PAAMK'a (Pan Avrupa Akdeniz Kümülasyonu) taraf ülkelere ilgili ürünlerin ihracatında kullanılan menşe ispat belgesidir. PAAMK sistemi; AB-EFTA (İzlanda, Norveç, İsviçre, Lihtenştayn) – Türkiye ve bazı Akdeniz ülkelerinin (Fas, Tunus, Cezayir, Mısır) dahil olduğu bir çapraz kümülasyon sistemidir.
EUR-MED kullanılması halinde; Turkiye'den PAAMK cercevesinde STA bulunan bir Akdeniz ulkesine (İsrail haric) EUR. 1 dolaşım belgesi ile yapılacak ihracatta, firmalar uretimde kullanılmak uzere ithal ettikleri 3. ulke menşeli girdiler icin ongorulen gumruk vergilerini geri alabilirler.
Hangi Ülkeye Ne Düzenlenir? NOT: AB ( İşlenmemiş Tarım ve AKÇT Ürünleri İçin ) FAS, İSRAİL, MISIR, TUNUS, EFTA (İsviçre, İzlanda, Liechtenstein, Norveç) ÜLKELERİNE YAPILACAK İHRACATLARDA EUR.1 VEYA EUR-MED DÜZENLENEBİLİR.
İthalat ve ihracat işlemleri sırasında kullanılan dolaşım belgelerini Odamızdan temin edebilirsiniz. İhraç konusu eşyanın düzenlendiği ve onaylandığı ülke menşeli olduğunu veya gördüğü değişiklik ve işlemler dolayısıyla o ülke menşeli sayılması gerektiğini bildiren belgedir.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası Nedir? EUR.1 Dolaşım Sertifikası eşyanın menşe ülkesini gösteren belgedir. Menşeli ürünlerin Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tarım ürünleri ticaretine ilişkin 1/98 sayılı Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Karar hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere düzenlenir.
İlgili 25 soru bulundu
R1 yetki belgesi ticari amaçla yurt içi taşıma işleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir. Hiç aracı olmadan nakliye sektöründe organizatörlük yaparak faaliyette bulunan firmalar bu belge ile her türlü nakliye işinin organizatörlüğünü yapabilirler.
EX1 Belgesi bildiğiniz üzere ihracatta kullanılan Gümrük Beyannamesinde yer alan (1 nolu BEYAN kutucuğunda yazılı) kod numarasıdır. Ülkemizin ihracatçı olduğu durumlarda, bazı ülkelerden gelen akreditiflerde istenilen belgelerin içerisinde EX1 olduğu da görülmektedir.
Anılan Genelge uyarınca, A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat Belgelerinin firma/gümrük müşavirine satış fiyatı 3 Türk Lirası; onay bedeli ise 4 Türk Lirasıdır.
A.TR Belgesi Nasıl Alınır? A.TR belgesi direkt olarak ticaret odası ya da ihracatçı birliklerinden alınmalıdır. Alınan A.TR belgesi, ihracatçı firmaya 5 nüsha olarak teslim edilmektedir. Teslim edilen belgelerden 1 tanesi yeşil, diğerleri ise beyaz renktedir.
EUR.1 Dolaşım Belgesi, ticari faturalar ve diğer belgelerle birlikte sunulur ve ihracatçılar tarafından verilir. Belgenin verilmesi için ürünlerin AB veya tercihli ticaret anlaşması yürürlükte olan ülkelerde üretilmiş veya işlenmiş olması gerekmektedir.
GB gönderilerinde ATR kullanımı kalkacak : GB'nin Avrupa birliğinden ayrılmasıyla birlikte ATR, 1 Ocak 2021 itibariyle Türkiye'den İngiltere giden gönderiler için geçerli olmayacaktır.
EUROMED (Avrupa-Akdeniz) Ortaklığı
Barselona Süreci olarak da adlandırılan Avrupa-Akdeniz Ortaklığı, Kasım 1995'de Barselona'da düzenlenen Avrupa-Akdeniz Dışişleri Bakanları Konferansında kabul edilen 'Barselona Deklarasyonu"yla başlamıştır.
Madde 28- Bir EUR.1 veya EUR-MED Dolaşım Sertifikası, ihracatçı ülkedeki vize tarihinden itibaren dört ay geçerli olur ve bu süre zarfında ithalatçı ülkenin gümrük idarelerine ibraz edilmesi gerekir.
Menşe Şahadetnamesi geçerlilik süresi hafta veya ay olarak da belirtilebilir. Bağlayıcı tarife geçerliliği 6 yıl, bağlayıcı menşe bilgisi ise 3 yıl geçerli olmaktadır. Menşe Şahadetlerinin sonradan ibrazı ise beyanname tescil tarihi itibari ile 6 ay geçerlidir.
23 Mayıs 2018 tarihli ve sonrasında Odalar tarafından satışı yapılan A.TR Dolaşım Belgelerinin geçerlilik süresi ise bahse konu tebliğin 5. Maddesinin 4. Fıkrası b bendi uyarınca 6 aydır.
A.TR Dolaşım Belgesi, eşyanın serbest dolaşım durumunda olduğunu gösteren bir belge olup eşyanın menşeini göstermez.
· A.TR Dolaşım Belgesi nedir? Türkiye veya Topluluk'ta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, gümrük idaresince ya da bu idare tarafından yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen belgedir.
A.TR DOLAŞIM BELGESİ HANGİ ÜRÜNLER İÇİN DÜZENLENİR? - Türkiye veya Toplulukta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Katma Protokol'de öngörülen tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, ATR Dolaşım Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir.
A.TR Dolaşım Belgesi, Fransızca “Admission Temporaire Roulette” kelimesinin kısaltmasıdır. İngilizce olarak A.TR Movement Certificate olarak adlandırılır. Avrupa ülkelerinden malların Türkiye'den diğer Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmeden önce Türkiye'de serbest dolaşımda olduğunu ifade eder.
Form A Belgesi Genelleştirimiş Tercihler Sistemi(GTS) çerçevesinde tercihli rejimden faydalanması talep edilen eşyanın GTS ülkesi menşeli olduğunun ispatı için kullanılan bir belgedir. Yani eşyanın tercihli menşe statüsünü gösterir.
Admission Temporaire Roulette (ATR) belgesi, geçici ithalat işlemlerinde kullanılan bir belgedir. Bu belge, bir ülkeden bir başka ülkeye geçici olarak ithal edilen ürünler için kullanılır. 03.09.2002 yılında Türkiye ve Avrupa Birliği'nce imzalanarak yürürlüğe girmiştir.
Anılan Bakanlıktan alınan yanıtta, menşe şahadetnamesi ve tercihsiz menşe kuralları kapsamında düzenlenen belge Form B Menşe Belgesi olarak bildirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri