Mehir verilmezse mehir alacaklısı kadının alacağını tahsil etme hakkı olur. Bunun için icra takibi veya alacak davası başlatılabilir. Ancak mehir sadece mehir senedi mevcutsa alınabilir, yoksa verilmediğinde hiçbir şey yapılamaz.
Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vâki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlea) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 4/388; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, 1/303-304).
Kur'ân-ı Kerîm'de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının câiz olmadığı konusunda âyetler bulunmaktadır (el-Bakara, 2/237; en-Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; el-Mâide, 5/5). Hanefîler'e göre mehir, nikâhın sonuçlarından biridir.
Boşadığı kadına mehrini ödememek kul hakkıdır. Ödemezse, ahirette azabı çok şiddetlidir. İslâmiyet'te mehir parası, evlenmek için değildir. Evliliğin düzenli, mutlu olarak devam etmesi, kadının hak ve hürriyetlerinin korunması, din cahili huysuz erkeğin elinde oyuncak olmaması içindir.
Kadın eş boşanma gerçekleştiğinde dava yoluyla mehir alacağını talep edebilir. Kadın eş kendisine taahhüt edilen şeylerin verilmemesi halinde mehir alacağı davası açabilir. Mehir davası boşanma davasıyla birlikte açılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Bu mehrin ödenmesi için herhangi bir tarih belirlenmişse, bu tarih geldiğin zaman belirlenen mehrin kadına ödenmesi gerekmektedir. Ancak bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle yani boşanma sırasında kadının mehrinin ödenmesi gerekir.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Nikâhtan önce belirlenen mehir (müsemmâ) veya belirlenmemişse mehr-i misil evliliğin neticesidir, rüknü veya şartı değildir. Mehirsiz kıyılan nikâh geçerlidir (el-Mevsûatü'l-Fikhiyyetü'l-Kuveytiyye XXIV, 64).
MEHİR SÖZLEŞMESİNDEN CAYMA VAZGEÇME
Her zaman istenilebilir. Ancak, belirli şartların oluşması halinde mehire söz veren kişi, sözleşmeden dönebilir, cayabilir. Örnek vermek gerekirse; evi terk eden ya da sadakatsizlikte bulunan, ailevi yükümlülüklerini yerine getirmeyen kadına mehir ödenmeyebilir.
Mehir söylenmeden yapılan nikah da sahihtir. Fakat evlendikten sonra da erkeğin hanımına Mehr-i misil vermesi gerekir. Bir kız veya kadın evlenirken, (Benim nikahım mehirsiz olsun) diyemez.
Mehir ile ilgili ayetler:
Boşanma durumunda, daha önce kadınlarınıza vermiş olduğunuz mehir ve hediyelerden hiçbir şeyi geri almanız size helâl değildir. Ancak karı koca Allah'ın koyduğu ölçülere riâyet edemeyeceklerinden endişe ederek boşanmak isterlerse durum değişir.
Mehrini aldıktan sonra eşine bağışlayan kadın bunu teslim etmeden önce bağışından dönebilir; zira teslim gerçekleşmediği için hibe akdi tamamlanmamış; yani bağış gerçekleşmemiştir. Ancak hibe edilen mehrin teslimi gerçekleşirse kadının bu hibeden vazgeçme hakkı yoktur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/48, 52).
İslam Hukukunda mehir, erkeğin eşine boşanma veya ölümü sonucu, kadının hayatını idame ettirebilmesini sağlayacak miktarda mal veya para anlamına gelmektedir. Türk Hukukunda mehir ile ilgili, Yargıtay içtihatlarınca, herhangi bir yasaklama bulunmamaktadır.
Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala mehir denir. Kur'an-ı Kerim'de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır (Bakara, 2/237; Nisâ, 4/4, 20, 24, 25; Mâide, 5/5).
Değerli kardeşimiz, Erkeğin kadına verdiği mehir, kadının hakkıdır. Boşamadan önce de boşadıktan sonra da bunu kadından alamaz. Bu mehir nafaka yerine geçmez.
Mehir Borcunun Ödenmesi
Öte yandan mehir taksitli veya peşin, klasik ifadesiyle muaccel veya müeccel ödenebilir. Diğer bir ifade ile mehir, nikâhtan önce peşin ödenmişse, kadının mülküne aktarılmışsa, buna klasik ifadesiyle mehri muaccel denir.
Yargıtay içtihatlarında mehir senedi ispat vasıtası olarak kabul edilmektedir. Söz konusu kararlarda mehir sözleşmelerinin TMK döneminde de geçerli olduğu hüküm altına alınmıştır. Nitekim Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu 02.12.1959 tarihli 1959/14 E. 1959/30 K.
Evli olduğu halde zina eden kadın mahkemeye düşerse ceza görür. Bu kadını kocası boşarsa boşama kadının ağır kusurundan olduğu için, mehir vermez. Zina eden karı, mehrinden vazgeçerek boşanmış (muhâlaa) sayılır.
Mehir, mehr veya mihr İslam hukukunda erkeğin evlenirken kadına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para, mal veya menfaat hediyesidir. Mehir, kadının mal varlığına dâhil olur ve üzerinde dilediği tasarrufta bulunabilir.
Mehir dini nikah akdi sırasında tayin edilir. Bu uygulama nişanda veya düğünde verilen hediyelerden ayrıdır. Düğünde takılan ziynet eşyaları ya da nişanda verilen hediyeler mehir kapsamında yer almaz.
Mahkeme, kadının haklı nedenlerle evi terk ettiğini kabul ederse, kadına geçici olarak nafaka ödenmesine karar verebilir. Geçici nafaka, boşanma davası süresince kadının geçimini sağlamak amacıyla ödenen bir tutardır.
Aldatan erkek, diğer tüm şartların da mevcut olması halinde diğer eşe nafaka ödemek durumunda kalacaktır. Aldatan kadın ise, zina olgusunun ispatı halinde kusuru gerekçesiyle boşanma davasını kaybedeceği için yoksulluk nafakası alamayacak olsa da, aldatan kadın dahi boşanma davası süresince tedbir nafakası alabilir.
Hanefi mezhebine göre mehir, nikâhın rükünlerinden ve şartlarından değildir. Mehir, nikâhın bir sonucu ve akdin meydana gelmesi ile erkeğin zimmetinde bir borçtur.
Mehrin en az miktarı Hanefîlere göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur.
Hattâ, taraflar mehir verilmemesi konusunda anlaşsalar bile, erkek az veya çok kadının mehrini vermekle mükelleftir. Çünkü mehir Allah'ın emridir. Mehir nikâhın bir unsuru veya şartı değil, bir bağış veya bir hediye değil, nikâh akdine rızâ gösteren kadının hakkıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri