Med'lerin kökeni çokça tartışılan bir konu olan olurken , araştırmacıların bir kısmı pers kökenli , bir kısmı ise kürt kökenli bir halk olduklarını savunmakta.
Med İmparatorluğu, çok eski zamanlarda İran'da yaşayan bir halkın kurduğu devletti. Medler ve Kürtler aynı bölgede yaşıyorlardı ve benzer diller konuşuyorlardı. İkisi arasında bazı ortak noktalar olabilir, ama kesin bir bağlantı söylemek zor. Yani, Med İmparatorluğu'nun Kürt kökenli olduğunu kesin olarak bilemeyiz.
Birkaç yıl Kürtler arasında da bulunan ünlü Alman tarihçi B. G. Niebuhr (1776-1831) ise biraz farklı bir iddiayı dile getirerek 'Aramiler', 'Medler' ve 'Persler'in ortak ata olarak Kürtlerden geldiğini savunmuştur. 1850'lerden beri süregelen modern araştırmalarda da Kürtlerin ataları olarak Medler gösterilmektedir.
Medler (Eski Farsça: Māda, Yunanca: Μῆδοι, İbranice: מָדַי), İran'ın kuzeybatı bölgesinde yaşayan eski İran halklarından biridir. Yunanlar bu halkın yaşadığı bölgeye Medya adını vermişlerdir. Medler ilk kez Asur kralı III. Salmaneser'in dönemindeki (MÖ 858-824) yazılarda "Mada" adı ile kaydedilmişlerdir.
Medler; Azerice Midiya, Farsça Madha isimleri ile de anılmaktadır. Medler, İran toprakları üzerinde kurdukları otorite ile Pers İmparatorluğunun temellerini atmışlardır. Bu birikim, Pers İmparatoru olan Achaemenid'in büyükbabasının Med Şahı olan Astyages'i öldürerek Pers İmparatorluğunu kurmasına dek sürmüştür.
İlgili 33 soru bulundu
Kürtler tarihte 27 Emirlik , 5 Cumhuriyet , 3 Devlet kurmuş ve yönetmişlerdir. Günümüzde ise Suriye, Irak ve İran'da özerk biçimde yaşamaktadırlar.
Med'lerin kökeni çokça tartışılan bir konu olan olurken , araştırmacıların bir kısmı pers kökenli , bir kısmı ise kürt kökenli bir halk olduklarını savunmakta. Hadi gelin antik çağın ilk imparatorluklarından biri olan Med imparatorluğunu daha detaylı inceleyelim.
Med (المد); sözlük anlamı itibariyle uzatmak, ziyade etmek, arttırmak manasındadır. Tecvîd ıstılahında ise med veya lîn harflerinde biri ile sesi uzatmaya denir. Aslî medd'in üzerine ziyade etmeye de med denir.
Zerdüşt'ün Med döneminde yaşadığı dolasıyla muğ din adamı sınıfına mensup olduğu belirtilmektedir. Medler, Zerdüştîlik ve Kürtler arasında bir bağ kurma olduğu ifade edilebilir.
Medler'in dini konusunda da netlik olmasına rağmen Zerdüşt dinine mensup oldukları varsayılıyor.
Kürtler (Kürtçe: کورد, Kurd), doğuda Zagros Dağları'ndan batıda Toros Dağları'na ve güneyde Hemrin Dağları'ndan kuzeyde Kars-Erzurum platolarına kadar uzanan coğrafi bölgede yoğun şekilde yaşayan, 2017 yılı tahminlerine göre dünyada yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip olan İranî bir halktır.
Bu bilgiler dahilinde, Corduene veya Karduya'yı proto-Kürt bölgesi ve Kürtlerin ataları olarak kabul görülmüş ve bu görüş bazı akademik bulgular ile desteklenmiştir.
Bölgede kurduğu Hamidiye Alayları ve İstanbul Kabataş'ta açtığı Mekteb-i Aşiret-i Hümayun ile Sultan Abdülhamid, Osmanlı Sultanları arasında Kürtlere en büyük iltifatı gösteren padişahtı. Bu iltifatlar karşılıksız kalmayacak; Kürtler de kendisini "Bavê Kurdan" yani "Kürtlerin babası" olarak anacaktı.
“Kürtler bir çok ülkede yaşıyor”
Kürdistan coğrafyası ve Kürtlerin birlikte yaşadığı ülkelerin dışında en çok Kürt nüfusunun Almanya'da bulunduğunu belirten Karwani, “Türkiye ve Kuzey Kürdistan'dan gelerek 60 yıldır Almanya'da yaşayan Kürtler var” diye belirtti.
Farslar (پارسها), Persler (Eski Farsça: 𐎱𐎠𐎼𐎿) veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler (عجم Âcem), çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.
Mehrdad İzady “Kürtler Bir El Kitabı” isimli çalışmasında 'Gutiler'in şimdiki 'Girdî' Kürt aşireti olduğu bilgisini vermektedir. Gutilerin yaşadıkları topraklara 'Gutium' denilmekteydi ve bu topraklar Babil ile Elam'ın yukarısı olarak gösterilmekteydi.
Kürt dilinde "Tanrı" ismini karşılayan iki kelime mevcuttur: Bunlar "Ezda" ve "Xweda"'dır. Ezda beni yaratan, veren ve var eden anlamlarına gelmektedir.
Türk nüfus ise daha çok Gölbaşı,Besni,Samsat ve Tut ilçelerinde toplanmıştır. Adıyaman'ın genelindeki Kürt nüfusu %70 civarındadır.
Kürtlerin çoğunluğu Sünni Müslüman olup çoğunlukla Şafii mezhebine bağlı olmakla beraber Kürtler içerisinde kayda değer sayıda Şii nüfus vardır ve daha az sayıda Hanefi'de bulunmaktadır.
Med dili veya Medce, Medler tarafından konuşulmuş bir Batı İran diliydi. Kürt dilleri (Soranice, Kurmançça, Kelhurice Lekçe,) Zazaca, Goranice, Eski Azerice, Mazenderanca, Gilanca ve Beluçça gibi birçok dili kapsayan Kuzeybatı İran alt ailesine bağlı olarak sınıflandırılmıştır.
Asli medde tabii med de denilir. Yani med (uzatma) özelliği bizzat harfin kendisinden dolayıdır. Ardından gelen herhangi bir sebebe dayanmaz. Uzatma miktarı bir elif yani iki hareke kadardır.
Birleşmiş olan Med halkları, İÖ 612 yılında Asur İmparatorluğu'na son vermişlerdir. Herodotos 1.96-131 arasında Med tarihini konu etmiştir. Onun verdiği bilgilere göre, 4 Med kralı baba-oğul süreklilik içinde 128 yıl Med Devleti'ni yönetmiştir.
Yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde olmakla birlikte ülkenin diğer tüm bölgelerinde yaşamaktadırlar.
Kürt dilleri kolu altında Kurmançça veya Kuzey Kürtçesi, Soranice veya Orta Kürtçe ve Kelhurice veya Güney Kürtçesi olmak üzere üzerinde fikir birliği sağlanmış üç grup bulunmaktadır.
Darius döneminde, gerçekleşen isyanlar bastırılmıştır. Yine bu dönemde, Makedon Kralı Büyük İskender'in Persler üzerine başlatmış olduğu Asya Seferi sırasında gerçekleşen bir savaşı Persler kaybetmiş ve M. Ö. 330 yılında Pers İmparatorluğu, Büyük İskender tarafından yıkılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri