Paylaş: Ana bileşen olarak klinker dışında uçucu kül, yüksek fırın cürufu, puzolan ve kireç taşı gibi mineral bileşenler içeren ve CEM I çimentosuna oranla düşük karbonlu olmalarıyla öne çıkan çimentolardır.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
Portland çimentosu, köprüler, barajlar, binalar, döşeme, duvarlar, zeminler, vb. inşalarında kullanıldığı için inşaat dünyasında en yaygın kullanılan versiyondur. Endüstriyel ortamda çimento önemli ölçüde gelişerek yapıların vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
OPC yani açılımı sıradan Portland çimentosu olan bu çimento türü tüm genel beton yapılar için uygun olan ve en yaygın şekilde kullanılan çimento türüdür. Yılda yaklaşık 3,8 milyon metreküp yıllık küresel üretimi ile dünya çapında en yaygın üretilen ve kullanılan çimento türüdür.
Demir-çelik endüstrisinin bulunduğu bu ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de yüksek fırın cürufları, çimento ve hazır beton üretiminde gittikçe artan bir oranda kullanım alanı bulmaktadır. % 55'e varan oranlarda yüksek fırın cürufu (YFC) içeren çimentolar hazır betonlarda kullanılabilmektedir.
İlgili 26 soru bulundu
Katkılı çimentolar, CEM I Portland çimentosuna oranla daha az klinker içermeleri ve beton performansını olumlu etkileyen özellikleriyle öne çıkmaktadır. Düşük karbonlu katkılı çimentolar özellikle yoğun çevresel etkilere maruz kalınan ortamlarda betonarme yapının hizmet ömrü boyunca dayanıklı kalmasını sağlamaktadır.
CEM II/B-LL 32,5 N Portland Kalkerli Çimento (TSE EN 197-1) Genel kullanıma uygun kalker katkılı portland çimentosudur. EN 197-1 standardına uygun olarak %65-79 arasında klinker içeriğine sahip, %21-35 arasında kalker ve priz düzenleyici olarak alçı kullanılarak üretilmektedir.
CEM I 52,5 N Portland Çimento (TSE EN 197-1)
Portland çimentosu klinkerinin priz düzenleyici alçı ile EN-197-1 standartlarına uygun olarak öğütülmesi ile elde edilen normal erken dayanıma ve yüksek son dayanıma sahip saf portland çimentodur.
Kaliteli beton temelde 2 özelliğe sahip olmalıdır. Kaliteyi sağlamak için beton bileşenlerinin kaliteli malzemelerden seçilmesi gerekir. Yani agrega, çimento ve kum bileşenlerinin en dayanıklı malzemelerden seçilmesi gerekir. Kaliteli beton; kolay işlenebilir ve sertleştiğinde yüksek basınca dayanıklı olmalıdır.
Puzolanik özelliğinden dolayı, bu çimento tipi sülfatlı sulara dayanıklıdır. Sülfatlı sulara maruz kalabilecek tüm inşaat alanlarında kullanılabilir. Kullanım Alanları: Sıva, harç, şap uygulamaları, yapı ve tamirat işlemleri, sülfat içeren ortamlarda yapılan beton işleri.
En çok kullanılan çimento tipleri Portland Kompoze Çimento, Katkılı Çimento, Cüruflu Çimento ve Sülfata Dayanıklı Çimento'dur, bunun dışında özel amaçlar için Beyaz Portland Çimentosu ve diğer bazı tip çimentolar kullanılmaktadır.
TS EN 197-1 standardı içerisinde 5 ana tip olmak üzere 27 farklı tip çimento, katkı tiplerine ve katkı miktarları ile dayanım sınıflarına göre tanımlanmaktadır.
Hızlı reaksiyon süresi ve yüksek hidratasyon ısısı soğuk havalardaki uygulamalarda fayda sağlamaktadır. Ayrıca hazır beton tesisleri, püskürtme beton uygulamaları, grout beton, derz, harç, sıva ve şaplarda kullanıma uygundur.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
İç piyasada %81,3 oranı ile en fazla kullanılan çimento dayanım sınıfı 42.5'dur. Bunu %17,5 ile 32.5, % 1.4 ile 52.5 dayanım sınıfı takip etmektedir. En fazla kullanılan çimento cinsi yaklaşık 33 milyon ton ile CEM I 42.5'dur.
Beton C20: basınç dayanımı
Beton C20/25 (B25), örneğin müstakil konutlarda yaygın olarak uygulanır.
Yüksek katlı ve dayanım istenen projelerde, Agresif çevre koşullarına maruz yapılarda, Köprü, viyadük, tünel vb. sanat yapılarında, Nükleer radyasyon ortamında bulunan yapılarda, Prefabrik yapı elemanları üretiminde, Suyun aşındırıcı etkisi altında bulunan liman, baraj vb. yapılarda kullanılır.
Beton kalitesi, karot alımı ve laboratuarda tek eksenli basınç dayanımı ile belirlenebilir. Bu durumda karot alınan kolon ya da kiriş tahribata uğrar. Tahribatsız deney yöntemi olan Jeofizik yöntemlerden Ultrasonik P ve S ölçerler ile beton kalitesi ortaya konulabilir.
Kullanım Alanları
Grout harcı, sıva, tamirat işleri gibi genel kullanıma uygundur.
Rengi kalsiyum, kil, yanma oranı hakkında bilgi verebilmektedir. Parmaklarınızın arasına bir miktar çimento alın, parmaklarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlama sırasında pürüzsüz his vermelidir. Pürüzlenme varsa, niteliği bozulmaya başlamıştır.
Betonarme yapılarda minimum çimento miktarı Cmin=300 kg/m3 ten aşağı olamaz.
Su/çimento oranı yükseldikçe, betonun içerisinde yer alan boşluk miktarı daha çok olur ve daha düşük beton dayanımını oluşur. Su/çimento oranının çok düşük değerlerinde de tam sıkıştırma artık mevcut sıkıştırma araçlarına bağlı olur.
Normal dayanım sınıfındaki ortalama bir beton, mutlak hacim olarak, yaklaşık %75 oranında agrega, %10 oranında çimento ve %15 oranında sudan oluşur. Gerektiğinde, çimento ağırlığının yaklaşık %2'sine kadar kimyasal katkı maddesi ilave edilebilir.
Yıllık 3.5 milyon ton klinker üretim kapasitesine sahip olan Medcem Çimento, tek hatta en yüksek üretim hacmine sahip Türkiye'nin ve Avrupa'nın en büyük çimento fabrikası olma özelliği ile sektördeki yerini almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri