Çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ karışımından oluşur. Sürekli çırpılan yumurta sarılarına koyu bir kremaya dönüşünceye değin yavaş yavaş yağ eklenmesiyle elde edilir.
Derin bir kap içerisinde önce yumurta sarıları, hardal ve az miktar limon suyunu mikserle çırpmaya başlayın. Çırpma işlemi esnasında aynı anda, azar azar ve sürekli olarak sıvı yağ ekleyerek koyu kıvamlı bir mayonez çırpın. Karışıma son olarak kalan limon suyu, sirke ve tuzu ekleyip karıştırın.
Ayrıca krem şanti, traş kremi, köpük saç spreyi gibi köpükler; marşmelov ve strafor gibi katı köpükler; süt, mayonez, yumurta akı ve losyon gibi emülsiyonlar; jel, tereyağı ve jöle gibi jeller; mürekkep, silgi, sıvı deterjan, şampuan gibi soller ve inci, taş, renkli cam ve alaşımlar gibi karı soller de kolloid karışım ...
İlgili 21 soru bulundu
Kolloid, gerçek çözelti ile heterojen karışımlar arasında yer alan ara karışımların adıdır. Burada dağılan fazın tanecik boyutu, yaklaşık 1-1000 nm dolayındadır (Petrucci, Genel Kimya).
Kolloid: Bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalmasıyla oluşan karışımlara denir. Homojen gibi görünürler, karışımı oluşturan maddeler gözle görülemezler, ancak karışımdan ışın demeti veya lazer ışını geçirilerek fark edilebilirler. Duman, jöle, boya gibi maddeler buna örnektir.
Mayonez Nasıl Yapılır? Mayonez yapımı için; öncelikle derin bir kaba 2 adet yumurta sarısını koyun. Ardından 1 yemek kaşığı elma sirkesi, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 tutam toz şeker ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin. Tüm malzemeleri mikser yardımı ile 1 dakika kadar çırpın.
Nedir bu Mayonez? Mayonez, çiğ yumurta sarısı ve bitkisel yağ ile yapılan soğuk bir sostur. Yumurta sarısı sürekli çırpılır, istenilen yoğunluk elde edilene kadar ip gibi, azar azar bitkisel bir yağ eklenir.
Mayonez, glikoz şurubu, tuz, sirke, limon suyu konsantresinin pastörize edilerek soğutulmasından sonra içine limon aroması, pastörize yumurta sarısı, sorbik asit ve bitkisel yağ ilave edilip karıştırılması ve homojenizasyonu ile hazırlanan yağ bazlı bir üründür.
Mayonezde birçok yapay renklendirici, mısır nişastası, şeker ve yağ bulunur. Sağlığa birçok zararı olan mayonezin çok fazla tüketilmemesi önerilir. Fazla mayonez tüketimiyle birlikte diyabet, kalp ve damar hastalıkları ve tansiyon gibi birçok rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir.
Mayonez yaparken zeytinyağı ya da çiçek yağı kullanabilirsiniz. Damağınız buruk tadlara alışık değil ise zeytinyağı kullanmayın. Ayçiçek yağı ile yapacağınız mayonezler çok daha hafif olacaktır.
İlginç olan şu ki mayonez mutfakta her zaman bulunan üç ham maddeyle yapılabiliyor. Bu ham maddeler limon, yumurta ve yağ. Tabi bu üç ham maddeyi bir tabakta öylece karıştırırsanız birbirine geçmemiş bir karışım elde ediyorsunuz.
Mayonez İçin Çiğ Yumurta mı Kullanılıyor? En kısa şekilde söylemem gerekirse evet, mayonez için çiğ yumurta sarısı kullanılıyor. Eğer bu fikir sizi çok rahatsız ediyor ama yine de evde mayonez yapmak istiyorsanız pastorize yumurta sarısı kullanabilirsiniz.
Soya sütü, limon suyu ve hardalı blenderda ya da bir çırpıcı yardımıyla 30 saniye boyunca karıştırın. Karıştırırken yavaş yavaş yağı ekleyin ve tüm malzemeler birleşip katılaşana kadar bu işleme devam edin. Karışıma tuz ve karabiber ekleyin. Tadına bakın ve gerekirse biraz daha tuz ekleyin.
LİMON SUYU YA DA SİRKE EKLEMEYİ İHMAL ETMEYİN
Yumurta ve yağın yanına limon suyu, sirke ya da su gibi bir sıvı da ilave etmeyi ihmal etmeyin. Bu yumurta sarısı ve yağın daha iyi emülsifiye olmasını sağlayacak ve daha kıvamlı bir mayonez elde etmenize yardımcı olacak.
Yumurtanın sarısı hem renk hem de doku veriyor. Pastacı kreması, lemon curd (limon kreması), puding gibi daha yoğun kıvamlı ve dokulu sütlü tatlı ya da kremalarda sık sık kullanılıyor. Sütlü tatlıların içerisinde pişmemesi, tüm malzemelerle buluşup sadece doku ve renk vermesi amacıyla yumurta sarısı kullanılıyor.
AYÇICEK YAGI , SU , PASTORIZE YUMURTA SARISI (%6), SIRKE, SEKER, MODIFIYE NISASTA, TUZ, HARDAL TOHUMU, BAHARAT KARISIMI, ANTIOKSIDAN (TOKOFEROLCE ZENGIN EKSTRAT, KALSIYUM DISODYUM EDTA), IZ MIKTARDA SÜT VE SÜT ÜRÜNÜ IÇEREBILIR.
Hem mayonez, hem de Holandez sos, yumurta sarısı (lesitin) aracılığıyla stabilize olmuş, su içinde yağ tipi emülsiyonlardır.
Örneğin, sabun köpüğü homojen bir karışımdır. Birisi katı birisi sıvı madde olan sabun ve suyun karışımından oluşan sabun köpüğü homojen karışıma bir örnektir.
Maddelerin birbiri içerisinde karışmaması ile beraber ve her yere yayılmaması adi karışım olarak bilinmektedir. Aynı zamanda heterojen karışım olarak ifade edilir. Heterojen karışım ise maddelerin her yerde aynı oranda karışmaması üzerinden anlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri