Pişirildiğinde, hafif ve tatlı bir tada sahiptir.
Kabak veya bal kabağı, cucurbita pepo veya kabak (Cucurbita Pepo)'nun olgunlaşmış meyvesinin pigmentasyon özelliğine dayanan, ılımlı doygunluğun soluk kırmızımsı-turuncu bir rengi vardır.
Yurt dışından yeni gelen akraba gibi: Sarı kabak
Yaz kabaklarından olan sarı kabakları tıpkı sakız kabağı gibi ister dolma yapın, ister kızartma, isterseniz de sulu yemek. Hatta size bir tüyo; isterseniz dilimleyip ızgara yaparak salatanıza ekleyerek salatanızı hem vitamin, hem de tat olarak zenginleştirebilirsiniz.
Kabuğunda farklı benekler, çatlaklar varsa o kabağı asla almamalı, olabildiğince çatlaksız, yarasız olan bal kabaklarını tercih etmelisiniz. Aynı şekilde kabuğun mat olması da önemli.
İlgili 37 soru bulundu
Bal kabağının kabuğu sert olmalıdır. Eğer kabuk yumuşak bir haldeyse bu bozulmaya başladığının göstergesi olabilir. Bütün haldeki bal kabağının alt kısmını çevirdiğinizde sarı tonların hakim olduğunu görüyorsanız o bal kabağını gönül rahatlığıyla alabilirsiniz.
Bol lifli bir meyve olan balkabağı Türk mutfağında önemli bir yer teşkil ediyor... Üretici, şu anda Türkiye'deki en iyi bal kabağının Eskişehir'de olduğunu ifade ederek lezzetli bal kabağı seçmenin püf noktalarını anlattı...
Bağışıklık sistemini destekler
Tüketildiğinde A vitaminine dönüşen beta-karoten içeren bal kabağı, bağışıklık fonksiyonunu geliştirmede önemli rol oynamaktadır. Aynı zamanda bağışıklık hücrelerinin daha sağlıklı çalışmasına ve yaraların hızlı iyileşmesinde etkili olan C vitamini içerir.
Kışın tezgahlarda bütün ya da dilimlenmiş halde sıklıkla karşınıza çıkan bal kabağı, bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak hareketlerini hızlandırır, tok tutar ve cilde iyi gelir. İşte A, B, E vitaminleri, demir, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko, fosfor ve posadan zengin bal kabağının faydaları...
Anavatanı Kuzey Amerika olan bu meyve, dünyanın her yerinde yetiştirilmeye uygundur. Ülkemize 17. yüzyılda gelen bal kabağı, genellikle turuncu renklidir. Bu meyvenin Türk mutfağında en yaygın kullanımı ise, kabak tatlısıdır. ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde, Cadılar Bayramı'nın bir sembolü haline gelmiştir.
Kabak tatlısının ilk aşaması kabağın seçimi ile başlıyor. Biz bir tek tip kabak görüyoruz genelde ama bal kabakları da kendi içlerinde ayrılıyor. Tatlı yapmak için daha sert ve şeker oranı yüksek bal kabaklarını seçmenizi öneririz.
Bozuk bal kabağı nasıl anlaşılır? Bütün balkabağı bozulduğunda önce alt kısmı yumuşamaya başlar ve sulanma yaparak dışarı sıvı akıtır. Sonrasında farklı renklerde küfler oluşmaya başlar. Yumuşama başlamış ise çok hızlı ilerleyecektir bu nedenle çok yumuşamış veya küflenmeye başlamış balkabağını hemen atmanızı öneririz.
Balkabağı, vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Balkabağı ender olarak çiğ de tüketilmektedir.
Balkabağı yumuşamaya başladıktan sonra çok hızlı bir şekilde bozulur. Renginde değişmeler ve küflenmeler meydana gelir. Bu yüzden yumuşayan balkabağının bekletilmemesi ve tüketilmemesi önerilir.
4. Balkabağı Vücut direncini yükseltirken çok büyük oranda şekeri de yükselttiğinden şeker hastalarının tüketmemesi gerekiyor.
” Yeşil Kabak hoş olmayan bir özelliğe sahiptir. Bileşiminde Cucurbitacin adlı bir madde biriktirir. Bileşimin kendisi acıdır. Doğru zamanlarda ve iklim koşullarında yetiştirildiği takdirde Cucurbitacin kendini hissettirmez bile.
Beyaz kan üretimini arttırır ve bağışıklığı güçlendirir.
Sarı kabak isimli bu tür fark yaratan rengiyle de bilinir. Yaz aylarının kabak çeşidi olma özelliğine sahip sarı kabak ile kızartma ya da dolma yapabilirsiniz. Daha hafif bir tat tercihi istiyorsanız yaptığınız salatalara ekleyerek lezzet katabilirsiniz.
Bal kabağı bağırsak çalıştırdığından kabız olan bebekler için idealdir. Çok ishali olan çocuklar için bu tarifin içine hafif muz da doğrayabilirsiniz birbirini dengeleyebilirler. Korkmadan yoğurt sevdirecek bir tarif.
Bal kabağı çok fazla tüketildiğinde, bağırsakların çok hızlı çalışmasına sebep olur. Bu durum ishale sebep olabilir. Mide krampları yaşanabilir. Özellikle tatlı şeklinde tüketildiğinde mideye zarar verebilecek durumlar yaşanabilir.
Kabak tatlısı, balkabağı, helvacı kabağı ya da kestane kabağıyla yapılan bir tür tatlı.
Pişirildiğinde, tüm balkabağı yenilebilir! Cilt, küspe ve balkabağı çekirdeğinin faydalarından, bu yiyeceği pişirerek yararlanabilirsiniz. Tohumları yerinde tutan telli kısımları çıkarmanız yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri