12 Mayıs 2017'de Melen Barajı bitirilmedi. Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, barajın 11 Ağustos 2018 tarihinden resmen bitirileceğini duyurdu.
2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin; gelinen noktada DSİ tarafından gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan on yıl sonra, yani 2026 yılında tamamlanması öngörülüyor.
kazandı. Şirket ile DSİ arasında imzalanan sözleşmeye göre, güçlendirmenin 26 Şubat 2023'te bitirilmesi planlanıyordu. Ancak şirket yetkilileri ve DSİ yetkilileri anlaşamadı ve şirket projeyi tasfiye kararı aldı. DSİ tasfiye talebini kabul etti ve 8 Temmuz 2022'de Melen Barajı'nda yeniden çalışmalar durdu.
“Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları bize göre teknik, müteahhide göre ekonomik nedenlerle 2022'de durdu” diyen Yıldız, güçlendirme işinin DSİ tarafından feshedilerek, tasfiye edildiğini belirtti.
"Baraj inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra mühendislik gereği inşaatın farklı oturmalarının kompanse edilmesi, baraj gövdesinde gerekli genleşme için dilatasyon (aralık) bırakılır. Bu, bütün barajlarda yapılan teknik bir husustur. Melen Baraj gövdesinde herhangi bir çatlak yoktur.
İlgili 33 soru bulundu
İnşaatı şehir efsanesine dönen ve defalarca ihaleye verilen İstanbul'un su sorununu çözecek Melen Barajı'nın ilk yüklenici firması ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü mahkemelik oldu. Şirket Melen Barajı gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığını belirtti.
Barajın bitirilememesi nedeniyle yeni ihale yapıldı. 29 Aralık 2016'daki ihalede bedel, 271 milyon 548 bin TL olarak kayıtlara geçti. İşin bitim süresi ise 1 Şubat 2018 olarak belirlense de baraj inşaatı yine tamamlanamadı. Proje bitmediği gibi Melen Barajı gövdesinde çatlaklar olduğu ortaya çıktı.
Baraj tamamlanmamasına rağmen Melen Çayı'ndan İstanbul'a su geliyor. Melen Çayı'ndan borularla getirilen su İstanbul'da mevcut tesislerde arıtılmakta ve kullanıma sunulmakta. Proje kapsamında yapılan Avrupa yakasına su verebilmek için Boğaziçi Su Tüneli inşa edildi.
Bu kapsamda Melen Çayı'na karışan atık suları temizlemek için 87 kilometre atık su kolektörü yapımı planlandı. Bu hattan geçen sular Düzce İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırılacak. Böylece Melen Çayı'na bir damla atık su karışmayacak.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Melen Çayı Kocaali'den Lâhna deresini de aldıktan sonra Karadeniz'e ulaşır. Baraj alanında yıllık ortalama akım 1 599,42 hm³/yıldır. Bu suyun %67'si proje kapsamında İstanbul'a kanalize edilecek, 2040 yılına kadar kentin su ihtiyacını karşılayacaktır.
İstanbul'a su sağlayan tüm barajların toplam kapasitesi, İstanbul'un bir yıllık su ihtiyacının yalnızca yüzde 80'ini karşılıyor. Yani bir yıl boyunca hiç yağış olmazsa barajlar tamamen boşalabilir.
İstanbul yüzeysel su kaynakları ile beslenmektedir. Yağışlı mevsimlerde gelen sular baraj ve regülatörlerde toplanarak gerekli arıtma işlemlerinden sonra şehre verilmektedir.
Melen Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Sakarya ilinin, Kocaali ilçesinde Melen Çayı üzerinde yapılmakta olan barajdır. Barajın asıl işlevi Büyük Melen Projesi kapsamında İstanbul'a içme suyu temin etmektir. Barajdan ikincil fayda olarak elektrik üretilecektir. Baraj 45 MW kurulu güce sahip olacaktır.
Melen Çayı, Düzce ilinin bir akarsuyudur. Havzasının %80'i Düzce ili sınırlarında kalır. Havza genişliği 2317 km²'dir.
Melen Barajı'nın 2007 'deki ilk projesinde baraj tipi, zemin oturmalarına daha toleranslı olan kil çekirdekli kaya dolguydu. Ancak inşaatın daha hızlı ilerlemesi için Silindirle Sıkıştırılmış Beton Baraj tipine dönüştürüldü.
Düzce Melen Çayı rafting parkuru Türkiye'nin en güvenli rafting alanıdır. Melen çayında 1999 yılından bu yana rafting yapılmaktadır. Şimdiye kadar her hangi bir ölümlü ve ya kırıklı kaza yaşanmamıştır. Yaşanmaması için riskli dönemler de nehire müdahale edilmekte ve risk oluşturan ne varsa müdahale edilmektedir.
Kızılkanat, sarı balık, kadife filan diye balıklar tutuyorlar.
Melen çayında rafting sezonu Şubat ile Ekim ayları arasındadır. Rafting sezonu uzun gibi görünse de Melen çayı rafting için en iyi dönemler Mart-Nisan-Mayıs ve Haziran aylarıdır. Bu aylarda yerli turistlerin talepleri yoğun olmakta ve su seviyesi keyifli ve adrenalin dolu olmaktadır.
Melen Projesi'nde üçüncü terfi istasyonuna 5 pompa daha yerleştiriliyor. Melen Projesi, 1990'lı yıllarda yaşanan nüfus artışı sonrasında İstanbul'da ortaya çıkan içme suyu problemini Melen Çayı'ndan sağlanacak suyla karşılamayı amaçlayan Türkiye'nin en büyük içme ve kullanma suyu temini projesidir.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), Melen Sistemi'ne kurulan 3. pompa istasyonu sayesinde kente yılda 75 milyon metreküp ilave su sağlanabileceğini bildirdi.
İSKİ, yapımı hala tamamlanamayan Melen Barajı'nın su temini noktasında yaratabileceği olumsulukları azaltmak için Melen Çayı'nda 3. pompa istasyonu kurdu. Yeni pompa istasyonu ile İstanbul'a yılda 75 milyon metreküp yani Alibeyköy Barajı'nın 2 katı kadar ilave su sağlanacak.
Bölge Müdürlüğü, 28 Şubat 2020'de Melen Barajı güçlendirme inşaatı ihalesi düzenledi. İhaleyi kazanan, 412 milyon 151 bin 148 liralık teklifin sahibi Everest Madencilik İnşaat Nakliye Sanayi ve Ticaret A.Ş. oldu.
Yusufeli Barajı; Karadeniz Bölgesi'nde, Artvin'in 70 kilometre güney batısında, Çoruh Nehri üzerinde inşa edilmiş olup, 540 MW kurulu güç ile yılda ortalama 1,8 milyar kWh enerji üretecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri