Hastalığın Evreleri Boyun ve göğüs kemiğinin yanındaki lenf bezlerine de sıçrayabilir. Biraz daha ilerlerse kanser; göğüs kasları, kaburga kemiklerine de sıçrar. İleri evrede (Evre 4, metastatik hastalık) hastalık kemik, karaciğer, akciğer, beyin gibi diğer organlara sıçrar.
Meme kanseri sıklıkla uzak metastaz görülen bir kanser tipidir. Meme kanserinin en sık metastaz yaptığı yer kemiktir. Kemik metastazlarının da en sık yerle- şim yeri vertebradır ancak kaburga kemiğine olan metastazlar ise daha nadir görülmektedir.
Tümör hücrelerinin bu şekilde diğer organlara sıçramasına metastaz denir. Meme kanseri hücreleri daha çok akciğer, kemik, beyin ve karaciğer gibi organlara gider ve orada çoğalırlar.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Son yirmi yılda metastatik meme kanseri (MMK) tedavisinde kaydedilen önemli ge- lişmelere rağmen hastaların ancak %14 kadarında 5 yıllık sağkalım sağlanabilmektedir (2).
İlgili 37 soru bulundu
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
Yaklaşık meme kanserli hastaların% 10-15 agresif hastalık ve primer tümörün ilk tespitinden itibaren 3 yıl içinde uzak metastaz gelişir.
Meme dokusu, portakal kabuğuna benzer bir görünüm alabilir. Enflamatuar kanser daha seyrek görülmesine rağmen hızlı yayılır. Meme kanseri öncelikle lenf damarları ile koltuk altındaki lenf bezlerine sıçrar. Kanserin meme dışında başka organlara sıçramasına metastaz yapma denir.
Meme kanseri omurgaya sıçramış ise bel boyun ya da sırt ağrıları yaşanabilir. Ağrının geceleri artması önemli bir belirtidir. Kanser hücrelerinin omurga kemikleri tutması sonucu kemikte ve kemiğin içinden geçen sinirlerin etkilenmesi sonucu ağrı oluşur.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Meme kanseri erken evrede yakalanırsa tedavisi mümkün bir hastalıktır. Ancak geç evrede yani diğer organlara metastaz yapmış se kronik bir hastalıktır ve tamamen iyileştirilemez.
Meme kanseri çok sık karşılaşılan ve hızlı ilerleyebilen bir kanser olmasına rağmen erken evrede tanı aldığında son derece etkin tedavi edilebilir ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilir.
Kanserin gerçekleştiği bölgeye yakın bir bölgede meydana gelebilecek metastazın kemiklerde, akciğerde, lenflerde, sinir sisteminde, karaciğerde ve damarlarda görülmesi yaygındır. Kemik ağrıları, nefes darlığı, şişlik, inme, ağrı, kanama ve kalp krizi ile kendisini belli eder.
Bazı durumlarda, birincil kanser tedavi edildikten sonra da kanser hücreleri yayılabilir. Metastatik tümörler, ilk kanser tedavisinden aylar, hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.
Kemik ağrısı genellikle kemiğe yayılmış kanserin ilk belirtisidir. Ağrı ilk başta gelip gidebilir. Geceleri daha kötü olma eğilimindedir ve hareketle daha iyi olabilir. Daha sonra sabit hale gelebilir ve aktivite sırasında daha kötü olabilir.
Dolayısıyla meme kanseri riskine karşı 20 yaşından sonra her kadının, âdet döneminin sona ermesinin ardından geçen ilk haftada elle meme muayenesi yapması gerekir. 40 ila 69 yaş aralığındaki kişilerin ise meme kanseri kontrolü için yılda bir kez mamografi çektirmeleri önerilir.
Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır. Yani her yüz hastadan 72'si 5 yıldan daha uzun yaşamaktadır.
Meme kanseri olan bir kadın erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalığı tamamen yenebiliyor.
"Meme kanseri tedavisinde başarı oranı % 100'e yaklaştı"
Metastaz Yapmış Kanser Kaçıncı Evre? Kanserin aşamaları, 1'den 4'e kadar evrelerle ifade edilebilir; 1. evre tümörün en küçük boyutlarda olduğu evre iken, 4. evreye gelindiğinde kanser artık metastaz yapmış durumda demektir.
Akciğerlerdeki metastatik meme kanseri semptomları arasında sürekli öksürük, akciğerde ağrı, nefes almada zorluk veya nefes darlığı, hırıltılı solunum, yorgunluk, memede tekrarlayan enfeksiyonlar, kan tükürme, iştah kaybı, açıklanamayan kilo kaybı sayılabilir.
Meme kanserinin derecesi: Kanser hücrelerinin normal meme hücrelerine ne kadar benzediğine bağlı olarak doktorunuz meme kanserini 1 ila 3 arasında derecelendirecektir. 1. derece daha yavaş büyüyen bir kanserdir, 3. derece daha hızlı büyüyen bir kanserdir.
Meme kanseri sıklıkla lenf nodu akciğer, plevra ve karaciğere metastaz yapar (2). Gastrointestinal sisteme nadir olarak metastaz yapmakla birlikte sıklıkla kolon, rektum, mide ve özefagusa metastaz yapmaktadır (3).
Bu evredeki hastaların çoğu normale yakın bir yaşam sürebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri