Yani aynı terkipte iki tane tecvid kuralı birlikte ortaya çıkmış olur ve buna idğam-ı misleyn meal gunne denilir.
Ğunneli İdğam (İdğâm-ı maalğunne)'ın harfleri و ن م ي harfleridir. Kelime tenvinle veya sâkin nûn la biter, bir sonraki kelime de yukarıdaki harflerden biriyle başlarsa bu kelimeler arasında ğunneli idğam olur.
3. İdğam-ı Meal-Ğunne (Ğunneli İdğam)
Tenvin veya Cezimli Nun dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav gelirse İdğam-ı Meal Ğunne olur. Tenvin veya Cezimli Nun'dan sonra Ye, Mim, Nun, Vav harfleri ayrı kelimelerde yan yana gelirse, genizde idğamla birlikte ğunne uygulaması yapılır.
Tenvin veya sakin nun'dan sonra "lam" ve "ra" harflerinden biri gelirse İdğam-ı Bilağunne (gunnesizidgam) yapılır. Yani nun sesi, lam harfine katılarak okunur.
İdgamın Faidesi: Okunması lisana şekil olan durumu bertaraf etmektir. Yani kolaylaştırmaktır. İdgam Mealgunne Harfleri Şu: (يمنو ) Yemnû, yani (يمنو ) Ya, Mim, Nun ve Vav harfleridir.
İlgili 31 soru bulundu
Bunlar: ي، م، ن ve و harfleridir. Her ne zaman tenvin veya sakin nundan sonra idğam-ı meal gunne harflerinden birisi ayrı kelimelerde art arda gelirse nun sesi, idğam-ı meal gunne harflerinin sesine katılarak gunneli yani genizden getirilen bir sesle ve hafifçe uzatılarak okunur.
Sözlükte “dinmek, durmak; kımıldamamak; ruhî rahatlık, huzur, sakinlik” gibi anlamlara gelen sükûn Arap gramerinde ve tecvid ilminde bir harfin harekesizlik halini ifade eder; sükûn halindeki harfe sâkin denir. Sâkin harfin üzerine okumada kolaylık sağlamak için cezm denilen küçük yuvarlak bir işaret ( ْ ) konur.
İdğam-ı MisleynMea'lĞunne, sakin mim harfinden sonra harekeli bir mim harfi ayrı ayrı kelimelerde birbiri ardına ya da sakin nun'dan sonra harekeli bir nun harfi, birisi bir kelimenin sonunda diğeri bir kelimenin başında olacak şekilde birbiri ardına gelecek olursa harflerin şeddelenerek aynı zamanda da sesi genizde ...
Mahreçleri veya sıfatları birbirine yakın iki harf, aynı veya iki ayrı kelimede, ilki sakin, ikincisi harekeli olarak yan yana gelirse idgam edilir. Buna İdgam Mütekaribeyn denir.
1. Cezimli mim kendisinden sonra yine م (mim) harfi gelmesi halinde idğam-ı misleyn olarak şeddeli halde okunur. 2. Cezimli mim kendisinden sonra ب (ba) harfi gelmesi halinde ihfa olarak okunur ki buna dudak ihfası, İhfa-i Şefevi denir.
Kalb kökünden türeyen ve sözlükte “döndürmek, çevirmek, altını üstüne getirmek” anlamlarına gelen iklâb, tecvid terimi olarak bâ (ب) harfinin önünde bulunan sâkin nûn veya tenvinin idgam yapılmaksızın “mîm”e dönüşmesini ifade eder.
Sözlükte “gizli olmak” anlamındaki ḫafâʾ (ḫufye) kökünden türeyen ve “gizlemek, örtmek” mânasına gelen ihfâ, tecvid ilmindeki yaygın tanımıyla sâkin nûn veya tenvini şeddeleme yapmadan, ancak gunne sesini de koruyarak izharla idgam arası bir sesle okumadır.
Cezimli nun ya da Tenvinden sonra 4 harf (mim,nun,vav,ye) gelirse İdgamı Meal Gunne olur.
Sâkin mîm (مْ )'den sonra bâ (ب ) harfinin gelmesiyle yapılan ihfâdır. Bu ihfâ çeşidine de mîm harfinin mahrecinin dudak bölgesi olması hasebiyle dudak ihfâsı denilmiştir.
1. Dil damağa veya üst ön dişlere yapışmaz, doğal hâlinde serbest bırakılır ve arada hafif boşluk bırakılır. 2. Ses hem ağızdan hem de burundan (genizden) gelir. 3. Tenvin veya sakin nun gunneli okunur.
İklab ba harfinden mnce gelir ve sessiz bir rahibenin mim'e dönüşmesidir. Bundan dolayı sessiz nun saf mim şeklinde telaffuz edilir. İklab, diğer adıyla Tenwin Harekesi olarak da bilinir. Öz ya da yüksek olmak üzere iki kuvvet iadesinin de adıdır.
İdğam-ı Mütecaniseyn & İdğam-ı Mütekaribeyn. Tanımı : Mahreçleri bir, sıfatları başka olan iki harften birincisi sakin, ikincisi harekeli olarak yan yan gelirse, Birinci harfin ikinci harfe idğam edilmesine İdğam-ı Mütecaniseyn denir.
Bunlar arasında, ب، ت، ث، ج، ح، د، ذ، ر، س، ش، ض، ق، ك، ل، م، ن harfleri bulunur.
Soru : İdgâm-i şemsiyye ne demektir? Cevap : Elîf lâmın, lâmının okunmayışı ve lâmdan sonra gelen harfin şeddeli okunmasına idgâm-i şemsiyye denir.
Ders 23: İdğam-ı Misleyn Bila Ğunne Burun ve genizin devrede olmadığı idğam olarak da ifade edebileceğimiz İdğam-ı MisleynBilağunne, aynı cins iki harf yan yana geldiğinde bu iki harfi ayrı ayrı okumak yerine ikincisini harekelemeyi ifade eder.
Cevap : Sakin olan bir harfi, kendi gibi aynı cinsten olan diğer bir harfe şeddetleyip okumak demektir. Yani, mahrecleri (çıkış yerleri) ve sıfatları aynı olan iki harfin birleştirilmesi ve şeddeli okunmasına (Tecvîd dilinde) idgâm-ı misleyn denir.
Mahreç - Fonetik
Mim sesi dudaklar kapalıdan açık konuma geçerken genizden gelen sesin dışarı bırakılması ile oluşur. İnce bir sestir. Bu ses Türkçedeki "me" sesi gibidir.
Hareke (Arapça:حركة) Arap harflerine ses veren veya harfleri birleştiren sistemdir. Hareke sisteminde 8 temel işaret vardır. Bunlar fetha (üstün), kesra (esre), damma (ötre), tenvin (iki üstün, iki esre, iki ötre), sükûn (cezm), teşdid (şedde)'dir.
Sözlükte “kesmek, kesin bir şekilde yemin etmek ve bir işi hiçbir ilişiği kalmamak üzere bitirmek” anlamlarına gelir.
İklab, tenvin veya sakin nun'dan sonra "ba" harfinin gelmesi durumunda nun sesinin mim sesine çevrilerek okunmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri