Melazma derinin pigmentasyon düzensizliğinden kaynaklanan, yüzde en sık karşılaşılan hiperpigmentasyon nedenidir. Güneş gören bölgelerde daha fazla ortaya çıktığı için çoğunlukla yüzü, nadiren de boyun ve ön kolları etkileyen ve zamanla ortaya çıkan hiperpigmentasyon hastalığıdır.
Melasmanın nedenleri nelerdir? Melasmanın gerçek nedeni bilinmemekle birlikte deriye renk veren melanosit denilen hücrelerin aşırı miktarda melanin (deriye renk veren madde) üretmeleri sonucun- da oluşur.
Melazma lekeleri için topikal kremler işe yaramıyorsa kimyasal peeling, mikrodermabrazyon ve lazerli cilt soyma gibi farklı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemlerin hepsi cildin en üst tabakasını soyarak cilt yüzeyindeki lekelerin görünümünü azaltır. Alttan yeni cilt hücreleri geldikçe lekeler zamanla yok olur.
Hamilelikte ya da doğum kontrol haplarının kullanımı sonucu oluşan melasma, kendiliğinden geçer. Bazı insanlar ise yıllarca hatta ömür boyu melasma ile yaşamak zorunda kalabilirler. Tıp bu durumun önüne geçmek için tedavi süreçleri ortaya koymuştur.
Yüzeyel melazma leke giderici kremler ile tedavi edilebilir. Yüzeyel olarak kullanılan ilaçlar arasında hidrokinon, azeleik asit, tretinoin ve AHA veya bunların kombinasyonlarını içeren kremler kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
Işık peeling, deride bulunan melanin miktarının azalmasına yardımcı olur, pigmentasyon (leke oluşumu) baskılanmasında rol alır ve ciltte leke oluşumunu tetikleyen mekanizmanın baskılanmasını destekler. Melanin miktarı ev devam ürünleri ile de baskılandıkça leke ciltte kaybolur.
Zaman içerisinde herhangi bir tedavi yapılmadan kendiliğinden geçebilir. Örneğin; hamilelik sürecinde oluşan lekeler, daha sonrasında ortadan kendiliğinden kaybolabilir. Ancak bazı lekeler için melazma tedavisi yaptırmak mümkündür.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir.
Genetik yatkınlığı olan, ailede de melazması olan bireylerde, güneş ışınlarına çok yoğun maruz kalanlarda, gebelik sonrasında, tiroid hastalıkları olanlarda, doğum kontrol hapları gibi hormon içeren ilaç kullananlarda melasma daha sık gözlenir.
Yüzdeki güneş lekeleri (melazma) için kimyasal peeling:
Leke tedavisinde meyve asitli peelingler ve TCA peeling tedavide kullanılabilir. 1-4 hafta aralıklarla ortalama 5 seans tedavi gerekmektedir. Kimyasal peeling cildi yenileyerek ve kullanılan leke ilaçlarının emilimini arttırarak etkili olabilmektedir.
Stres altındaki insanların ciltleri lekelenmeye daha yatkın oluyor. Stres cildin de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Stresin sadece ruhu değil, cildi de kararttığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Doktor Betül Şengör, stresin cildin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirtiyor.
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
Yüzdeki güneş lekeleri için kimyasal peeling:
Peeling tedavisi sonrası, tedavi aralarında leke açan kremlere devam edilmektedir. Kimyasal peeling cildi yenileyerek ve kullanılan leke ilaçlarının emilimini arttırarak etkili olabilmektedir. Kimyasal peeling koyu tenli kişilerde dikkatli uygulanmalıdır.
Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar. Ayrıca leke tedavilerinde uygulanan güncel lazer tekniklerinden bazıları şunlardır: Thulium Lazer. Fraksiyonel Lazer.
- Kahverengi lekelerin diğer bir adı güneş lekesi veya karaciğer lekesidir. Yaş ilerledikçe cildin rengini veren melanin pigmenti cilt üzerinde birikir ve kahverengi lekelerin oluşmasına sebep olur. - Cilt uzun süre güneşe maruz kaldığı zaman cilt ışınlardan korunmak için yüksek miktarda melanin salgılar.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.
Melanin, cilde, saça ve gözdeki irise renk veren maddedir. Vücudumuzda bulunan melanin seviyesi, ırka ve güneş ışığına maruz kalma miktarına bağlıdır. Güneşe maruz kalma, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korumak için melanin üretimini artırır. Ayrıca hormonal değişiklikler melanin üretimini etkileyebilir.
Melanin fazlalığının nedeni çoğunlukla genetiktir. Melanin artmasının en büyük avantajlarından biri daha iyi bir güneş korumasına sahip olmaktır. Melaninin içeriğindeki antioksidanlar seni UV ışınları karşı koruyarak güneşin zararlı etkilerini cildinden uzak tutar.
Cilt, cilde rengini veren pigment olan melanin içerir. Daha fazla melanin olması cildi daha koyu hale getirir. Melanin ayrıca saç ve göz renginden de sorumludur. Cilt lekeleri, kişinin normal cilt tonundan farklı olduğu için farkedilir.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Benzoil peroksit komedonların (siyah nokta ve beyaz nokta) azaltılmasında etkilidir. Aynı zamanda aknedeki bakterileri öldürücü etkiye de sahiptir ve cildi daha az yağlı yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri