Mayonez kelimesinin kökeni Fransızca dilidir.
mayonez - Nişanyan Sözlük. Fransızca mayonnaise “yumurta ve zeytinyağı ile yapılan bir sos” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Fransızca yazılı örneği bulunmayan *mahonnaise sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Port-Mahon “Menorca adasında bir liman” özel isminden türetilmiştir.
Mayonez, İspanya ve Fransa kökenli soğuk sos. 18. yüzyılda Fransız yemek kitaplarında 'Mayonez' adı verilen sos görünmeden önce, İspanya ve Fransa'da benzer sosların çeşitli versiyonları vardı. Asıl ününü 1756'da Richelieu Dükünün Menorca'yı işgal etmesinden sonra, dükün aşçısının "aioli bo" isimli yerel sosu Fransa'da ...
mayonez ilk olarak 1756 yılında fransızların minorca ispanyol adası üzerinde bir kent olan mahonu ele gecirmelerini kutlamak amacı ile tesadüfen icat edilmiş. kutlama yemeği icin şef krema ve yumurta ile bir sos hazırlamak isterken, krema olmadığını fark edip, yerine zeytinyağı kullanmış. böylelikle mayonezi icat etmiş ...
Burada asıl önemli olan yumurta sarısının mayonez içindeki görevidir. Yumurta sarısı içeriğindeki lesitin maddesiyle emülgatör olarak kullanılmakta ve yağın mayonez içerisinde homojen bir şekilde dağılmasını sağlamaktadır. Bunun sonucunda emülsifiye bir mayonez elde edilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Bir sıvı (dağılan faz), öbürünün (dağınılan faz) içinde dağılmış durumdadır. Emülsiyon oluşma sürecine emülsifikasyon denir. Bir emülgatör (emülsifikatör, emülsifiyer veya emüljen olarak da bilinir) bir emülsiyonu kararlı kılan, genelde sürfaktan özellikli bir maddedir.
Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir. Süt, heterojen karışımdan emülsiyona örnektir.
Diğer mayonezlerde belirli bir asidik tadı veren damıtılmış sirke kullanılırken Japon mayonezinde durum daha farklı. Kendi mutfaklarında da oldukça sık kullanılan pirinç sirkesi ve elma sirkesi ile karışımı tamamlıyorlar. Bu da mayonezi diğerlerinden farklı kılan önemli adımlardan.
İlginç olan şu ki mayonez mutfakta her zaman bulunan üç ham maddeyle yapılabiliyor. Bu ham maddeler limon, yumurta ve yağ. Tabi bu üç ham maddeyi bir tabakta öylece karıştırırsanız birbirine geçmemiş bir karışım elde ediyorsunuz.
Aioli Sos (Sarımsaklı Mayonez)
Heinz o dönemde 60'tan fazla ürün üretmesine rağmen Henry, 57'nin şanslı bir sayı olduğunu düşünüyordu. Böylece tüm reklamlarında "57Çeşit" sloganını kullanmaya başladı. Bugün şirketin dünya çapında 5.700'den fazla ürünü bulunmaktadır fakat şirket yine de "57" sihirli sayısını kullanmaya devam etmektedir.
Heinz Company veya Heinz Company bilinen adıyla Heinz, merkezi Pittsburgh, Pennsylvania Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan işlenmiş gıda ürünleri üreten şirket.
Calvé Unilever grubuna ait mayonez ve ketçap markasıdır. Markanın öyküsü Hollanda'da "Delftsche Slaolie" altında bitkisel yağ üretimi fabrikasının kuruluşu ile 1884 yılında başladı.
Günümüzdeki ketçabın kökeni bu sosun Çin'de ortaya çıkmasına dayanır. Kelime, Çince ketchup kelimesinden gelir ve “turuncu sos” anlamına gelir. Ancak ketçap, ilk olarak 18. yüzyıl İngiltere'sinde ortaya çıktı. İlk ketçap, az miktarda ketçap domatesi, mantar, ceviz ve salatalık gibi malzemelerden yapılan bir sostu.
Neredeyse hemen hemen her evin mutfağında bulunan soslardan biri olan mayonez, içerisine katılan yoğurt, sarımsak, acı biber, krema, süt gibi malzemelerle lezzetini bambaşka boyutlara taşıyor.
Mayonez özellikle atıştırmalıklara ve salatalara büyük lezzet katan bir sos. Ancak bilinen mayonez tariflerinde genelde baz olarak yumurta ya da süt kullanılıyor. Halbuki hayvansal gıda tüketmeyen veganlar da keyifle mayonez yapıp yiyebilirler.
Mayonez, çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ ile yapılan soğuk bir sostur. Yumurta sarısı sürekli çırpılır, istenilen yoğunluk elde edilene kadar ip gibi, azar azar bitkisel bir yağ eklenir. Günümüzde mayonez limon suyu, hardal veya sirke ile lezzetlendirilir.
Mayonez yaparken zeytinyağı kullanılmaz diye bir kural yok. Ancak zeytinyağının aroması biraz kuvvetli olduğundan mayonezin lezzetini değiştirebiliyor. O nedenle ayçiçeği, kanola gibi bir bitkisel yağ kullanmanızı tavsiye ediyoruz.
Yumurta sarısı aynı zamanda mayonez gibi soslarda bağlayıcı görevi de görür.
Su,bitkisel yağ (değişen miktarlarda ayçiçek,kanola),sarımsak (%4),sirke, modifiye nişasta,yumurta sarısı,şeker,tuz,kıvam arttırıcı (ksantan gam),koruyucu (sorbik asit),limon suyu konsantresi,asitlik düzenleyici (hidroklorik asit),aroma verici,renklendirici (beta karoten),antioksidan (kalsiyum disodyum EDTA).
Saç mayonezi, içeriğindeki kolajen desteği ile yıpranmış saç tellerinin daha bakımlı görünmesine, elastikiyetinin artarak çevresel koşullara karşı güçlenmesine destek vermek amacıyla geliştirdiğimiz bir saç bakım ürünüdür.
Kullanılan maddeler, pişirme usulü ve tekniğine göre homojonize ve Heteronije özellik taşıyabilmektedir. Çorbaların genel özelliği karışım olmasıdır. Tek başına hiçbir üründen çorba yapılamamaktadır.
Kullanılan kahve un tanecikleri kadar incedir. Espressoda kullanılan kahve tanecikleri ise daha büyüktür. Her ne kadar espressoda kullanılan kahve diğer süzme kahve türlerine göre daha ince olsa da Türk kahvesinde kullanılan kadar ince değildir.
Mayonez bir KOLLOIDAL EMÜLSİYON dur, dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri