Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır. Motorinin kaynama noktası oldukça yüksek, buharlaşma eğilimi de hayli düşüktür.
Benzinin molekül zinciri, mazota kıyasla daha kısa olduğu için çalışma esnasında çok daha çabuk alev alır. Dizel yakıt olarak da tabir edilen mazot, benzinden daha ağır bir yakıt türüdür.
Mazot ya da motorin, dizel yakıt sistemli motorlarda kullanılan ham petrol damıtma ürünlerinden biridir. Yüksek sıcaklıklarla birlikte ham petrol kaynama aralığına alınan üçüncü ana ürün motorindir. Yani motorin dizel motoru yakıttır.
Motorin, mazot olarak da bilinmektedir. Karbon ve hidrojenden oluşan bir akaryakıt çeşididir. Dizel motorlu araçlarda kullanılmaktadır.
Yan yandan motorin aynı zamanda mazot olarak ifade edilmektedir. Ayrıca ham petrolün damıtma ürünlerinden biri olarak da yine anlama sahip olduğunu söylemek mümkündür. Daha çok dizel motorlarda kullanıldığını ifade etmek gerekir. Tabii bu durum amaç ile beraber marka ve modele bağlı olarak da farklılık yaratabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Mazot veya motorin, dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın (genellikle bu atmosferik havadır) sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur.
Dizel Araçların Avantajları Nelerdir? Benzin ile beraber en çok tercih edilen yakıt türlerinden biri olan motorin, dizel araçlarda kullanılır. Benzinli motorlardan farklı olarak yakıt, buji gibi yardımcı elemanlar kullanılmadan basınç ile yakılır. Ortaya çıkan enerji de aracın hareket etmesini sağlar.
Dizel motorlarda kullanılan yakıta, motorin adı verilir. Ham petrolün damıtılması işlemi esnasında 200-300°C aralığında elde edilebilen motorine, halk arasında mazot ya da dizel yakıt da denilir.
i. (Fr. mazout < Rus.) 1. Petrolden elde edilen ve dizel motorlarında yakıt olarak kullanılan akar yakıt, motorin.
Mazot, yani dizel ile benzin iki farklı yakıt türüdür. Aralarındaki en büyük fark, bu iki yakıtın motorda yanma şeklidir. Dizel motorlarda piston içinde sadece hava bulunurken benzinli motorlarda piston içinde hava ve sıkıştırılmış yakıt bulunur.
Motorin-mazot; hidrojen (H) ve karbondan (C) oluşan bir hidrokarbon (HC) yakıttır. Dizel motorlu araçlarda yakıt olarak motorin kullanılır.
Güncel bugün Motorin Litre fiyatı 40,05 şeklindedir.
LPG (Liquified Petroleum Gas)
Yakıt tasarrufu için en çok tercih edilen tür, lpg'dir.
Fransızca mazout “bir petol ürünü” sözcüğünden alıntıdır.
Opet'in birincilik koltuğuna yerleştiği ankette Shell ikinci sırada yer alırken, Petrol Ofisi ise üçüncü olarak seçildi.
Sıcaklık -20 derecenin altına düştüğünde dizel yakıt, -40 derecelerde ise benzin donar.
Türkiye İstatik Kurumu'nun (TUİK) 2020 Ağustos ayı istatiklerine göre yapmış olduğu araştırmaya göre ülkemizde kayıtlı 12.853.573 araç bulunuyor. Yakıt türü sıralamasında zirve dizel araçların oluyor. İstatistiklere göre ülkemizde 4.920.739 dizel araç kullanılıyor.
Yanlış dolumu yapılan aracın ateşleme sisteminde arıza oluşur. Peki arabaya yanlış yakıt konulursa ne olur? Araca deposu boş iken konulan yanlış yakıt aracın neredeyse hiç çalışmamasına sebep olur. Eğer depo dolu iken bir kısım yanlış yakıt yüklemesi yapılırsa araç performans kaybeder ve motor durabilir.
1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Siyah akaryakıt, kaloriferlerde kullanılan yakıtlar, fuel oil, asfalt gibi ürünlerin temelini oluşturmaktadır. Siyah akaryakıt aynı zamanda izolasyon gibi işlerde de kullanılmaktadır. Benzin, motorin, gaz yağı ve jet yakıtı çeşitlerinden oluşan “beyaz akaryakıt” ise motorlu taşıtlarda kullanılmaktadır.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır. Motorinin kaynama noktası oldukça yüksek, buharlaşma eğilimi de hayli düşüktür.
Dizel ile çalışan arabalar, benzinli arabalara göre %25 daha az yakıt harcarlar. Ancak bu soruya kesin olarak evet ya da hayır cevabının verilememesinin sebebi ise otomobilinizi ne sıklıkta kullandığınız ve hangi alanlarda kullandığınız gibi kriterlerin yakıt harcamasını büyük ölçüde etkiliyor olmasıdır.
Aracın arkasında DCİ ,TDCİ, TDİ gibi ibareler bulunuyorsa dizeldır.Yazmayan markalarda ise artık aracın sesınden veya kullanıcaksanız arac depo kapagından anlarsınız. Ayrıca kullanıcı olarak Devir saatindeki kırmızı çizgiden anlayabilirsiniz. GEnelde Dizel araçlarda 5000 rpm sondur, 4500 de kırmızı çizgi başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri