TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Medine ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Hicaz'da Hz. Muhammed'in türbesinin bulunduğu şehir. Kent, şehir.
Medine adı kız çocuklarına verilmekte olan bir isimdir. Medine İsminin Anlamı Nedir? Medine Ne Demek? Şehir, kent ve peygamber beldesi anlamlarına gelmektedir.
Medine'nin temel toplum yapısını Arabistan'ın muhtelif yerlerinden buraya hicret eden müslümanlar ve daha önce Evs ve Hazrec kabilesinden Islâmiyet'i kabul edenler oluşturmuştur. Yine burada Kaynuka, Nadir ve Kureyza oğulları gibi Yahûdî kabileler Medine toplumunuri yapısında yer almışlardır.
Medine'nin bilinen en eski adı Yesrib olup bu adın, buraya ilk yerleşen kişi olduğu rivayet edilen Yesrib b. Vâil b. Kâyine b. Mehlâbil'in isminden geldiği kaydedilmektedir (Semhûdî, I, 156).
Müslümanların hayatında kutsal topraklar diye isimlendirilen iki beldedir Mekke ve Medine. İslamın beş şartından birisi olan "Hac" ibadeti Mekke sınırları içerisinde ihya edilir. Umre ibadetinin gerçekleştirildiği belde de Mekke'dir.
İlgili 18 soru bulundu
Medine'den önce, İslam tarihindeki yerini almış olan Mekke ise savaşılmadan ama orduyla fethedilmiştir. Medine'nin kalbinde Peygamber yatar. Mekke'nin kalbinde ise yüreği putlarla burkulmuş Kâbe yer alır. Kâbe'yi putlarla kirleten eller, Medine'nin kalbinde yatanın gönlünü incitmiştir.
Mekke'nin bilinen en eski ismi Bekke (Arapça: بَـكَّـة) olmaktadır.
Bir Arap ülkesi olan Suudi Arabistan, Basra Körfezi'nin güneyinde yer alır ve Arap Yarımadası'nın en büyük ülkesi olma unvanına sahiptir. İki kutsal camiinin arazisi olarak bilinen ülke, İslamiyet'e göre kutsal sayılan Mekke ve Medine şehirlerine ev sahipliği yapar.
Muhammed'in 622 senesinde Mekke'den Medine'yehicret etmesi, yaşamının bir kısmını burada geçirmesinin yanı sıra; Medine ilk hükümet yapısının ve İslami ekonomi modelinin de kurulduğu yerdir. Bu yüzden İslam'ın yeryüzüne yayıldığı yer olarak kabul edilen kent “Peygamber Şehri” olarak da anılmaktadır.
Arapça madīnat مدينة "1. yargı çevresi, hüküm alanı, 2. kent, kent devleti, Yun pólis karşılığı " sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Aramice/Süryanice aynı anlama gelen mdīnā veya mdīnatā מדינא/מדינתא sözcüğü ile eş kökenlidir. Bu sözcük Aramice/Süryanice #dyn דינ "yargılama, hükmetme" kökünden türetilmiştir.
İslâm literatüründe ensar, Hz. Peygamber'i ve muhacirleri yurtlarında barındırmak ve korumak suretiyle onlara büyük yardımda bulunan Evs ve Hazrec kabilelerine mensup Yesribli (Medineli) müslümanlar için kullanılmıştır.
Medine halkının uygulaması mânasına gelen ve Mâlikî mezhebinde özel yeri olan bir hüküm kaynağı. Dört büyük Sünnî fıkıh mezhebinden biri.
Malikilik mezhebinin görüşü Medine halkının yaşayış biçiminin esas olarak ele alınmasıdır. Malikilik mezhebi, kitap, sünnet ve icma gibi görüşlerin yanı sıra kıyas, istihsan gibi feri delillerin de ele alınması gerektiğini savunur. Malikilik mezhebine göre Medinelilerin ameli hadis gücündedir.
Medine isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: 1. Kent, şehir.
MEDİNE İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Medine ismini kullanan 113.404 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Medine ismini kullanan 14.780 kişi bulunmaktadır. Ankara'da Medine ismini kullanan 5.020 kişi bulunmaktadır.
Azra ismi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Arapça bir kelime olmasına rağmen ise Kur'an'da geçmeyen isimler arasında yer almaktadır.
Müslümanlar ibadetlerini sorgulanmadan, baskı altında kalmadan yerine getirmek istiyordu. Peygamber Efendimizin en büyük isteği ise Müslümanlara ulaşmak ve İslamiyet'in hızla yayılmasıydı. Tüm bu yaşananların sonucu olarak hicret başlamıştır. Müslüman olan Mekkeli halk, Medine'ye 15 gün sonunda ulaşmıştır.
Hz. Muhammed'in Mekke ve Medine dönemi 23 yıl sürmüştür. 13 yıl Mekke, 10 yıl ise Medine süreci ile Peygamber Efendimiz İslam'ın yayılması için çalışmalarda bulunmuştur.
الحج (yardım·bilgi)), Müslümanlarca kutsal olan Mekke çevresinde Kâbe ve diğer kutsal yerlerin ziyaret edilmesi ve ilgili dinî gerekliliklerin yerine getirildiği ibadettir.
Kâbe (Arapça: الْكَعْبَة el-Kaʿbe), bazen Kâbe-i Şerif (Arapça: الْكَعْبَةُ الْمُشَرَّفَة el-Kaʿbetü'l-Müşerrefe) olarak anılan, İslam'ın en önemli camisi, Suudi Arabistan'ın Mekke kentindeki Mescid-i Haram'ın merkezinde yer alan bir yapıdır. İslam'ın en kutsal yeridir.
Mekke, Medine ve etraflarındaki bölgelerde bulunan Kabe-i Muazzama, Mescid-i Nebevi, Uhud Dağı, Kıbleteyn Mescidi gibi mübarek mekanlar... Allah'ın evi Kabe-i Muazzama, tüm müslümanların en kutsal mekanı ve kıblesidir.
1916 yılında İngilizlerin kışkırtmasıyla Haşimi Arapları Osmanlı Devleti'ne karşı ayaklanmış, Mekke Emiri Şerif Hüseyin bağımsızlığını ilan ederek Hicaz'ın büyük bölümünü ele geçirmiştir. Hicaz'daki Osmanlı direnişinin sembolü Medine müdafaası olmuştur.
Kabe Allah'ın evi olarak adlandırılmaktadır. Kabe'nin kutsal sayılmasının nedeni Kuran-ı Kerim'de bildirilen ayetler üzerinden geçmiş kavimlerin zalim hükümdarlarıyla fil ordularıyla Kabe'nin yıkılması için geldikleri ve Fil vakası denilen olayla hepsinin helak olduğunun Kuran-ı Kerim'de Fil suresinde bildirilmesidir.
Kabe Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi; Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri