Melisa çiçeği, hoş kokulu yaprakları ve beyaz veya pembe çiçekleriyle tanınır. Bitki, nane ailesine aittir ve genellikle çay yapımında kullanılır. Melisa çiçeği, sakinleştirici özellikleriyle bilinir ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca sindirim sorunlarına da iyi gelir.
Yaprakları, özellikle melisa çayı hazırlamak için kullanılır. Melisa çayı, rahatlatıcı özellikleri ve hoş aroması nedeniyle stresle başa çıkmaya, uykusuzluğa ve sindirim sorunlarına karşı doğal bir destek olarak bilinir.
Melisa çayı içmek, stres hormonunun seviyesini azaltarak kişideki depresyon, kaygı ve duygu durum bozukluklarını azaltır. Melisa çayının faydaları arasında hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi sindirim sistemi sorunlarını iyileştirmesi bulunur. Ayrıca melisa çayının mide bulantısına iyi gelen özelliği de söz konusudur.
Tiroit, uyku, glokom, sakinleştirici ve serotonini etkileyen diğer ilaçları kullanıyorsanız melisa çayı içmeden önce doktorunuza başvurun. Hamilelikte ve 12 yaşın altındaki çocukların tüketiminde mutlaka doktorunuza danışınız. Graves Hastalığı olanların melisa çayı tüketmesi önerilmez.
Melisa bitkisinin çiçeği akşam saatlerinde güneşin batması ile açılarak etrafa çok güzel olan kokusunu yayar. Ardından güneşin doğuşu ile kapanan ve kokusunu yaymayı durduran bir bitkidir. Aşırı olan rüzgara maruz kaldığında hassas yapısı ile kötü etkilenecek olan bir bitkidir.
İlgili 18 soru bulundu
· Güneşe sürekli maruz kalmamalı, gölge yerlerde bakılmalıdır. · Gün içerisinde yaklaşık 3 ila 4 saat güneş görmesi yeterlidir. · Gübresinde deniz canlılarına yer verilmesi daha iyi büyümesini sağlar. · Sıcak ortamlarda büyüyen bir çiçektir.
Melisa çayı genellikle öğleden önce veya öğleden sonra aç karnına tüketilir, rahatlatıcı etkisi nedeniyle uykusuzluk sorunu olanların akşamları yatmadan 1 saat önce tüketmeleri önerilir. Çayın etkisini tam olarak gösterebilmesi için tüketim zamanı ve açlık önemlidir.
Günde en fazla 2 fincan tüketilmelidir. Soğuk algınlığına iyi geldiğinden kış çayı olarak da bilinen melisa çayı, ferahlamak amacıyla sıcak yaz günlerinde soğuk olarak da içilebilir.
Ne İşe Yarar? Çok şifalı bir bitki olan melisa otunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da önemle vurgulanır. Profesör Saraçoğlu, bu bitkiyi stres ve stres kaynaklı uykusuzlukların giderilmesinde, östrojen seviyesinin yükseltilmesinde ve idrar yolları iltihabının tedavisinde yardımcı olarak önerir.
-Sindirimi kolaylaştırır. MELİSA ÇAYI ZAYIFLATIR MI? Doğal antioksidan olan melisa çayı ödem atmaya yardımcı olduğundan diyet döneminde toksinlerin atılmasına fayda sağlayıp kişiyi rahatlatacağı için zayıflamaya da yardımcıdır.
Melisa çayı tansiyon düşürücü bir çaydır. Yüksek tansiyon problemi olanlar için faydalı olan melisa çayı, günde 2 fincandan fazla tüketildiğinde halsizlik ve yorgunluk yapabilir. Dikkatli tüketimi önemlidir. Melisa çayı göz tansiyonu hastalarına faydalıdır.
Bir su bardağı suyu kaynatıp bir bardağa alın. Ardından içine kurutulmuş ya da taze olarak aldığınız melisa otunu belirtilen miktarda koyun ve bu şekilde yaklaşık 8-10 dakika demlenmesini sağlayın. Sonrasında ise süzüp afiyetle için.
Yaz mevsiminin başında büyümeye başlayan yaprakları çiçek açtıktan sonra kokusunu kaybedeceği için çiçekleri büyümeden yaprakları toplanır. Melisa otunu saklamak için toplanan yapraklar önce ayıklanmalı ve temizlenmelidir.
Melisa çiçekleri rüzgârsız ve gölge alanları sever. Melisa çiçeğinin bir sürgün dalını su içinde bekleterek kolayca köklenebilir. Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgeleri Melisa çiçeğinin yetişmesi için en uygun bölgelerdir. Bu çiçeğin yetişmesinde en önemli faktör sıcaklıktır.
Bu şifalı bitkinin taze kurutulan yaprakları ve yağ formları kullanılmaktadır. Kovan otu veya limon nanesi gibi çeşitli adlar ile bilinmekte olan melisa bitkisinin yaprakları kullanılarak bitki çayı olarak da tüketilir. Sade veya limon ile beraber tüketilen bu şifalı çay ise oldukça yararlı içecekler arasındadır.
Melisa çayı, hazmı kolaylaştırır, karın-mide ağrısı ve ishalin tedavisine yardımcı olur, bağırsak gazlarını giderir ve depresyona iyi gelir. Melisa çayının faydaları kadar aşırı tüketiminin de zararları olabilir. Bazı ilaçlarla yan etki oluşmaması için melisa çayını dikkatli tüketmek gerekir.
Isırgan otuna benzeyen bir ot olan melisa otu, çay olarak tüketildiğinde mide rahatsızlıklarında gaz ve ağrı giderici etkiye sahiptir. Bununla birlikte melisa çayı kabızlığı da gidermek için tercih edilir.
Doğal bir ağrı kesici olan melisa çayı, kadınların regl döneminde yaşadıkları karın ağrısının giderilmesinde de etkilidir. Melisa çayı ya da diğer adı ile oğul otu, adet söktürücü özelliğe sahiptir.
Yarım litre su kaynatıldıktan sonra 1 tatlı kaşığı melisa yaprağı ilave edilip 10 dakika demlenmeye bırakılır. İçerisindeki faydalı uçucu yağlar buharlaşmaması için demlenirken demliğin ağzı kapatılır. Öğleden önce ya da öğleden sonra aç karnına içilmesi gerekir.
Melisa çayını iki farklı şekilde yapabilirsiniz. Eğer poşet çay olarak aldıysanız, bir fincan suyu kaynatın. Kaynayan suya melisa çayı poşetini ekleyin ve 2-3 dakika bekleyin. Ardından şeker ekleyerek içebilirsiniz.
CİLDİ GENÇLEŞTİRİR
Hazırlanan tonik cilde uygulandığında, cildi gençleştirerek gerginleştirdiği biliniyor. Bunun için bir tas kaynamış suya, bir avuç melisa konulur, 10 dakika kadar yüz buhara tutulur, daha sonra tonikle yüz yıkanır. Tonik yapmak için bir su bardağı kaynar suya, bir çorba kaşığı melisa eklenir.
Kronik hastalığa sahip olan ve düzenli ilaç kullanan hastaların melisa çayı tüketmemeleri tavsiye edilir. Melisa çayının yapısında bulunan bileşenlerin ilaçlarla etkileşime girebileceğinden kaynaklı düzenli ilaç kullanan kişilere çayın içilmesi tavsiye edilmemektedir.
Oğul otu ya da Melissa (Melissa), nane (Lamiaceae)'nin familyasındaki bir bitki cinsi'dir. Dört ya da daha fazla tür Akdeniz bölgesi'nden batı Malezya'ya dağılmıştır. Bu cinsin en bilinen türü limon balsamı (Melissa officinalis)'dir. Asya ve Avrupa kökenli olmasına karşın Dünya'nın birçok yerinde yetişmektedir.
Melisa çiçeğinin kökleri saksı içerisine rahat bir şekilde sığmalıdır. Çiçek büyüdükten sonra köklerin rahatlaması adına saksının değiştirilmesi gerekli ve daha büyük bir saksı içerisine alınması gereklidir. Melisa çiçeğinin sulanması konusunda ihmal edilmemesi oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri