Maya, un içerisindeki gluten proteinini çalıştırarak hamura elastiklik kazandırır. Bu elastikiyet, hamurun mayanın ürettiği karbondioksiti hapsetmesini ve kabarık çiğnenebilir bir ürün ortaya çıkmasını sağlar. Bu elastik ve çiğnenebilir yapıyı kek ve muffin gibi ürünlerde istemeyiz, ağızda dağılmasını isteriz.
Maya, doğada her yerde bulunabilen birçok çeşidi olan tek hücreli bir mikroorganizmadır. Hamur mayası ne işe yarar? Maya hücresinin temel işlevi, başlıca gıdamız olan ekmeğin ve hamurla yapılan pasta, çörek türündeki yiyeceklerin daha pişkin, kabarık ve lezzetli olmasını sağlamaktır.
Maya, hamurun içinde bulunan şekerle yani glikozla tepkimeye giriyor ve karbondioksit açığa çıkarıyor. Ortaya çıkardığı bir karbondioksit gazı hamurun içine yayılmaya başlıyor ve bu sayede hamur kabarmaya başlıyor. Uygun sıcaklıklar burada devreye girdiğinde hamurun dilenen kıvamda kabarmasına da yardımcı oluyor.
Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar. MAYA KOYMAZSAK OLMAZ..
Hamurları kabartmak için kullanılan maya tek hücreli canlılar grubunda yer almaktadır. Maya "Saccharomyces Cerevisiae" kültürünün saflaştırılması sonucunda elde edilmektedir. Ayrıca maya hücreleri oval ya da yuvarlak şekillerdedir. Mayaların boyutları ise 2- 3 mikron ile 20- 50 mikron arasında değişmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Mayalar, şekeri bünyelerinde sindirirler. Tıpkı diğer canlılarda olduğu gibi besini sindirip enerjiye dönüştürdükten sonra atık madde ortaya çıkar. Bunlar etil alkol ve karbondioksit gazıdır. Açığa çıkan karbondioksit gazı hamur içerisinde hapsolur ve hamurun kabarmasını sağlar.
➡Ilk püf noktamız hamurumuzu ne ile mayalayacaksak yani su veya sütümüzün ılık hatta parmağımızı hafif ısıtan bir sıcaklıkta olması lazım. Ama bu oran çok önemli çünkü çok sıcak olan su veya süt mayayı öldürür. Bu nedenle kesinlikle çok sıcak olmamalı. ➡ikinci püf noktamız ise tuz ve şeker ile ilgili.
Peki ama evde mayanın da olmadığı durumlarda ekmek yapmak mümkün mü? Elbette mümkün. Geleneklerimizden gelen farklı mayalandırma şekilleriyle hamurlarınızı dilediğiniz şekilde kabartabilir, tadına doyum olmaz enfes ekmekler hazırlayabilirsiniz.
Fırını 50 dereceye ayarlayın. Üzeri kapalı mayalı hamuru fırının orta rafına yerleştirin ve 20-25 dakika kadar bu şekilde bırakın. Daha sonra kapağı kapalı bir şekilde 20 dakika daha bırakın. Hamurunuzun mayalanmaya başladığını gözlemleyeceksiniz.
Yine de mayanız yoksa, hamur işlerinizi mayalandıracak zamanınız yoksa ya da sağlık sebepleriyle hamur tüketmemeniz gerekiyorsa bu ürünleri kullanabilirsiniz. Ya da maya gerektirmeyen hamur işi tariflerine yönelebilirsiniz... Maya yerine kullanabileceklerinizin başında karbonat ve limon suyu gelir.
Hammadde: Ekmek mayası üretiminde hammadde olarak en çok melas, ayrıca tahıllar ve nişasta şurupları kullanılmaktadır.
Hamur un, sıvı yağ, maya, süt, yoğurt gibi çeşitli ürünler eklenerek yoğurulur. Bu yoğurma sonucunda hamur istenilen kıvama geldikten sonra derin bir kaba mayalanması için alınır. Üzerine bir örtü serilerek yarım saat hatta bir saat ılık bir ortamda bekletilir. Hamur bu bekletme sonucunda kabarır ve mayalanmış olur.
Küçük paketler halinde satışa sunulan mayalar, aslında birer canlı hücre. Kuru halde olan bu minik hücreler, hamur içine ekleyeceğiniz şeker veya tuz ile tepkimeye giriyor. Hamurun içerisine eklenen maya, ılık bir ortamda bekletilerek hamuru kabartması sağlanır.
Maya, cildin mat ve pürüzlü görünümüne yol açan mide sorunlarını gideriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt alerjilerini önlüyor. içeriğindeki B2 ve B6 vitaminleri sayesinde cildin yağ dengesini ayarlayarak akne ve sivilceye karşı etkili oluyor. Maya, deyim yerindeyse cildi hem içerden hem de dışardan besliyor.
Maya, cildin mat ve pürüzlü görünümüne yol açan mide sorunlarını gideriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt alerjilerini önlüyor. İçeriğindeki B2 ve B6 vitaminleri sayesinde cildin yağ dengesini ayarlayarak akne ve sivilceye karşı etkili oluyor. Maya, deyim yerindeyse cildi hem içerden hem de dışardan besliyor.
Tercih edilen yemek hazırlığında kuru maya, ürünün daha yumuşak ve pofuduk olmasını sağlar. Paketi açılan kuru mayanın buzdolabı içindeki ömrü en çok 4 haftadır.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Maya ne kadar sürede kabarır? Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
Fırınınızı açın, kabı fırın telinin üzerine yerleştirin ve fırınınızın kapağını kapatın. Kapağını hiç açmayın ve yaklaşık 20 dakika hamurunuzu içeride bırakın. 20 dakikanın sonunda hamurunuzun kabardığını ve mayalandığını göreceksiniz. Çıkarıp dilediğiniz işlemi yapabilirsiniz.
5.Ekşi mayanın hazır olduğunu anlamak için en basit yöntem, su testidir. Oda sıcaklığındaki bir kase suyun içine iki çorba kaşığı ekşi maya bıraktığınızda, maya suyun yüzünde kalıyorsa artık kullanım için hazırdır.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Yumuşak poğaça mayalı olarak hazırlanacaksa, mayanın fermente olması için sıvı maddelerin oda sıcaklığında olmasına özen göstermelisiniz. Çok soğuk kullanılan sıvı yağ, süt ya da yoğurt hamurun sert olmasına neden olabilir.
İster kuru isterseniz de yaş maya seçin öncelikle maya içerisine 1 çay kaşığı kadar şeker ve 1 bardak kadar ılık sıvı yağ karıştırın. Ilık bir yerde 15 dakika kadar bekletin, hamurun güzel bir şekilde kabardığınızı göreceksiniz. Hamura tuz eklerken maya ile temas etmemesine özen gösterin.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Bir bardak suyu hamurla birlikte mikrodalgada bırakın. Bir bardak su ve mikrodalgadan gelen ısı, hamurun daha hızlı kabarmasına yardımcı olacak sıcak ve nemli bir ortam yaratacaktır. Mikrodalgayı açmayın. Hamurun yaklaşık 30 ila 45 dakika yükselmesine izin verin. 30 dakika sonra hamurun bitip bitmediğini kontrol edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri