6-7 yaşlarından itibaren ise ilk daimi dişler sürmeye başlar ve 12-13 yaş civarında tüm süt dişlerinin daimi dişlerle değişmesi tamamlanır. Ön dişlerimiz tek köklü, küçükazı dişlerimiz 2 köklü, azı dişlerimiz ise 3-5 köklüdür.
Üç köklü küçük azı dişler anatomik olarak molar dişlerle benzer olup “küçük molar ya da radikülöz molar” dişler olarak da bilinirler.
Ağızın yan tarafındaki küçük azı dişlerinin çoğunlukla 2 kök ve 2 ya da 1 kanalları mevcuttur. Üst çenedeki büyük azıları genelde 3 kök ve 3 ya da 4 kanalları varken, alt çenedeki büyük azıların 2 kök ve 3 ya da 4 kanalları bulunur.
Mandibular 3. molarların %89,34'ü toplamda iki köklü ve %51.91'i toplamda üç kanallıdır. %44,81'inin mesial köklerinde isthmus bulunmaktadır. %1,09'unda mesial köklerinde üçüncü bir kanal bulunmaktadır.
Maksiller birinci küçük azının ve mandibular azıların genellikle iki kökü vardır.
İlgili 26 soru bulundu
Yapılan çalışmada, üst çene birinci premolar dişlerde en sık %62 oranında Tip 4 kanal konfigurasyonu ve %69 oranında iki kanal tespit edilmiştir. Üst çene ikinci premolar dişlerde en sık %48 oranında Tip 1 kanal konfigurasyonu ve %75 oranında tek kanal, %24 oranında iki kanal tespit edilmiştir.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
Normal şartlarda bir insanın alt ve üst çenesinin her iki köşesinde birer tane olmak üzere, toplam 4 adet 20'lik diş kökü bulunur. Ancak bazı insanlarda 20'lik dişlerin tamamı çıkmayabilir, dişler gömülü halde kalabilir ya da yamuk hizalanmış olabilir.
Molar dişler içinde en uzun köklü diş mandibular birinci molarlardır.
Köpek dişleri ve maksiller birinci küçük azı dişleri dışındaki küçük azı dişlerinin genellikle bir kökü vardır. Maksiller birinci küçük azı dişleri ve mandibular azı dişlerinin iki kökü vardır. Maksiller azı dişlerinin genellikle üç kökü vardır. Fazladan köklere süpernümerer kökler denir.
Üst 1. küçükazı dişi iki köklüdür. Bazen tek köklü bile olsalar; iki pulpa kanalına sahiptirler. 2. Küçükazı dişinin ise; tek kökü vardır ve genellikle de kök kanalı tektir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Alt birinci büyük azı dişlerinde mesial ve distalde olmak üzere iki kök bulunur. Bu diş- lerde görülme sıklığı en fazla olan varyasyon üçüncü kök varlığıdır.
Birinci molar dişlerde tek köklü dişe rastlanmazken, %96.6'sı iki köklü, %3.4'ii ise üç köklü idi. İkinci molar dişlerde tek kök oranı %5, iki kök oranı %91.5 ve üç kök oranı %3.5 olarak tespit edildi. Üçüncü molar dişlerde ise tek kök oranı %8.6, iki kök oranı %85.9 ve üç kök oranı %5.4 olarak tespit edildi.
Kökü ağızda kaldığı durumlarda diş yani ağızdaki kalan diş kökü diş etine etki eder, kemiğin bozulmasına ve diş eti hastalığına yol açabilir. Bu enfeksiyon, dişin tamir edilmesi veya daha sonraki tedaviler için zorluk yaratabilir ve daha sonra daha fazla cerrahi müdahale gerektirebilir.
Diş kökünde parçalanma olmadığı müddetçe, herhangi bir zorluk yaşanmadan diş kökü rahatlıkla çekiliyor. Diş kökünün parçalanması gerektiği, parça kaldığı durumlarda bütün parçalar tek tek çıkarılıyor. İşlem sırasında anestezi altında olduğunuz için herhangi bir ağrı hissetmiyorsunuz.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
20'lik dişler en arka tarafta yer almaktadır. İnsanın dişleri çıkarken bununla birlikte çene gelişir ve boyutları büyümeye başlar. Boyutlar en büyük haline ulaştığında ise 20'lik dişler için yer açılır ve bu dişler çıkar. 20'lik diş kendisine tam olarak yer açılmadan önce ağrı yapabilir ama çıkamaz.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
Akut iltihaplarda dişin çekilmesi mümkün değildir. Çünkü iltihaplı dişlerin çekimi sonrası enfeksiyon vücuda hızlı bir şekilde yayılma gösterebilir. Antibiyotikle kurumayan diş iltihabı olmasına rağmen, dişin çekilmesi sonrasında enfeksiyonun hızla yayılması oldukça yüksektir.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Porselen ve zirkonyum diş kaplamaları genellikle diğer kaplama seçeneklerine göre daha dayanıklıdır ve uzun süre kullanım için uygun olabilir. Porselen ve zirkonyum kaplamalar, doğal dişlerinizin rengine en uygun olanı seçerek, doğal bir görünüm sağlarlar.
En zor çekilen dişlerden biri gömülü yirmilik diştir. Gömülü yirmilik diş, diş etinin yarılması ve yarılan bölgeden dişin çıkarılmasıyla gerçekleşen bir operasyondur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri