Göğüste oluşan hırıltının en belirgin işareti nefes alıp verirken uğultu sesi çıkmasıdır. Bu özellikle de nefes verirken artar. Bazen göğüste sıkışma hissi de hırıltıyla birlikte gelir.
Astım hırıltısı, bir kişi akciğerlerdeki daralmış hava yollarından nefes aldığında meydana gelen ıslık sesidir. Hava yolu astarının şişmesine ve çevredeki kasların gerilmesine neden olan bir tetiğe maruz kaldıktan sonra ortaya çıkabilir. Bu nefes almayı zorlaştırabilir.
Hırıltılı solunum akciğerlerde bronşların daralması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. En sık neden gribe bağlı bronşiolittir. Hava kesesi girişinin daralması sonrası gelişir ve hava kesesindeki hava çıkmakta zorlanır. Bunun sonucu da ıslık sesi gibi bir ses duyulur.
Akciğerde Balgam Birikmesi Belirtileri Nelerdir? Akciğerde balgam birikmesinin belirtileri arasında öksürük, göğüs ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve bazen renkli veya kanlı balgam çıkarma bulunabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Mukusun gevşemesini sağlamak için bol bol su içmek, doğal balgam söktürücüler olan bal yemek, havayı nemlendirmek, yüze ılık bez uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane veya okaliptus yağlı buhar solumak balgam söktürmeye yardım eden yöntemlerdir.
Nefes alıp verirken çıkan farklı bir ses hırıltı olarak bilinir. Bu hırıldı akciğer enfeksiyonu belirtileri arasında yer alır.
Astım, özellikle gece veya sabahın erken saatlerinde meydana gelen tekrarlayan, hırıltılı solunum, öksürük (genellikle kuru vasıfta), nefes darlığı ve göğüste baskı hissi ataklarına neden olan havayolu aşırı duyarlılığı ile beraberdir. Bu ataklar kendiliğinden veya tedavi ile geri dönüşlüdür.
Hırıltılı solunum genelde nefes verme sırasında, nefes alırken veya verirken çıkan tiz ıslık şeklinde bir sestir. Hırıltılı solunum daralmış, tıkanan hava kanalları yüzünden oluşur.
Bronşlar daraldığı zaman solunum işini yapmak için daha büyük çaba sarf edilir. Akciğerlere giren hava daralan bronşlardan dışarı çıkarken zorlanır. Hasta bunu nefes darlığı veya göğüste sıkıntı şeklinde ifade edebilir. Bu sırada hasta ıslık sesine benzer (vızıltı) bir ses çıkarır.
Öksürüldüğünde gelen hırıltı sesi genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonların hava yolunu tıkaması sonucu meydana gelir. Hırıltı sesi ve öksürük kuvvetliyse bu duruma astım, bronşit ve alerjik reaksiyonlar da neden olabilir.
Ronküs ya da ronflan ral ek solunum seslerinden olup; gürültülü, kaba, düşük frekanslı, horlama sesine benzeyen, hem inspiryum hem de ekspiryum sırasında duyulan devamlı seslerdir. Öksürükle kaybolur.
Nefes Darlığı Neden Olur? Nefes darlığına astım, KOAH veya akciğer kanseri gibi akciğer sorunları, nefes borusundaki tümörler, sigara kullanımı, kalp krizi ve yetmezliği gibi kalp sorunları, koronavirüs, bronşit ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları, alerjik reaksiyon ve stres neden olur.
Larenjit Nedir? Ses, akciğerlerden çıkan havanın ses telleri tarafından titreşime dönüştürülmesiyle oluşur. Larenjit, halk arasında gırtlak ya da ses kutusu adı verilen larinksin iltihaplanması ya da tahrişini sonucunda meydana gelir.
Sırtüstü Yatınca Nefes Darlığı Neden Olur? Sırt üstü yatıldığında kalbe binen yük arttığı için nefes darlığı daha fazla yaşanabilir. Hatta bu durumun çok ileri seviyesinde kişiler yatarak değil, yalnızca oturarak uyuma ihtimalleri vardır. Bu yüzden uyuma şeklinize dikkat etmek sağlığınızı için önemli bir adımdır.
Akciğer hastalığını düşündüren bulgular arasında öksürük, balgam, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs ağrısı, kan tükürme, horlama ve uykuda nefes durması sayılabilir. Bu belirtileri olan kişiler mutlaka Göğüs Hastalıkları Bölümüne başvurmalıdırlar ve göğüs hastalıkları uzmanlarınca tedavi edilmelidirler.
Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir müküs (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum kendini artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini gösterir.
Balgam Nefes Darlığı Yapar Mı? Eğer balgam, solunum yollarını tıkarsa veya bronşları daraltırsa, bu durum nefes darlığına yol açabilir. Özellikle kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum yolu sorunları olan kişilerde balgam nefes darlığını artırabilir.
Yatarken yastığın yüksek tutulması, dik oturmak, doğru beslenmek gibi değişiklikler nefes darlığına iyi gelebilir. Kahvaltıdan önce bir fincan sıcak suyun içine atılan kurtpençesi nefes darlığının en eski tedavisidir. Özellikle sinir stres ve heyecan sonucu oluşan nefes darlıklarında nane ferahlatıcı bir etki yaratır.
Bronşite ne iyi gelir doğal çözüm arıyorum, öksürükten yoruldum diyen kişilerin sıkça başvurduğu doğal seçenekler zencefil, bal ve limondur. Zencefil hem bağışıklığı güçlendiren hem de güçlü bir öksürük önleyici olan bir bitkidir. Zencefilli – ballı- limonlu orta sıcaklıkta bir çay içmek göğsü rahatlatır.
Bronşiolit, klasik soğuk algınlığı belirtileri ile paralel düşen semptomlarla başlayan tipik bir solunum yolu hastalığıdır. Ancak soğuk algınlığı belirtileri, bir noktadan sonra daha şiddetli ve belirgin hale gelerek soluk alıp verme sırasında hırıltı, ıslık sesi ve öksürük gibi belirtilere neden olabilir.
Bronşiolit çoğu zaman ağır olmayan bir hastalık olmakla beraber, özellikle prematürelerde, kalp ve akciğer hastalığı veya beslenme bozukluğu olan bebeklerde hastane tedavisini gerektirecek kadar ağır bir tabloya da sebep olabilir.
Alt Solunum Yolu Enfeksiyonları
Genel olarak inatçı öksürük, solunum kaslarının zorlanması, göğüste ağrı, akciğerlerde iltihaplanma sonucu solunum güçlüğü gibi belirtiler, akciğer üşütme belirtileri arasında yer alır. Hastalığın ilerlemesi sonucu pnömoni (zatürre) ortaya çıkabilir.
Ciğer üşütmesine ne iyi gelir? Ciğer üşütmesi durumlarında önemli olan rahat nefes almaktır. Bunun için bol su tüketilmeli, c vitamini takviyesi alınmalı, ıhmamur içilmeli ve bol bol istirahat edilmelidir.
Enfeksiyon sonucu akciğerdeki hava kesecikleri iltihaplanır ve sıvı ile dolar. Tedavi edilmediğinde diğer organlarda da hasara yol açabilir. Nefes almayı da olumsuz etkileyerek hayati riske sebep olabilir. Özellikle iler yaşta veya kronik hastalığı olanlar için ölümcül bir hastalıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri