Örneğin, bir öğrenci 3 kısa sınavdan oluşan bir dersin 2 sınavına mazeretli olarak girememişse, bu sınavların yerine mazeret sınavı ile girdiğinde almış olduğu tek sınav notu girdiği diğer 1 sınavın toplam notuna eklenir ve toplam 2 'ye bölünerek öğrencinin ara sınav notu hesaplanır.
Madde 2- (1) Mazeret sınavı; mazereti nedeniyle ara sınava katılamayan öğrenciler için yapılan sınavdır. Mazeret sınavları ara sınavların bitimini izleyen 15 (on beş) gün içinde ilgili yönetim kurullarınca belirlenen tarihlerde yapılır.
Hastalık hali, yakınlarından birinin vefatı, tutukluluk ve hükümlülük hali, üniversite ve diğer resmi kurumlarca görevlendirilme hali, sınav çakışması durumu ile elektrik ve internet kesintisi gibi online sınava girmeye engel teşkil eden durumlar mazeret olarak değerlendirilir.
Öğrencinin, sağlık raporu ile belgelenmiş sağlıkla ilgili mazeretinin olması Aynı gün ve saatte sınavları çakışan öğrencilere, giremedikleri sınavlar için mazeret sınavı hakkı tanınır.
1- Hastalık halinde; Hastalığın en az 3 (üç) günlük bir raporla belgelenmesi (Özel muayenehaneler hariç) ve raporun, rapor bitim tarihinden itibaren en geç 10 (on) gün içinde yazılı bir dilekçe ile kurumumuza sunması gerekmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Cevap:Raporlu olduğunuz tarihler arasında herhangi bir sınava girerseniz geçersiz olur. Mazeretinizin kabul edilmesi halinde raporlu olduğunuz dönemde giremediğiniz sınavlar için mazeret sınavına girmeniz gerekir.
Alınacak bu raporun Devlet Hastanelerinden alınması, acil hallerde özel hastanelere başvurulmuşsa sağlık raporu getirilmesi, 3. Alınacak sağlık raporunun mazeretin bitiminden itibaren en geç 5 (beş) gün içinde ilgili Dekanlık/Müdürlüğe sunulması gerekir.
Mazeret sınavı, ilgili yönetim kurulunca kabul edilen haklı ve geçerli bir sebeple sınavlara katılmayan öğrenciler için açılan sınavdır. Öğrenci, mazeretini takip eden 5 (beş) iş günü içinde ilgili akademik birime kanıtlayıcı belgelerin eklendiği bir dilekçe ile ilgili birime müracaat etmelidir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mazeret, ''Mazur görmek'' sözcüğünden türetilmiştir. Birini mazur görmek, yaptığı hatayı affetmek ya da kusurunu yok saymak anlamına gelirken, mazeret ise bir şeyi yapmamak için öne sürülen bahane demektir.
-Teknik aksaklıklar (elektrik kesintisi, internet kesintisi, bilgisayar sorunları, vb.), sağlık sorunları, vb. nedenlerle sınava girmeyen veya sınavı tamamlayamayan öğrenci ara sınavlarda mazeret hakkı kullanır.
(3) Öğrenci, raporlu olduğu süre içinde yapılan sınavlara giremez. Öğrencinin raporlu olduğu halde girdiği sınav geçersiz kabul edilir. Ancak sağlık raporunun, sınava girildikten sonra idareye verilmesi halinde, sağlık raporu dikkate alınmayarak sınav geçerli sayılır.
Ara sınav(vize), bitirme(final) veya bütünleme(telafi) sınavına girmezsem ne olur? Herhangi bir sebeple ara sınav, bitirme ve bütünleme(telafi) sınavlarına giremeyen veya sınavı geçersiz olan öğrenci bu derslerin sınavlarından sıfır (0) puan almış kabul edilir.
Avukat mazeret dilekçesi, mahkemeye fiziki olarak veya UYAP üzerinden e imzalı şekilde gönderilebilir.
Sağlık durumundan dolayı raporlu olduğu günlerde yapılacak olan sınavlara giremeyen bir öğrenci, süre içerisinde beyan ettiği mazeretinin incelenmesi ve uygun bulunması sonucunda giremediği sınavların mazeretine girebilir.
Öğrenciler ilgili birimin Yönetim Kurulunun mazeret olarak kabul edeceği diğer hallerde mazeretli kayıtlar, mazeret sınavları ve akademik izin başvurularında mazeretli sayılırlar.
BUÜ Önlisan ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği Madde 30/6 uyarınca Final Sınavları için öğrenciye mazeret sınav hakkı verilmemektedir.
Evlilik izni, süt izni, babalık izni, ölüm izni, hastalık izni, refakat izni ve evlat edinme izni gibi mazeret izinleri özel sektör çalışanlarına ve memurlara göre farklılık gösterir. Ancak bu izinler dışında zorunlu nedenlerle devlet memurlarına 10 gün süreyle mazeret izni verilebilir.
İş hukuku terminolojisinde mazeret, işçilerin işin gereklerinden kaynaklanmayan ve kendi özel yaşamlarını ilgilendiren nedenler ile işe gelememeleri durumu olarak geçmektedir. İş Kanunu'nda yer verilen mazeret izinleri, işverenin inisiyatifine bırakılmamış, doğrudan kanundan kaynaklanan bir hak olarak doğmuştur.
Yani personeller; evlenme, doğum, evlat edinme ve ölüm nedenlerine bağlı olarak izin kullanabilir. Özel sektör mazeret izni, engelli ya da kronik hastalığı olan çocuğu bulunan çalışanlar için de geçerlidir.
Telafi(Bütünleme)sınavı için öğrencilerin başvuru yapmasına gerek yoktur, başarısız(FF) ve koşullu başarılı(DD, DC) dersler için öğrenciler telafi(bütünleme) sınavına girebilir.
Haklı ve geçerli sebeplerle ara sınavına giremeyen öğrencilere Fakülte Yönetim Kurulunca girme hakkı tanınan sınavlara mazeret sınavı denir. Vize sınavı, etkinliklerden oluşuyorsa mazeret sınavı hakkı sadece kısa sınavlar için uygulanır.
MADDE 14 – (1) Yaz okulunda mazeret sınavları açılmaz.
kayıt haftasında dilekçe ile öğrenci işlerine başvuru yapar. evraklar değerlendirilmek üzere fakülte yönetim kuruluna gönderilir. Mazeretli ders kayıt formunu onaylar. Mazeretli ders kayıt formunu akademik danışmanının rehberliğinde doldurur.
MEB MAZERET İZNİ BELGESİ NASIL ALINIR? Covid-19 hastası veya teması nedeniyle karantinada olan öğrenciler mazeret izni belgesini e-Nabız üzerinden alabilecekler. Öğrencilerin sınavları ise karantina bitiminde okul müdürlüklerince belirlenen tarihlerde kayıtlı bulundukları okullarda yapılacak.
2022-2023 Akademik Yılı Bahar Dönemi Final Sınavlarında, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Üniversite Hastaneleri, Özel Hekim, Aile Sağlığı Hekimlikleri ve İEÜ Hekiminden alınacak sağlık raporları kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri