuzu tandır, pastırmalı madımak, Çorum mantısı, keşkek, İskilip dolması, çatal aşı çorbası, Çorum baklavası.
Leblebisiyle ünlenen bu şehrin köklü mutfak kültürüne balıklama dalıyor, gördüklerimizi, bildiklerimizi paylaşmadan da duramıyoruz haliyle. Çorum'un en az leblebisi kadar lezzetli ve keşfedilmeyi bekleyen öyle nefis yemekleri var ki...
Hünnap meyvesi; öncelikle zeytin yeşili rengini alır, ardından da koyu kırmızı, siyah rengini alır. Tek tohumu vardır. “Hünnap”, “Çiğde”, “Ünnap”, “Kaya İğdesi” olarak adlandırıldığı yöreler de mevcuttur.
Köklü tarihi ve zengin kültürü ile uygarlık tarihinde önemli yeri olan Çorum, Kültür Turizmi açısından Ülkemizin en önemli merkezlerinden biridir. Günümüzden 7 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan ve Anadolu'da ilk organize devleti kuran Hititlerin Başkenti Hattuşa Çorum sınırları içerisindedir.
İlgili 32 soru bulundu
Umut Yıldırım, Ali Haydar Hakverdi, Mehmet Sarı, Kadri Samsunlu, Naci Bostancı, İhsan Özkes, Erol Taşcı, İsmail Beşikçi, Hadise Avcı, Canan Başkaya gibi pek çok ünlü ismin memleketi Çorum. Aslında Hititler'den beri çok ünlü insanlara ev sahipliği ediyor.
Çorum'dan dönerken alabileceğiniz hediyelik eşyalar şunlardır; leblebi, ceviz, tulum peyniri, pirinç, ahşap el emeği ürünler ve bakır eşyalar. Çorum leblebisi yüzyıllardır bilindiği gibi Çorum'un en önemli hediyelik eşyaları arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Çorum'un simgesi haline gelmiştir.
En çok yetiştirilen tarım bitkileri; buğday, şekerpancarı, arpa, soğan, domates, patates, kavun, karpuz, hıyar, üzüm, nohut, fiğ, pirinç, ayçiçeği, yeşil mercimek, ceviz, elma, kiraz, gebere.
Çorum'un beşlisi olarak adlandırılan özellikle düğün ve nişanlarda misafirlere ikram edilen düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava kentin en meşhur ve bölgenin kültürünü en iyi şekilde yansıtan beğenilen lezzetlerdir.
Dünyada hektar başına ilaç kullanımı 3.100 gr, Türkiye'de 1.500 gr iken Çorum'da bu oran 500 gramdır. Bu nedenle il toprakları kirlilik bakımından organik tarıma uygundur. İlimizde yetişen başlıca ürünler buğday, arpa ve pirinç tarımsal sanayinin en önemli girdilerindendir.
Çorum (önceleri bazen Çorumlu) Türklerin bölgeye gelmesiyle bu adı almıştır. Çorum veya Çorumlu adının Oğuz boylarından Alayunt'lu boyunun bir oymağına ait olduğu belirtilmektedir.
Gordiana, önce Gordum'a, zamanla da Çorum'a dönüşmüştür. Eski Yunan kaynaklarında Çorum'un adı Niconia (Nikonya) olarak geçmektedir. Bizans döneminde de Evkaite diye geçmektedir. 1072 Malazgirt Savaşı ile Çorumlu olan vilayetin ismi 16. yüzyılın sonralarına doğru "lu" ekinin kaldırılması ile Çorum olarak kalmıştır.
Özellikle “Çorum beşlisi” olarak bilinen ve düğünlerde yapılan; düğün çorbası, yahni, pilav, su böreği ve baklava gibi başlıca lezzetlerin yanı sıra, il merkezinde, ilçelerde ve köylerde, kendine mahsus özellik gösteren yemek türleri ve pişirme çeşitleri vardır.
Ortaköy ilçesi Çorum'un en fazla doğal güzelliğe sahip olan ilçesidir. Çorum'a gittiğinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken Ortaköy ilçesinde birçok Yayla ve dağ bulunmaktadır. Çorum halkı için de büyük önem taşıyan Ortaköy ilçesi aynı zamanda Karadeniz ve İç Anadolu kültüründe aynı anda yansıtmaktadır.
Çorum'da mutlaka görmeniz gereken tarihi ve turistik yerler şunlardır; Veli Paşa Hanı, Baltacı Mehmet Paşa Çeşmesi, Mecitözü Elvan Çelebi Camii ve Türbesi, Çorum Kalesi, Kandiber Kalesi, Hattuşaş Antik Kenti, Kybele Kabartması ve Çorum Ulu Cami. Veli Paşa Hanı, Çorum'un Çepni Mahallesi'nde yer almaktadır.
Çorum'un çevresinin dağlarla çevrili oldukça geniş bir ova olmasından dolayı (Çevrim) denildiği, halk ağzında Çorum'a dönüştüğü söylenmektedir. 1576 tarihli mufassal defterde adı geçen ilk kaza Çorumlu kazasıdır.
Çorum, çoğu zaman İç Anadolu Bölgesi'nde sanılsa da aslında Karadeniz Bölgesi'nde yer alan bir ilimizdir. Çorum Karadeniz Bölgesi'nin Orta Karadeniz Bölümü'nde yer almaktadır. Bu ilimize komşu olan iller ise; Amasya, Yozgat, Çankırı, Sinop, Kastamonu, Samsun ve Kırıkkale illeridir.
Rize'de meşhur olan şeyler arasında bulunan ve Karadeniz'in sembolü niteliğinde olan Fırtına Deresi üzerinde rafting yapmak ise bir Rize klasiğidir. Rize'nin neyi meşhur sorusuna yanıt arayanlar muhlama, mısır ekmeği, sac kavurma, hamsili pilav ve sütlaç gibi dünyaca ünlü Rize yemeklerini deneyebilmektedirler.
Doğusunda Amasya, güneyinde Yozgat, batısında Çankırı, kuzeyde Sinop, kuzey batısında Kastamonu, kuzey doğusunda Samsun, güney batısında Kırıkkale illeri ile çevrilidir.
Çevresinde en gelişmiş şehirdir. Toplam 13 ilçesi bulunmaktadır ve en büyük ilçesi Sungurlu'dur. Osmancık ilçesinde pirinç üretimi son derece üst seviyededir ve bu seviyeyle birlikde pirinç'in damak zevki Çorum'da fazladır. Çorum dünyanın en iyi Leblebi üretimini ve Bölgesinin en iyi Pirinç üretimine sahipdir.
Arpa, pirinç, buğday, mısır, patates gibi ürünler yetiştirilir. Hayvancılıkta ise koyun, kıl keçisi, manda gibi hayvanlar ile geçim sağlanır. Neredeyse her aile hayvancılık ile uğraşmaktadır. Tavukçuluk ve arıcılık da yapılmaktadır.
Üçtutlar Mahallesi'ndeki 1,5 metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğundaki, 'dünyanın en dar sokağı' olarak tanıtılan 'Dikiciler Sokağı' ilgi görüyor.
Çorum İli, Karadeniz ikliminden İç Anadolu iklimine geçiş bölgesinde bulunmaktadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. İlin kuzey bölgesinde yer alan Kargı, Osmancık, İskilip, Laçin, Dodurga, Oğuzlar ve Bayat İlçeleri İç Karadeniz geçiş ikliminin etkisinde kalan ilçelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri