Diesel Runaway olayı başlayan bir aracın motoru parçalanana kadar çalışır. Hatta bazı durumlarda yangına neden olup arabanın tamamının yanmasına neden olur. Diesel Runaway'in başlaması için motora fazladan yakıt gelmesi ya da motordaki yağın yakıt olarak kullanılması gerekir.
Mazot pompası arızaları da araçlarınızda meydana gelebilecek arıza türleri arasında yer almaktadır. Mazot pompalarının mazot kaçırması durumunun ana sebebi yakıt filtrelerinizdir. Bu yakıt filtresi aracınızın deposunda yer alan yakıtı aracınızın motoruna ulaştırmayı sağlayan sistemin parçalarından bir tanesidir.
Herhangi bir araç, kaza anında dizel veya benzinli fark etmeksizin alev alabilir. Ancak, bir kaza sonrası yakıtın tutuşma olasılığı benzinli araçlarda daha yüksek, dizel araçlarda daha düşüktür.
Dizel motor, tıpkı benzinli motor gibi içten yanmalı bir motor tipidir. Dizel motor çalışma prensibi, oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ile yüksek sıcaklığa ulaşması ve bunun sonucunda silindir içine püskürtülen yakıtın alev alması yani patlamasına dayanır.
Dizel motorlarda yakıt, benzinli motorlarda olduğu gibi kıvılcımla değil, sıkıştırılan havanın ısısıyla ateşlenerek yanar. Yanma sırasında benzinden daha fazla enerji salar, bu nedenle de dizel motorlar çoğu durumda benzinlere göre daha iyi yakıt ekonomisi sunar.
İlgili 23 soru bulundu
100 lt hava içinde 1-7 lt arasında akaryakıt buharı karışımı yanıcı olur. Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Motorinin donma noktası -10 °C iken benzinin donma noktası -65 °C'dir. Alevlenme Tehlikesi: Motorin, benzine nispeten daha düşük sıcaklıklarda tutuşma kabiliyetine sahip olmasına rağmen buharlaşma özelliği daha düşük olduğu için alevlenme tehlikesi de daha düşüktür.
Araç yangınlarının %59'u motor bölgesinden, %35'i yolculardan, %3'ü yakıt tankından ve %2'si ise lastik veya farların ısınmasından kaynaklanmaktadır. Bir diğer önemli istatistiksel bilgi ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı tarafından sunulan verilerden temin edilmektedir.
alev atan dizel araç yag yakıyor demektir. dumanın renginden de belli zaten aracın yag yaktıgı. egt cok yüksek derecelere ulaşıyor. araç yagı turbodan basarak egzoza veriyor. egzoz içinde macunlaşan yag sıcaklıgı yiyince eriyip yanmaya başlıyor. bas çek yapınca da alev atıyor.
İtfaiye 110'u arayın itfaiye ekiplerini olay yerine çağırın. Eğer yapmak güvenli ise yanan araca yaklaşmakta olan araçları uyarın. Eğer yapılmasının güvenli olduğuna inanıyorsanız kuru toz veya köpük söndürücü ile yangını söndürmeye teşebbüs edin. Yangın motor bölümündeyse kaputu açmayın.
Hareket halindeki bir arabada çıkan yangın, aracın kritik bileşenlerine zarar verebileceğinden ölümcül olabilir. Bir çarpışma, yakıt sızıntısı, lastik patlaması veya elektrik arızası durumunda bir araba alev alabilir. Ancak hareket halindeki bir arabadaki yangın tehlikelidir.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
Merhaba , enjektor geri dönüş hortumunun oringlerinden kaçırıyordur. Bu biriken mazot , külbürtör kapağıda aradan sızıp motoru içine yani yağa karışacaktır. Yağa karışan mazot , yağı bozar. Yağ basıncı düşük uyarısı çıkabilir.
Buna ek olarak mazot pompasının yakıt akıtmasıda mazot pompası arızalarına bir örnektir. Mazot pompasının yakıt akıtıp akıtmadığını nasıl anlayabilirim diyorsanız; aracınız park halindeyken aracınızn altında bir kaç damla sıvı görüyorsanız ve bu sıvı yağ kıvamında değil ise yüksek olasılıkla yakıt kaçağıdır.
Sistemi çalıştırmak için yeterli yakıt olsa bile tıkalı veya kirli bir yakıt enjektörü, hava ve yakıt dengesini bozarak tutarsız bir reaksiyona neden olabilir. Bu, motorda teklemelere yol açar.
Çalışma prensipleri. Gaz sıkıştırıldığında, sıcaklığı yükselir, dizel motorda, gazın bu özelliğinden dolayı yakıt, kendiliğinden ateşlenir. Hava, dizel motorun silindiri içine çekilir ve bir piston tarafından, kıvılcım ateşlemeli (benzinli) motorlardakinden çok daha yüksek (25 katı bulabilir) bir oranda sıkıştırılır.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Hava zaten soğuksa eğer ısınnan dizel motorun bile rolantide ısısı düşüyor. Onun için bu soğuk havalarda dizel motorun geç ısınması normaldir. araç durduğu yerde rölantide, turbo veya intercoolerin motorun ısınması veya soğumasına herhangi bir katkısı yoktur.
Araçlardaki ısı kaynağı, elektrik, araç motorundaki ısınma, sıcak egzoz gazı, farların ve lastiklerin aşırı ısınması, çarpışma veya sürtünme ile oluşan kıvılcımlar, dikkatsizce düşürülen sigara ve kundaklama sayılabilir (Kılıç, 2019).
Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Dizel Araç Motor Arıza Uyarısı
Motorun yakıt sistemindeki bir arızalanma genellikle kalitesiz yakıtlar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Öte yandan yakıt borularında ve yakıt odasında bir tıkanıklık olması veya yakıt kapağının düzgün bir şekilde kapanmaması da aracın ikaz sinyali vermesine neden olabilir.
Dizel ile benzin farkı hakkında söylenebilecek en önemli şeylerden biri de benzinin mazota göre daha hızlı yanması ve tükenmesidir. Mazot daha yavaş ve uzun yanar dolayısıyla görece ekonomiktir.
Dizel yakıtın parlama noktaları 52 ve 96 °C (126 ve 205 °F) arasında değişmektedir. Dizel, sıkıştırmalı ateşlemeli bir motorda kullanım için uygundur.
Hava akımı içerisinde kendiliğinden tutuşma sıcaklığı; benzin (475-530oC), motorin (350oC) ve hidrojen için (585oC)'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri