Maydanozlarda verim birinci biçimden üçüncü biçime kadar arttığı halde daha sonraki biçimlerde azalır. Maydanoz bulunduğu yeri 2-3 yıl muhafaza ederse de ömrü 1 veya 2 yıldır. Bitki ikinci yıl hemen generatif faza geçtiği için tohum ekiminden her yıl yenilenmesi önerilir.
Ülkemizde yetiştirilen tür, düz yapraklı maydanoz olarak anılıyor. Ayrıca, yaprakları kıvırcık olan kıvırcık yapraklı maydanozlar da dünyada bulunabiliyor. İki yıllık bir kültür bitkisi olarak tanınıyor.
Maydanozların saplarının ucunu kesin. Yarım su dolu bardağa yerleştirip üzerini Koroplast Kilitli Poşet ile hava alacak şekilde kapatın. Buzdolabına yerleştirin.
Marul, maydanoz, dereotu gibi yeşillikleri, naylon torba içinde buzdolabında saklamak, hızla çürümelerine ve bakteri üretmelerine neden olur. Çünkü naylon torba hava sirkülasyonunu önler. Bunun yerine yeşilliklerinizi dolaba koymadan önce kâğıt havlulara ya da temiz kâğıtlara sarmalısınız.
Maydanoz tohumlarının çimlenmesi ortalama 3 veya 4 haftayı bulabilmektedir. Saksıda maydanoz yetiştiren kişiler toprak nemine dikkat etmesi gerekmektedir. Özellikle nemini kaybetmesi sonrasında özellikle sabah saatlerde sulama yapılması gerekmektedir. Ardından maydanozlar toplanmaya başlar.
İlgili 19 soru bulundu
Maydanoz bitkisi, ılıman havaları sever. Bu nedenle bahar mevsimi geldikten sonra dilediğiniz dönemde maydanoz tohumlarını toprağa ekebilirsiniz. Kasım ayından sonra ekilen tohumlar soğuk kış şartlarına karşı dayanmayabilir.
Yaprakları sararmış maydanoz kullanılmamalıdır.
Maydanoz normal olarak iki yıllık bir kültür bitkisidir. Birinci yıl yaprak ve yeşil aksamını, ikinci yıl ise çiçek ve tohumlarını oluşturur. Bunun yanında kökler toprak içinde uzun seneler kalabildiği için çok yıllık bitkiler grubunda da görülür. Ülkemizde 32.000 ton maydanoz üretimi yapılmaktadır.
Öncelikle maydanozların sap ve yaprak kısımlarını birbirinden ayırın. Sap kısımlarını sirkeli suda 10 dakika bekletin ve kurulayın. Saplarını ve yapraklarını ayrı ayrı cam kavanozlara doldurun ve kapaklarını kapatın. Bu şekilde buzdolabına alarak 7-10 gün arası taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Maydanoz sulak olan, humuslu ve rutubetli ortamları sevmektedir. Bu sebeple maydanoz tohumunun suyu eksik edilmemelidir. Fakat sularken aşırıya da kaçılmamalıdır. Az miktarda her gün sulama yapılabilir.
Sulama mevsim şartlarına göre yapılır, ancak maydanoz aşırı suya hassastır. Su fazla göllenirse bitkiler sararır, suyun tarlada uzun süre kalması durumunda ise ölürler.
Dereotu ve maydanoz gibi yeşillikleri saklamak için derin dondurucuyu tercih edebilirsiniz. İnce ince doğradığınız yeşillikleri buzdolabı poşetinde veya saklama kabında, dondurucu bölmesinde muhafaza edebilirsiniz. Bu işlem yemeklik ve hamur işi kullanımına uygundur.
Klorofil içeren maydanoz, anti bakteriyel anti mantar özelliklere sahiptir. Ciddi bir hastalığın nedeni olmadığı takdirde mide bulantısına iyi geliyor. Karaciğeri zehirli maddelerden temizlemek için yardımcıdır. Antioksidan içeriği yüksek olan maydanoz aynı zamanda kalp sağlığı ve kansere karşı da koruyucudur.
Anavatanı Akdeniz Bölgesi olan maydanoz yetiştiriciliği M.Ö. 4000 yıllarına kadar dayanır. Maydanoz bitkisi 300 cins ve 2500-3000 kadar tür içermekte olup ülkemizde 97 cins ve 400 kadar türü bulunmaktadır.
Maydanozlar +1 °C'de yaklaşık 2 hafta ve -1 °C ile -2 °C arasında yaklaşık 2 ay depolanabilmektedir. Maydanozların solmasını önlemek için, depoda bağıl nem %95 olmalıdır. Eğer, maydanozlar polietilen folyo torbalarda sıkıca kapatılmış olarak -1 °C ile -2 °C arasında depolanırsa tazeliklerini çok iyi korurlar.
Maydanoz (Petroselinum crispum) ve kişniş (Coriandrum sativum), uzun, ince gövdelerde yetişen iki parlak yeşil, yapraklı, aromatik bitkidir. Apiaceae adı verilen aynı botanik aileden gelirler. Bazı bölgelerdeki insanlar kişnişi kişniş veya Çin maydanozu olarak adlandırır.
* Yeşillikleri buzdolabına kaldırırken önemli olan nokta bir kâğıt havluya sararak nemlenerek ıslanmasını engellemektir. Yeşillikleriniz ne kadar kuru ve havayla az temasta olursa o kadar sağlam kalır. Bu yöntemlerle sakladığınız yeşillikler 1 hafta ile 10 gün arasında bozulmadan duracaktır.
Nemli Havlu Yöntemi
Roka ve maydanoz saklamak için daha uygun olan bu yöntemde nemli kağıt havluya yeşillikleri sarıp hava almayacak kilitli poşet ya da buzdolabı poşetine koymak gerekiyor. Bu şekilde buzdolabında taze bir şekilde birkaç gün muhafaza edilebiliyor.
Maydanozlarımızı dallarından ayırıp ayrı bir kapa koyuyoruz, bu işlemde sadece yaprakları kullanıyoruz, bir süzgece alıp güzelce yıkayıp bekletiyoruz suyundan durulandıktan sonra bir sininin üzerine serip kurutuyoruz, kuruttuğumuz maydanozları dilediğimiz bütün yemeklerde kullanabiliriz.
İki yılda bir bitki olduğu için yılda iki kez hasat yapabileceksiniz. Maydanoz bienaldir, yani ilk yıl yaprak çıkaracak, ikinci yılında çiçek açacak, tohum ekecek ve ölecektir.
Yemeklere hem sağlık hem de lezzet katar. Maydanozun 100 gramında 36 kalori, 56 mg sodyum, 554 mg potasyum, 133 mg kalsiyum, 133 mg C vitamini, 50 mg magnezyum bulunur. Rutubetli ve sulak toprakları çok sever.
Maydanozunun bulunduğu saksıyı gündüz güneş gören bir yere koyabilirsiniz. Maydanozun yetişmesi için 20 derece bir sıcaklık yeterli olacakken sürekli güneş görmemesine dikkat edin. Bu yüzden çok fazla güneş altında bırakmayın daha çok güneşi dolaylı olarak gören bir yere yerleştirebilirsiniz.
Ayrıca bozulan taze fasulyenin kokusu da farklıdır. Marul, roka, maydanoz, semizotu, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeleri alırken özellikle yeşil, canlı ve diri olanları tercih etmelisiniz. Eğer bu sebzelerin rengi solduysa, yaprakları diriliğini kaybetti ise tazeliğini yitirdiği düşünülmelidir.
Elinize bir tutam dere otu ya da maydanoz alın mesela. Eğer yaprakları kenarlara doğru sarkıyorsa tazeliğini yitirmeye başlamış demektir. Ayrıca renginin koyu olması ve saplarının çok uzun olması nitrat içerdiğini gösterir.
Maydanoz Yemek Kilo Aldırır mı? Maydanozun besin değerleri göz önünde bulundurulduğunda yemekler ve salatalarla birlikte, dozunda tüketilen maydanozun kilo aldırmayacağını söylemek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri