Rezene (Foeniculum vulgare), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından; iki metreye kadar boylanan, iki yıllık, kokulu, otsu bitki türüdür.
Arapsaçı, Bolluk otu, Rezdane, Sincilip ve Mayana isimleriyle de bilinir. Rezene'nin binlerce yılık bir tarihi vardır.
Aynı familyadan olan rezene ve anason bitkileri özellikle koku olarak birbirlerine benzerler ancak farklı türlerdir. Rezene arapsaçı ile de karıştırılabilmektedir. Yabani rezeneye bazı yörelerde arapsaçı da denir.
Rezene tohumu, mayana veya mayana tohumu diye de bilinmektedir. Genelde emziren annelerin süt oluşumuna katkı sağladığı için kullanılan bu ürün sitemizde yer almaktadır.
Benzer görünümlerine rağmen rezene ve anasonun farklı tatları vardır. Rezene, bir meyan kökü ipucu ile tatlı, narin bir tada sahipken, anason daha güçlü, daha belirgin bir meyan kökü aromasına sahiptir. Her iki bitki de yapraklarından veya saplarından daha yoğun bir tada sahip olan tohumları için kullanılır.
İlgili 23 soru bulundu
Fakat anason rakının ham maddesi olarak bilindiği için pek çok kişi sadece onun uyuşturucu etkilerini bilmektedir. Bu açıdan anason helal mi diye sorgulama gereği duyabilirsiniz. Fakat tıpkı şarap yapımında kullanılan üzümün tüketilmesinde sakınca olmadığı gibi anasonun kullanılmasında da sakınca yoktur.
Östrojen etkisi gösterebilen rezene çayının meme, yumurtalık ve rahim kanseri olan kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor. Bununla birlikte pıhtılaşma problemi yaşayanlar ile kereviz ve havuca alerjisi olanlar tarafından kullanılmaması gerekiyor.
Mayana, Kilis ve çevresinde anasona verilen isim.
Anavatanı Akdeniz ve Yakın Doğu olan rezene, balık ve tavuk yemeklerinde, salatalarda güzel koku ve tat verme amaçlı kullanılır.
Sodyum ve potasyum bakımından zengin olduğu için vücut sıvılarının dengelenmesinde yararlıdır. Sinirleri yatıştırıcıdır. İştah açıcı etkisi rezene yararları arasındadır.
Yapısal olarak dereotunu andıran arapsaçı, mutfaklarda kullanılan rezene bitkisinin yabani bir türüdür. Dolayısıyla rezeneyle aynı özellikleri ve etkileri gösterir. İçinde B ve C vitamini ile bol miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunmaktadır. Arapsaçı, genelde şifalı bir bitki olarak bilinir ve kullanılır.
Mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi, solunum sistemi hastalıklarının iyileştirilmesi, migren gibi baş ağrıların rahatlatılması gibi pek çok farklı amaçla tüketilen rezene çayı, günümüzde anne sütü miktarının arttırılması ve bebeklerin gaz problemlerinin giderilmesi için de sıklıkla kullanılır.
rezene {isim}
Fenchel {er.} Fenchel {er.}
Erkek Sağlığı İçin Önemli. Rezene, libido güçlendirici ve hem kadınlarda hem erkeklerde cinsel arzuyu arttırıcı olarak bilinir.
Anasonun solunum yollarını rahatlatıcı özeliği bulunur. Balgam söktürücü olmasıyla anason pastillerde ve öksürük ürünlerinde kullanılır. Anason yağı da akciğer ve boğazdaki balgamı gevşetmeye yardımcı olur. Soğuk algınlığı, astım, grip, zatürre, bronşit ve sinüzit tedavilerinde anason faydaları görülebilir.
Bir Akdeniz bölgesi bitkisi olan rezenin çayı, yağı, rezene, ekstraktı, ekstresi, sabunu, merhemi ve şurubu üretilir. Ayrıca içeriğindeki flavonlar ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların yapımında da yaygın olarak kullanılır.
Hatay yöresinde 'Şumra '' , Ege yöresine ''Arapsaçı'' , Güneydoğu'da mayana olarak adlandırılan rezene geleneksel Türk yemeklerinde çok sık kullanılır. Uzun süre bayatlamayan, insanı tok tutan çörekleri çalışkan Anadolu insanına hayat vermiştir.
Tajin, hafif acı biber, misket limonu ve deniz tuzunun basit bir karışımıyla yapılan eşsiz bir çeşnidir. Bir tutam Tajin biber baharatından sonra meyve ve sebzelerin ne kadar lezzetli olduğunu keşfedin. Portakal, karpuz, mango, avokado ve ananas gibi meyveler, Tajin tuzunun tuzluluğuyla mükemmel uyum sağlar.
Garam masala kelime olarak “Acı baharat karışımı” demektir. Özellikle Hindistan ve Güney Asya mutfaklarında oldukça popülerdir. Hindistan'da ise özellikle Punjabi bölgesine has ve ait olan bu karışımın kokusu çok çarpıcıdır.
Hint safranı olarak da bilinir. Ana vatanı Güney Asya'dır. Diğer isimleri; zerdeçöp, safran kökü, sarıkök, zerdeçav, hint safranıdır. Başta Pakistan, Hindistan, Çin ve Bangladeş olmak üzere Asya'nın tropik bölgelerinde yetişir.
Papatya çayının yan etkileri
Küçük çocuklarda, hamile veya emziren kadınlarda ve karaciğer veya böbrek hastalığı olan kişilerde papatya çayı içmenin güvenliliği araştırılmamıştır. Bu nedenle eğer siz ya da bir yakınınız bu özellikleri taşıyorsa, papatya çayı içmeden önce bir doktora danışılmalıdır.
Yatmadan önce rezene çayı içilir mi? Evet içilebilir. Uyumadan önce rezene çayı içmek, sinir sistemini rahatlatmaya ve uykuya neden olan melatonin salgılanmasına yardımcı olur.
Aşırı tüketildiğinde baş ağrısı, kusma ve alerji gibi yan etkilere neden olabilir. Önemli Not: Hamileler, emziren anneler, ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, sürekli ilaç kullananlar ve alerjik bünyeler, rezene çayını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Rakı, yapımında suma ve anason tohumu kullanılan alkollü bir içkidir. Damıtma yoluyla elde edilen sumanın sade veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış olarak 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde anason tohumuyla ikinci kez damıtılmasıyla elde edilir. Yalnızca Türkiye'de üretilir.
Anasonun İçinde Alkol Var Mı? Anason, anason bitkisinin tohumlarından elde edilmektedir. Anason bitkisi, rakı gibi alkollü içeceklere aroma katmak için de tercih edilebilir. Ancak, anason bitkisinin içerisinde doğal bir alkol bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri