Melisa çayının huzursuzluğu ve uyku bozukluklarını azaltmada yardımcı olduğu bilinir. Uykusuzluk yaşayan veya uykuya dalmakta ve uykuda kalmakta zorluk çeken kişilere melisa bitki çayı yardımcı olabilir. Melisa çayı uyku öncesinde içildiğinde rahatlama sağlayıp uykuya dalmayı kolaylaştırabilir.
Melisa çayı uyku problemleri yaşayanlar için bitkisel bir çözümdür. Huzur verici ve sakinleştirici etkiye sahip olan melisa çayı uykuya dalma problemlerini ortadan kaldırır. Melisa çayı sakinleştirici etkisi ile depresyon tedavisini destekler.
Malzemelerden de anlayabileceğiniz gibi melisa çayını demlemek aslında çok kolay. Bir su bardağı suyu kaynatıp bir bardağa alın. Ardından içine kurutulmuş ya da taze olarak aldığınız melisa otunu belirtilen miktarda koyun ve bu şekilde yaklaşık 8-10 dakika demlenmesini sağlayın. Sonrasında ise süzüp afiyetle için.
Melisa çayı nasıl demlenir? Uykusuzluk için melisa çayı yatmadan 20 dakika önce içilmelidir. Günde en fazla 3 fincan tüketilmelidir.
İlgili 40 soru bulundu
Melisa çayı genellikle rahatlamak ve sakinleştirici etkisi için tüketilen bir çay olarak bilinir. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan melisa bitkisi, limon otu ile karıştırılmamalıdır.
Melisa çayı sinir ve strese karşı rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Bu yüzden uykuya geçiş süresini kısaltır. Uyumadan 15 dakika önce melisa çayı içerek, daha kolay bir şekilde uykuya dalabilirsiniz.
Melisa çayını çok içilirse cillte kızarıklık, kaşıntı, alerjik reaksiyonlar görülür ve mide bulantısı yapabilir. Eğer hamile ya da emziriyor iseniz doktorunuza danışmadan melisa çayı tüketmeyiniz. Kronik bir rahatsızlığınız ve düzenli olarak kullandığınız ilaçlar varsa doktorunuza danışmadan melisa çayı tüketmeyiniz.
Kantaron çayı, özellikle de sarı kantaron ile hazırlanan bitki çayları da tıpkı melisa çayı gibi sedatif etkilere sahip. Stres konusunda en etkili doğal destekçiler arasında gösterilen kantaron çayı, sadece stresin azalmasını sağlamakla kalmıyor, strese bağlı uykusuzluk ve baş ağrılarının da azalmasını sağlıyor.
Yatmadan önce içilen ıhlamur, kekik, sarı kantaron otu ve papatya çiçeği gibi çayların uykuya geçiş süresini kısaltığı ve dalmayı kolaylaştırdığı belirtildi.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.
Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu melisa çayı faydalarını şu şekilde sıralamıştır; melisa çayı strese karşı birebirdir, depresyonla baş edilmesine yardımcı olur. Sinirlerin sakinleştirilmesine iyi gelen melisa çayını yatmadan önce tüketirseniz uyku sorunlarına karşı da iyi bir çözümdür.
Limonlu melisa çayı için bir bardak suyu cezvede iyice kaynatmalısınız. Sonrasında su ve 1 şeker kaşığı melisayı fincana bırakın. Üstünü örtmüş olduğunuz çayın 10 dakika kadar demlenmeye bırakın. Sonrasında çayı süzerek ve içine limon dilimi ile servis edebilirsiniz.
Melisa Çayının Yan Etkileri
Melisa sedatif ilaçlar ve tiroit ilaçları ile beraber etkileşime girebilmektedir. Uykusuzluk veya kaygı için ilaçlar kullanılıyorsa eğer melisa çayı asla kullanılmamalıdır.
Sabahları çok erken içilmesi önerilmeyen çayın, sabah en erken 10:00 – 11:00 arası tüketimi tavsiye ediliyor. Yemeklerden birkaç saat sonra ve öğün aralarında tüketimi ideal gösteriliyor. Özellikle, demir gibi gıda bileşenlerinin emilimini engellememesi için gıda alımından hemen sonra tüketilmiyor.
Melisa çayının faydalarını sıralayacak olursak: Melisa bitkisi sinirsel kökenli çarpıntılarda, hafif depresyon, sıkıntı ve streste rahatlatıcı rol oynar.
Melisa çayı stres, baş ağrısı, karın ve mide ağrısı, adet dönemi, cilt problemleri gibi durumlarda içilebilir. Uykusuzluk problemi yaşayanlar yatmadan 20 dakika önce içebilir. Adet ağrıları için ağrının yoğun olduğu süreçte ılık bir şekilde tüketilebilir. Sabah aç karna içmek tavsiye edilmez.
Melisa çayı kalp ritmini düzenliyor. Kalp krizinden koruyor. Kalp hastalıkları, tüm dünyada en fazla ölümle sonuçlanan rahatsızlıkların başında geliyor. Bitkiler ise bu hastalığın neden olduğu olumsuzlukları önlüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri