Saniyede 100 Gigabit bağlantı hızı ve bant aralığının olduğu web mimarisinin olması gerektiği öngörülmektedir. Web 4.0 ile birlikte kullanılan uygulamalardan bazıları şunlardır; YouOS, G.ho.st, Glide, Goowy, DesktopTwo, çevrimiçi ofis için Google Docs & Spreadsheets, EyeOS.
Web 4.0 teknolojileri, web uygulamalarının daha iyi veri yönetimi yapmasına olanak tanır. Bu teknolojiler, web uygulamalarının verileri daha doğru ve güvenli bir şekilde yönetmesine olanak tanır. Bu sayede, kullanıcıların gizliliği ve güvenliği daha iyi korunur.
Daha ilk örneklerinin görülmeye başladığı Web 4.0, birkaç boyuttan oluşmaktadır. Önümüzdeki dönemlerde büyük veri(Big data), artırılmış gerçeklik, makineler arası iletişim (M2M), bulut bilişim ve yapay zeka teknolojileri hatta akıllı ajanlar ile bile entegrasyonu olabilecektir.
Web 1.0 internetin ilk dönemlerindeki teknolojiye verilen addır. Kişiler internet 1.0 döneminde bu teknolojiyi yalnızca bilgi alma amaçlı kullanıyorlardı. Herhangi bir siteye girer bilgiyi okur, alır ve ortamdan çıkarlardı.
1990'lı yılların sonlarına doğru booking.com, tripadvisor gibi seyahat web siteleri kurulmaya başlanmıştır. Bu yıllar aynı zamanda Web 1.0 dönemi olarak adlandırılmaktadır.
İlgili 45 soru bulundu
Web 4.0 kavramı, internet evrimindeki dördüncü aşamayı ifade eder. Web 4.0, internetin gelişim sürecindeki şimdiki aşamasıdır. İnternetin kullandığımız ilk versiyonlarının aksine yapay zeka destekli bir altyapıyı kullanır.
Basit bir dille Web 2.0, Vikipedi, Youtube, flickr, del.icio.us, Ekşi Sözlük, Facebook vb. arkadaşlık siteleri gibi kullanıcıların diğer kullanıcılar için ziyaret ettikleri İnternet siteleri veya kullandıkları programlardır.
WEB 3.0 denilen kavram, internetin Decentralized yani Merkeziyetsiz ve Peer to Peer (Eşten Eşe) olacak şekilde kullanılabilen, tamamen blok zincir destekli ve kişiselleşmiş halini ifade ediyor.
Bu Web 2.0 Araçları Öğretmen Rehberinde; afiş hazırlama, artırılmış gerçeklik (VR), e-kitap hazırlama, iş birliği-etkileşim, online sınav-anket-quiz, uzaktan eğitim araçları, etkileşimli video-animasyon hazırlama, web sitesi-blog hazırlama, haritalama-zihin araçları, logo tasarım, kodlama-robotik, faydalı uygulamalar ...
Web 4.0, 2020 yılı ile başlayan internetin 4. çağıdır. İnternetin şu anki kullanılan aşamasıdır. Web 1.0 dışında kalan tüm aşamalar 10 yıllık bir süreyi ifade eder.
Web 2.0, esasen kullanıcıların site içeriğine katkıda bulunmasına ve bazen iş birliği yapmasına izin verirken, Web 3.0 büyük olasılıkla bu işleri anlamsal web ve yapay zeka teknolojilerine devredecek. Böylece, site içeriklerini ve bilgiyi anlamlandırma görevlerinin büyük ölçüde otomasyona bağlanması bekleniyor.
Paylaşılan dokümanlara göre; Web5, geliştiricilerin, merkeziyetsiz tanımlayıcılar ve merkeziyetsiz web node'ları kullanarak merkeziyetsiz web uygulaması yazmasını sağlayan, kimlik ve veriler üzerinde sahipliği ve kontrolü kullanıcıya geri veren merkeziyetsiz web platformlarına verilen isim.
Web 3.0 (2010'da aktif hale geldi), semantik web olarak da bilinir. Bu kavram, ağ içindeki dil kullanımını refere etmektedir. Anahtar kelimeleri kullanarak bir içerik araştırması yapmak buna bir örnektir. Web 4.0 ise 2016'da başladı ve daha fazla zekâ ve erişim üzerine odaklanmaktadır.
Ticari kazanç yeri haline gelen İnternette, pek çok araç bulunmaktadır. İnternette ulaşılabilecek ve üye olup hizmetlerinden faydalanabilinecek web ortamlarına “Web Araçları” ismi verilmiştir.
Özetle; Web 1.0 için linking pages (sayfalar arası bağlantı kuran) , Web 2.0 için linking people (insanlar arası bağlantı kuran) ve Web 3.0 için de linking data (veriler arası bağlantı kuran) yapı ve platformlar diyebiliriz. Uzun süredir duymuş olduğunuz BIG DATA'nın temeli de Web 3.0'da atılmış bulunuyor.
Web 2.0'da yer alan uygulamalar, daha çok iki yönlü web siteleri, video web siteleri, podcast'ler ve kişisel bloglar olarak ön plana çıkarken, Web 3.0'da yer alan uygulamalar çok kullanıcılı sanal ortamlar, 3D portallar ve entegre edilmiş oyunlar olarak dikkat çekiyor.
Web3 teknolojisi; dijital koleksiyon kartları, etkinlik biletleri, oyun içi öğeler, dijital müzik veya sanat gibi nadir oldukları kanıtlanabilen dijital öğeleri mümkün kılar.
Web5 merkezileşme ve sansürden arındırılmış bir internet yaratmayı amaçlayan merkeziyetsiz eşler arası bir ağdır. Web5'te internet merkeziyetsiz veri depolama ve mesaj aktarma mekanizmaları olan web5 node'larına dayanmaktadır.
Web 5.0 tanımı
Web 5.0, Block'un bir bölümü olan TBD tarafından geliştirilen Bitcoin-blok zincirini temel alan açık kaynaklı merkezi olmayan bir platform konseptidir.
Web 3.0 ise içerik üretiminin yapay zekâ tarafından gerçekleştirildiği yeni bir web teknolojisine işaret ediyor. Diğer bir deyişle, yapay zekâ teknolojisiyle çalışan yazılımlar sayesinde veriler toplanıyor ve kullanıcı ile uyumlu hale getirilerek yeniden üretiliyor.
Web 2.0 kavramı world wide web (www)'in ikinci kuşağını tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu kavram ilk kuşak web araçlarından farklı özelliklere sahip araçları tanımlamada kullanılmaktadır (Horzum, 2010: 605).
Eğitim 2.0 yaklaşımı, öğretmen ve öğrenci arasında daha fazla etkileşim içeriyor. Bilgi, derslik veya okulun yanı sıra özel sosyal ağlarda paylaşılıyor. Sınıfta birlikte öğrenmenin yanı sıra kullanılan Skype, blog'lar ve diğer sosyal ağlar ile öğrenciler daha farklı bir öğrenme deneyimi yaşıyor.
Özet: Web 2.0 teknolojisi, Web kullanıcıları arasında çevrim-içi işbirliğinin ve paylaşımının yapıl- masına imkan sağlayan bir Web teknolojisi servisidir. Bu servis dağınık haldeki kullanıcıların Web 2.0 uygulamaları yardımıyla paylaşım alanları oluşturmalarına imkan sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri