Medfûne, meftune Diyarbakır yemeklerinde yer alır. Badılcan denen patlıcandan yapılmıştır. Diyâr - ı bekr ta'âmlarından olup ve bazıncandan ma'mûl bu isimle meşhûrdur ” Medfûne'nin tarifi 1764 tarihli Risale'de bu tanımlamayla başlıyor.
Meftunenin en önemli özelliği 1'e 2 kuralı olması. "Nedir bu?" diyecekseniz eğer; bir kg patlıcan kullanıyorsanız iki kg domates ekliyorsunuz. Yemeğin ekstra suya ihtiyacı yok, tamamen domatesin kendi suyu ile pişiyor. Hiçbir malzeme ön pişirme yapılmadan çiğden tencereye ekleniyor ve bu şekilde pişiriliyor.
Meftune ( Diyarbakır Yöresel Yemeği ) - Nefis Yemek Tarifleri.
Diyarbakır'ın en bilinen lezzetlerinden bir tanesidir meftune yemeği. Etin patlıcan ve domatesle buluşmasıyla hazırlanır. Tadındaki ekşilik ise sumaktan gelir. Tabii sadece patlıcanlı ya da kabaklı olarak da yapılabilir ama en makbulü etle pişirilendir.
Diyarbakır'ın en popüler yemeği olarak bilinen Meftune, etli yemekler kategorisinde yer almaktadır. Meftune eti ile hazırlanan yemeğin baharat ve soslarla akşam yemeklerinde servis edildiği bilinmektedir. Salça ve yoğurt ile hazırlanan Pıçık yemeği, Diyarbakır'ın ünlü yemekleri arasında yer almaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Meftune yemeğinin yanına sade bulgur pilavı veya şehriyeli pirinç pilavı yapabilirsiniz. Yanına semizotlu salata veya bir kase yoğurtla yemeğinizi afiyetle yiyebilirsiniz.
Batman Türlü (Tırşık) Nasıl Yapılır
Tencereye kullanılacak yağ ve yıkanmış et konup kısık ateşte çevrilerek yumuşatılır. Daha sonra soyulmuş sarımsak, doğranmış patlıcan ve biber ilave edilip çevrilir. Domates ve tuz ilave edilip sıcak su ilavesiyle pişirilir. (Domatesler su saldığından fazla su konmamalıdır.)
Metfun kelimesi Türkçe'de "Gömülmüş olan, gömülü." anlamına gelir.
Şu ana kadar bulunmuş en eski yemek kitabı MÖ 1750'ye, Hammurabi dönemine dayanan üzerine Akdça yazılı üç parçalı bir kil tabletten oluşuyor. Tablette, çivi yazısıyla yazılmış, çoğu birkaç malzemeli ama hazırlanması oldukça karmaşık 40 tarif bulunuyor.
Başlıca mahalli yemekleri; Muş köftesi (hafta direği), domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), hez (hasut) dolması, çorti, keşkek, cavbelek, mırtöge ve hersedir.
Hamur için unu kaba koyup göz kararı tuz ekliyoruz. Ilık su yavaş yavaş koyup ele yapışmayacak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. Ceviz büyüklüğünde hamur alıp yuvarlak açıyoruz. Şemşemok kalıbına hamuru yerleştirip iç harçtan bir yemek kaşığı koyuyoruz ve kapatıyoruz.
Yılan otlarını yıkadıktan sonra ince ince kıyın. Islanmış yarmayı ve dogranmış yılanotunu bol su ekleyerek geniş bir tencerede kaynatın. Buğday piştikten sonra üzerine (yılanotunun acısını alması için) un serpin. Yaklaşık yarım saat sonra kaşık yardımıyla unu çorbanın üzerinden alın.
Tirşik otu nedir? Tirşik otu farklı yörelerde tırşık, tırşik ya da trişik gibi isimlerle de anılan, yaban pancarı, zehirli pancar, gavur pancarı, yılan yastığı ve yılan pancarı olarak da bilinen bir ot. Şekil itibariyle ıspanak gibi farklı yeşil sebzelere benzetilse de taşıdığı özelliklerle tüm o bitkilerden ayrılıyor.
Tirşik çorbası maraş taraflarında sıkça bilinen ve bahar ayının gelmesiyle yapılan şifa kaynağı bir çorbadır. Esas kökeninin Maraşın ilçesi Andırın olduğu bilinir. Ve şifasından dolayı Andırınlılar bunun adını “Andırın doktoru” koymuşlardır.
Sofranızı ziyafete çevirecek beyti gibi kebap çeşitleri, anne eli değmiş gibi köfteler, kıymalı püre, Arap tavası, kıymalı patates dizmesi, püreli köfte, islim kebabı, kadınbudu köfte, patates köftesi, kıyma ile yapılan sulu yemekler, fırında kıymalı yemekler ve çok daha fazlası, her seferinde nefis sonuçlar veren tam ...
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Diyarbakır'da havaların ısınmasıyla birlikte meyan şerbeti satıcıları tezgahlarını açtı. Diyarbakır'ın hemen her köşesinde rastlanabilen ve birçok hastalığa iyi geldiği bilinen meyan şerbeti sıcakların gelmesiyle vatandaşların en çok tercih ettiği içecekler arasında yerini aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri