5 yaşını tamamlamayan çocuklar için süt parası ödeneği hazırlanır. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğumun gerçekleşmesi ve doğan çocukların hayatta olması kuralı bulunuyor. Emzirme ödeneği başvurusundan önce, çocukların kimlik belgesinin çıkarılması gerekir. Süt parası ödemeleri, sadece annelere yapılıyor.
İlk etapta aylık 750 bin litre süt dağıtılacak
Bu hizmetten İBB'den sosyal destek alan ailelerin 3-6 yaş arasındaki çocukları yararlanacak. Haftada çocuk başına 2 litre süt verilecek. Bir litrelik UHT sütler, ailelere çocuk sayısına göre aylık ya da 15 günlük teslim edilecek.
Bu program kapsamında ayni ve nakdi yardım alan ailelerin 3-6 yaş çocuklarına, 1 çocuğa haftada 2 litre olmak üzere ayda 8 litre UHT süt dağıtılarak her gün süt içmesi sağlanmaktadır.
Emzirme ödeneği, doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilir.
Emzirme ödeneğinin talep edilmesinde hak düşürücü süre, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıldır.
İlgili 29 soru bulundu
2019 yılı için emzirme ödeneği 180,00 TL, 2020 yılı için 202,00 TL, 2021 yılı için 232,00 TL, 2022 yılı için 316 TL olarak belirlenmiştir.
Annelere 2 sene kadar 232,00- TL üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Süt parası desteği başvuruları SGK'ya başvuru dilekçesi verilerek yapılmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir.
Yeni doğan çocuk yardımı için TC kimlik numarasıyla 'aile.gov.tr'den başvuru imkanı var. Aile Bakanlığı il müdürlükleri ile ilçelerde kaymakamlıklara da başvuru yapılabiliyor. Bu kapsamda; ilk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira ödeniyor.
Halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneğini almak için çalışıyor olmanız gerekmiyor. Emzirme ödeneğinden faydalanabilmek için doğum yapan kişinin sigortalı olma şartı bulunmuyor. Eşinin sigortalı olarak çalışan ev hanımı da emzirme ödeneği alabiliyor.
Süt parası, Ziraat Bankası veya PTT şubelerinden yatırılır. Eğer annenin Ziraat Bankası'nda hesabı varsa, süt parası direkt olarak bu hesaba yatırılır.
- Annelere yapılan süt parası ödemeleri, sadece bir defaya mahsus bir şeklide veriliyor.
Çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimlerini takip etmek adına 2023 yılına kadar devam edecek olan bu kampanya her ay binlerce ailenin yüzünü güldürmektedir. Proje kapsamında yardıma muhtaç ailelere UHD sütler dağıtılmaktadır.
İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor.
Kuru gıda yardımı hizmetinden yararlanmak isteyen muhtaç kişiler aşağıda yer alan "Vakıflar Genel Müdürlüğü Aşevi ve Kuru Gıda Hizmeti Başvuru Formu"nu doldurmak suretiyle Bölge Müdürlüklerine şahsen veya posta yoluyla başvuru yapabilirler.
SGK sayfasına girilmesinden sonra kişiler, "Süt Yardımı Başvurusu" sayfasını bulabilir ya da sisteme girişlerinin sonrasında arama kısmına "Süt Yardımı Başvurusu" aratarak karşılarına çıkan ilk sayfaya tıklamalılardır. Tıklamalarından sonra alakalı adımları izleyip doldurarak da müracaat yapabilirler.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi ailelerin bez ve mama yardım başvurularını kabul eder. İkamet edilen ilin kaymakamlık binalarında hizmet veren birimler üzerinden başvurular şahsi olarak tamamlanabilir. Başvurusu kabul edilen ailelere sunulan destek paketinin süresi 2 yıldır.
Bir kereye mahsusen ilk çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL, 3. çocuk ve sonrası için 600 TL ücret ödenmektedir. Bu yardımı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapmaktadır.
Çalışan annelerin yararlandığı süt izni ve parası, çalışmayan anneler için de geçerlidir. Süt parasından faydalanmak için babanın çalışıyor olması gerekmektedir. Eşinizin sigortalı olarak çalışıyor olması, sizin süt parası almanız için yeterlidir.
Doğum yardımı nedir? Annelere çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın doğum parası da veriliyor. İlk çocuk için 300, ikinci için 400, üçüncü ve sonrakilere de 600 lira ödeniyor. Bunun için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli, Çocuğun doğum belgelerini de yanınızda götürmeyi unutmayın.
2022 yılı için en düşük doğum parası 12 bin 454 lira olacak. Doğum parası; doğum öncesi ve sonrası toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz olunca bu süreye 2 hafta daha katılıyor. Para, annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor.
Soru 10: Doğum Yardımı kapsamında ne kadar ödeme yapılmaktadır? Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır.
Büyükşehir Belediyesi'nin özellikle sosyal güvenceden yoksun ve dar gelirli ailelerin bebeklerinde yetersiz beslenmeyi önlemek amacıyla başlattığı 'Annelere Süt Yardımı Projesi' 2005 yılından itibaren aralıksız devam ediyor.
Süt parası ödeneği başvuruları ikamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu'na bizzat gidilerek yapılır. Kimlik belgesi ile doğuma ait evrakların kullanılması ile yapılacak başvuru, 15 gün içinde sonuçlanır.
Sonuç olarak, doğum parası analık nedeniyle alınan istirahat raporunun bitmesinin ardından 10-15 günlük süre içerisinde PTT şubelerinden yatacaktır. Ödemenin yapılıp yapılmadığının takibi de e-devlet üzerinden yapılabilecektir.
Süt parası sorgulaması PTT şubelerinden ya da e- devlet sisteminden yapılabilmektedir. PTT ile yapılacak süt parası sorgulama işlemleri için hak sahibinin kendisinin en yakın PTT veznesine gitmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri