Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir.
Diyabet vakalarında görülen artış, kalp damar hastalıklarındaki artışı da beraberinde getirir. Bu etkileşim sonucunda diyabet hastalarının ölüm nedenleri arasında ilk sırada kardiyolojik rahatsızlıklar bulunur. Diyabet, başta kalp, göz ve böbrek olmak üzere vücudun tüm damar sistemlerini etkiler.
Şeker hastalığı, temelde kan şekeri ile bu şekerin hücrelerde kullanılmasını sağlayan insülin hormonu arasındaki dengesizlik sonucu ortaya çıkar. Hastalık sonucu şeker hücrelerde olması gerektiği gibi kullanılamadığı için kan şekeri serbest halde kanda dolaşmaya başlar.
Diyabet Hastalığı Nedir? Şeker (diyabet) hastalığı olarak da adlandırılan Diabetes Mellitus, kanda bulunan ve kan şekeri olarak da adlandırılan glikoz değerinin yüksek olmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Besinlerden gelen kandaki glikoz temel enerji kaynağıdır.
Diyabet hastalarının kanında şeker miktarı artmakta ve böbreklerden dışarı atılmaktadır. Pankreasın yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi veya ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda ortaya çıkan diyabet yeni doğmuş bir bebekte de 80 yaşında bir bireyde de görülebiliyor.
İlgili 16 soru bulundu
Tip 1 diyabet daha çok gençler ve çocuklarda görülürken, Tip 2 diyabet ise daha çok kilolu erişkin insanlarda görülmektedir. Bu tiplerin dışında gebelik sırasında görülen Gestasyonel Diyabet ve bazı genetik bozukluklar sonucu oluşan (MODY) diyabet tipleride vardır.
Günümüzde artan şişmanlık sorunu ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle çocuklar, gençler ve orta yaşlılar şeker hastalığı (diyabet) riski altındadırlar. Şeker hastalığı yıllarca belirti vermeden ilerleyebilir, vücuda geri dönülmez zararlar verebilir. Şeker hastalığı her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır.
Diyabet hastalığının başlangıcı kabul edilen pre-diyabet (gizli şeker) önlenebilir bir sorun olmakla birlikte, araştırmalar Türkiye'de, her 3 kişiden 1'inin pre-diyabet hastası olduğunu göstermektedir.
Yaygın kanaatin aksine Tip 2 diyabet tam şifa ile tedavi edilebilen bir sağlık sorunudur. Ömür boyu diyabet ilacı kullanmak zorunda değilsiniz.
Sürdürülebilir kilo kaybı hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir veya tip 2 diyabeti tersine çevirebilir. Uzmanlar, yoğun yaşam tarzı müdahalelerine ihtiyaç duyulduğunu ve klinik kılavuzların güncellenmesi gerektiğini söylüyor.
Bir kişinin şeker hastası olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır. Açlık kan şekeri ölçümü için hasta 8 saatlik açlıktan sonra sabah kahvaltısı yapmadan kan örneği verir.
Tip 1 diyabetin başlangıç belirtileri çoğunlukla ani, bazen de oldukça dehşet uyandırıcı bir biçimde kendini gösterir. İnsülin üretimi azaldığında glikoz, enerji için kendisine gerek duyan vücut hücrelerine taşınacağı yerde, dolaşım sisteminde birikir.
Tip 1 şeker hastalığı, yani insüline bağlı diyabet olarak adlandırdığımız durum birkaç gün veya birkaç hafta içinde ortaya çıkar ve belirtiler hemen görülür. Bu tip diyabette aşırı yükselmiş şekere bağlı görülen belirtiler daha şiddetlidir.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Tokluk kan şekeri yani besin alımından 2 saat sonra ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl'ye kadar normal kabul edilir. Bu değer 140-200 mg/dl arasında olduğunda pre-diyabet (gizli şeker) durumu söz konusudur. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl'nin üzerine çıkması ise şeker hastalığını ifade eder.
Bedenimizin her yeri sinirlerle kaplı olduğu için vücudumuzun her yerinde nöropatik ağrı olabilir. Mesela şeker hastalarında en fazla ayaklar ve ellerde ağrılar görülür. Hastanın ayağı yanıyor, uyuşuyor, karıncalanıyor ve hastalık ilerledikçe ağrının ellere de yayıldığını söylüyor.
Diyabet gerektiği gibi tedavi edilmezse, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabildiğini aktaran Dr.
Şeker Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
Kişiler kan şekerini bozan tereyağı, iç yağ, kuyruk yağı, salam, sosis, sakatat, yağlı besinler ve kızartmalar tüketmemelidir. Paketli gıdalardan uzak durmalıdır. Tatlı, pasta, kek, börek gibi içerisinde basit şeker bulunan gıdalar tüketmemelidir.
Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, diyabetin diyet bittikten 6 ay sonra da ortaya çıkmamasının hastalığın tamamen iyileşmiş olduğu anlamına geldiğini belirtiyor.
BERABERİNDE BİRÇOK HASTALIK GETİRİYOR
Uygun tedavi edilmediğinde beklenen yaşam süresi ise 8 yıl kısalıyor.
Diyabet korkulacak bir hastalık olmamakla birlikte ömür boyu süren ve muhakkak dikkat edilmesi gereken bir hastalık. Yani tedavi edilebilir.
Diyabet Hastaları Evde Kan Şekeri Ölçme
Ölçümler için Glukometre adı verilen cihaz kullanılır. Doktorunuzun isteğine göre yemeklerden hemen önce ya da 2 saat sonra parmaktan alınan kan örneği ile kan şekeri ölçümünü evde yapmanız gerekir.
Şeker Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Sigara ve alkol kullanılmamalıdır. Hastanın fazla kiloları var ise mutlaka kilo vermeli ve dikkat etmelidir. Düzenli ve dengeli beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir. Sürekli spor yapmak veya hiç spor yapmamak yerine, günde yarım saat yürüyüş yapılması oldukça önemlidir.
Genellikle obezite, böbrek nakli başta olmak üzere organ nakli, ailede şeker hastalığı olan kişilerin bulunması, hareketsiz bir yaşam tarzı, hipertansiyon, polikistik over sendromu ve yüksek kolesterolü olan kişilerde bu belirtiler daha yaygın şekilde görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri