Aklın, bilimlerin veya varlığın ilkesi anlamında felsefe terimi. Varlığın nasıl başladığı ve sonunun neye varacağı konusuyla ilgili tabir ve bu konuda yazılan eserlerin ortak adı.
Sözlükte “başlamak, meydana gelmek; bir işi başlatmak, icat etmek” anlamında bed' ve “geri dönmek; yeniden yapmak, bir işe ikinci defa başlamak” mânasında avd (avdet) köklerinden türeyen mebde' ve meâd zaman ismi olup “başlangıç ve yeniden dönüş zamanı” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “bdʾe”, “ʿavd” md.leri; Kāmus Tercümesi, ...
Mebde ifadesi, Arapçada “başlangıç” anlamına gelir. Hukuk dilinden sigortacılığa geçmiş kavramlar arasında yer alan “mebdei” ifadesi ise “başlangıcı, başladığı tarih” anlamında kullanılır.
Millî Eğitim Bakanlığı (Türkiye)
Tureng - milli eğitim bakanlığı - Türkçe İngilizce Sözlük.
İlgili 33 soru bulundu
Demek çekirdeğin mevti, sümbülün mebde-i hayatıdır; belki ayn-ı hayatı hükmünde olduğu için, şu ölüm dahi hayat kadar mahlûk ve muntazamdır. Hem zîhayat meyvelerin yahut hayvanların mide-i insaniyede ölümleri, hayat-ı insaniyeye çıkmalarına menşe olduğundan, o mevt onların hayatından daha muntazam ve mahlûk denilir.
Mebde TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Baş, başlangıç Kaynak, kök. mantık İlke.
mebde: ilk nur, başlangıç,... mebdei kelam: kelamın başlangıcı, sözün başlangıcı,... çok önem arzeden günler için kullanılır. O tarihten sonra her şey daha başka olacaktır.
Mebde-i taayyün, kişinin terbiyecisi ve feyz vâsıtası olan ilâhî isimdir.
İslami kaynaklarda mead kelimesi ahiret için kullanılır. Çünkü dinimize göre dünya gelip geçici, ahiret ise ebediyete kadar kalacağımız yerdir. Bu nedenle ahiret için dönüş yeri anlamına gelen mead kelimesi kullanılır.
Kelâm ya da İlm-i Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
Mebde' ile müntehayı birleştirmek... Yani, ilk yapıp en mükemmel yapmak. İlk kez söyleyip son derece mükemmel biçimde söylemek...
Öğretmen kelimesi Eski Türkçedeki "öğretmek" fiiliyle ilgili bir köke sahiptir. Türkçe Batı dillerinden geçen 'adam, insan' demek olan "-man, men" kelimesinin öğretmek fiiline eklenmesi ile isimleştiği düşünülür.
Mebzul TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bol, çok.
(مَ نا) [ ع . ] (اِ.) 1 - محل بنا. 2 - بنیاد، اساس .
Tasavvuf yolunu tutmaya veya tarikata girmeye karar veren yahut bir şeyhe bağlı bulunan kişi anlamında tasavvuf terimi. İslâm'ın zâhir ve bâtın hükümleri çerçevesinde yaşanan mânevî ve derunî hayat tarzı. Tasavvufta Hakk'a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol.
معلم - Osmanlıca Sözlük ve Kelime Çözücü
ÖZ: Osmanlı eğitim sisteminde öğretmenler; muallim, müderris, molla, hoca gibi adlarla anılmışlardır.
Mus'ab, kendini en üstün ahlaki faziletlerle donatmış ve ilimde üst noktalara ulaşmıştı. Bu sebeple Peygamberimiz onu İslam'ı öğrenmek isteyen bir kabileye göndermiş ve ona ''İslam'ın ilk Öğretmeni'' olma vazifesini vermiştir.
"Hoca" kelimesi Türkçe kökenli bir kelimedir. Bu kelime,Farsçadan (basitleştirmek gerekirse Haca, Hoce, Hace veya Hoca olarak kullanılabilir) Türkçeye geçmiştir. "Hoca" kelimesinin anlamı, öğretmen, eğitimci veya bilge kişi anlamına gelir.
Dönüş, dönüş yeri anlamında özellikle kelâm ve felsefede kıyamet için kullanılan bir terim.
Mead (Arapça: المعاد), İslam dini usullerine göre insanın ölümden sonra kıyamet günü'nde yeniden döndürülmesi ve geri dönülecek yer anlamındadır.
Son nokta, son sınır, nihayet, akıbet.
Bu durumda akîde “gönülden bağlanılan şey” anlamına gelir; bir terim olarak da “inanılması zaruri olan ilke” (iman esası, mü'menün bih) diye tarif edilebilir. Buna göre akaid, “İslâm dininin temel kaideleri, inanılması zaruri hükümleri” mânasına gelir. Bu temel kaidelerden bahseden ilme de akaid ilmi denilmiştir.
Hz. Mûsâ örneğinde olduğu üzere Allah insanlarla perde arkasından doğrudan doğruya konuştuğu gibi vahiy yoluyla veya elçi göndermek suretiyle de konuşmuştur (el-A'râf 7/143; eş-Şûrâ 42/51). Bu sebeple vahiylere “kelâmullah” denilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri