2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin; gelinen noktada DSİ tarafından gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan on yıl sonra, yani 2026 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Projeye 2013'te başlanmadı. Onun yerine Melen Çayı'ndan Ömerli Barajı'na gelen su, İstanbul Boğazı'nın altından geçerek Kağıthane'deki İçme Suyu Arıtma Merkezi'nde arıtıldıktan sonra şebekeye verildi ve 2013'te Melen'den İstanbul'a 159 milyon metreküp su geldi.
Barajın 2016 tarihinde bitirilmesi planlanıyordu, ancak baraj gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluşması nedeniyle proje yenilendi. Melen Barajı'nın gövdesinde oluşan çatlakları güçlendirmek için başlayan inşaat çalışmaları, ekonomik nedenlerle 2022'de durdu.
DSİ, ilk müşavirlik ihalesinin üzerinden 2 ay geçtikten sonra ikinci kez müşavirlik ihalesi açtı. 13 Eylül 2023 tarihinde onay verilen ihalenin duyurusu bugün yapıldı. Duyuruya göre, “Melen Barajı Revize Rehabilitasyon Projesi Yapımı ve İnşaat İşleri” ihalesi 29 Eylül 2023 tarihinde yapılacak.
Bu kapsamda Melen Çayı'na karışan atık suları temizlemek için 87 kilometre atık su kolektörü yapımı planlandı. Bu hattan geçen sular Düzce İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Cumayeri İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne ulaştırılacak. Böylece Melen Çayı'na bir damla atık su karışmayacak.
İlgili 33 soru bulundu
Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız ise “Baraj revize edilemiyorsa bir an önce yeni bir baraj inşaatına başlanmalı” dedi. 2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin, gelinen noktada gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan 10 yıl sonra, yani 2026'da tamamlanması öngörülüyor.
İnşaatı şehir efsanesine dönen ve defalarca ihaleye verilen İstanbul'un su sorununu çözecek Melen Barajı'nın ilk yüklenici firması ile Devlet Su İşleri Müdürlüğü mahkemelik oldu. Şirket Melen Barajı gövdesindeki çatlakların zeminden kaynaklandığını belirtti.
BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre ise, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından projesi çizilen ve Melen Çayı üzerinde yükselen baraj tamamlanabilir ise, İstanbul'un yıllık ihtiyacının yüzde 75'ine denk gelen 1 milyar 77 milyon metreküp su temin edileceği varsayılıyor.
12 Mayıs 2017'de Melen Barajı bitirilmedi. Dönemin Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürü Sedat Özpınar, barajın 11 Ağustos 2018 tarihinden resmen bitirileceğini duyurdu.
39 milyon 650 bin TL'lik en düşük teklifin sahibi Su İş Proje Mühendislik ve Müşavirlik Limited Şirketi ihaleyi kazandı. DSİ ile şirket arasında 5 Haziran 2023'te sözleşme imzalandı.
Melen barajı Sakarya ili Kocaali ilçesi, Ortaköy sınırlarında yapılmaya başlanmıştır. Baraj alanı Melen çayının Karadeniz'e döküldüğü yere 7 km uzaktadır. Barajın temelden yüksekliği 124 m, talvegten yüksekliği 99 m, kret uzunluğu 945 m olup 694 milyon m³ su depolanacaktır.
Türkiye'nin en yüksek barajı ise halen yapım aşamasında olan Yusufeli Barajıdır. Artvin ili Çoruh Nehri üzerinde yükselen bu barajın gövde yüksekliği 275 metreye ulaşacaktır. Tamamlandığında Türkiye'nin en yüksek barajı olacak olan Yusufeli Barajı, dünyanın da 3. en yüksek barajı olma özelliğini taşıyacaktır.
İhalenin 213 milyon 850 bin TL'ye Ece Tur ile Yöntaş İnşaat iş ortaklığına verildiği açıklandı. Melen Barajı'nın temeli de 2014 yılında atıldı. Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı'nın Karadeniz'e döküldüğü noktada inşaatına başlanan barajın 214 milyon liraya mâl olacağı açıklandı.
Veysel Eroğlu'ndan geldi. Eroğlu, "2007 yılından bugüne Melen Suyu İstanbul'a akıyor. Tarihte ilk defa İstanbul Boğazı altından 5551 metre uzunluğunda dev bir içme suyu tüneli ile Avrupa yakasına da taşıdık.
Fırat Plastik'in bir diğer başarı ile tamamladığı proje ise Ömerli Barajı projesidir.
DSİ BÜYÜK İSTANBUL İÇME SUYU MELEN PROJESİ
Yaklaşık 185 km olan isale (su getirme) hattı güzergahı dört ilin (Düzce, Adapazarı, İzmit, İstanbul) sınırlarını aşarak İstanbul'a ulaşmaktadır (Şekil 1).
Barajların haricinde Melen Çayı, Yeşilçay ve Istrancalar'daki doğal su havzalarında kurulan regülatörlerden de su anlık olarak alınıp arıtılarak şehre aktarılabiliyor. İSKİ'ye göre 2021 ve 2022 yıllarında Melen ve Yeşilçay regülatörleri İstanbul'un su ihtiyacının yaklaşık yüzde 60'ını karşıladı.
2016 yılında bitmesi gereken Melen sisteminin; gelinen noktada DSİ tarafından gerekli iyileştirmelerin yapılmasının ardından planlanandan on yıl sonra, yani 2026 yılında tamamlanması öngörülüyor.
Bir çanak şeklinde olan ovanın tüm suları Efteni Gölü'nde bir araya gelerek Melen Çayı'nı oluşturur. Düzce şehir merkezinin doğu yakası sularını toplayan ve üzerinde Hasanlar Barajı bulunan Küçük Melen Çayı, Efteni gölüne dökülür.
Sakarya'dan İstanbul'a su getirmek için hazırlanan Melen Barajı projeleri DSİ Genel Müdürlüğünce 2011 yılında onaylandı, 2012 yılında 213.8 milyon liraya ihale edildi ve 2014 yılında da temeli atıldı. 2016 tarihinde bitirilmesi planlanan barajın gövdesinde su tutulmasına engel olacak derecede çatlaklar oluştu.
Baraj alanında çayın drenaj havzası 2.371 km², yıllık ortalama debi 1599 hm³/yıldır. Bu akışın %67'sine tekabül eden 1077 hm³/yıl İstanbul'a içme suyu olarak gönderilecektir. İnşaat sözleşmesi 17.12.2012 tarihinde yapılmış, 6 Mart 2014 tarihinde temel atılmıştır. Barajın 2026'da hizmete alınması hedeflenmektedir.
İstanbul kenti'nin içme suyu ihtiyacının Melen Çayı'ndan karşılanmasını amaçlayan Türkiye'nin en büyük su temini projesi kapsamında, Melen Sistemi'ne ait kesin projelerin ve ihale dokümanlarının hazırlanması, ihale değerlendirmesinde İdare'ye yardım ve inşaat kontrollük hizmetlerinin verilmesi.
Melen Çayı, Düzce İli sınırlarında doğarak Karadeniz'e dökülen bir çayımızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri