Boya ve vernik ürünleri, ülke ekonomisinde önemli bir yeri bulunan inşaat sektöründe en sık kullanılan ürünler arasında yer alır. Prosese özel atıklar ve proses dışı atıklar olarak iki gruba ayrılan boya ve vernik atıkları tehlikeli ve tehlikesiz atıklar olarak değerlendirilmektedir.
dizisi KİMYASAL MADDE DEPOLAMA PROSEDÜRÜ'dür. İster laboratuar çalışması, ister öğrenci uygulaması sırasında kullanılan sıvı, katı veya yarı katı kimyasal maddeleri doğrudan çöpe atılmazlar veya kanalizasyona verilmezler. Bu şekilde ortaya çıkan atıklara kimyasal tehlikeli atık adı verilmektedir.
Formaldehit, glutaraldehit, ksilen, metanol, fotografik kimyasallar (radyoloji üniteleri), solventler, organik ve inorganik kimyasallar, sağlık kuruluşlarında yaygın olarak kullanılan ve atıklarda bulunma olasılığı en fazla olan tehlikeli kimyasal türleridir.
Tehlikesiz atıklar genellikle insan sağlığına ve çevreye herhangi bir zararı bulunmayan atıkları kapsar. Bunlar genellikle son kullanma tarihleri gelen, geçen atıklar, kullanma ömürlerini tamamlayan plastik kablo vb atıklardır.
Kimyasal Atıklar
Kimyasal üretim tesislerinin artıkları, boya ve vernik endüstrisinin yan ürünleri gibi birçok farklı alandan çıkan kimyasal maddeler içeren atıklardır. Asitler, alkaliler, solventler gibi maddeler tehlikeli kimyasal atık kategorisine girer.
İlgili 43 soru bulundu
Boya ve vernik ürünleri, ülke ekonomisinde önemli bir yeri bulunan inşaat sektöründe en sık kullanılan ürünler arasında yer alır. Prosese özel atıklar ve proses dışı atıklar olarak iki gruba ayrılan boya ve vernik atıkları tehlikeli ve tehlikesiz atıklar olarak değerlendirilmektedir.
Tehlikeli atıkların bertaraf işlemleri; yakma, kuyuya boşaltma, suya boşaltma, arazi bertarafı ve yeraltı bertarafı olarak ifade edilebilmektedir.
Laboratuar atıkları ve burada kullanılan kimyasal madde atıkları, farmosotik atıklar, eski ilaçlar, eritici ve mikrop öldürücü temizlikte kullanılan maddeler, anestezide kullanılan gazların kalıntıları, sterilizasyon için kullanılan gazların kalıntıları ve tabii ki laboratuar cihazları atıkları.
Etilen glikol tehlikeli bir kimyasal olduğundan, antifriz atıklarını uygunsuz yerlere boşalttığımızda; çevreye, diğer insanlara ve hayvanlara ciddi zararlar verebiliriz.
Arkadaşlar analiz yapılsa cam yünü izole malzemesi olarak kullanıldığında tehlikeli atık olarak çıkıyor genelde. LD50 değeri yüksek.
Kan, iltihap, idrar, dışkı ve diğer vücut sıvıları ile temas eden pansuman malzemeleri KONTAMİNE TIBBİ ATIK olarak değerlendirilir. Bu atıkların içinde yaralanmalara neden olabilecek cisimler (örneğin iğneler ve bisturi uçları vb.)
İlaç atıkları, üzerinde 'Atık İlaç' ibaresi bulunan biriktirme ekipmanlarında toplanmalıdır. Belediyeler tarafından kurulmuş olan 1. sınıf atık getirme merkezlerine getirilmeli veya getirilmesi sağlanmalıdır.
Kâğıt ve karton mavi kutuya, ıslak mendil gri kutulara atılacak.
Yıldız (*) işareti: Altı haneli atık kodunun yanında yıldız (*) işareti bulunan atıklar tehlikeli atıklardır. (A) işareti: Altı haneli atık kodu hizasında “Açıklama" sütununda yer alan işaret atığın kesin tehlikeli atık olduğunu belirtir.
TURUNCU: Tıbbi atıklar için poşetlerde kırmızı, kova konteynerlerde turuncu, ŞEFFAF: Tehlikeli atıklar ve elektronik atıklar için.
"20 01 21* Flüoresan lambalar ve diğer cıva içeren atıklar" Atık Yönetimi Yönetmeliği EK-4 te A harfi ile kodlanarak kesin tehlikeli atık olarak belirlenmiştir.
Cildi tahriş eder. Bertarafı: Ürün tamamen tüketilip, ambalajı geri dönüşüm kutusuna atılır. Altenatifi: Toluen içermeyen ojeler daha az tehlikelidir. Potansiyel tehlikeleri: Yüksek konsantrasyonlarda ya da uzun süre solunması halinde akciğerlere zarar verir.
Parafin tehlikeli atık olarak değerlendirilmektedir. Atık kodları listesinden (EWC) parafine ait 12 01 12* kodu yer alıyor fakat prosesine göre 12 kodlu atık grubunun uygun olup olmadığını kontrol etmelisin.
Tehlikesiz atık kodu grubuna gere, Hurda demirler, alüminyum, sarı, bakır, çinko, lehim, kalay, krom, plastik, kağıt, naylon, makine atıkları vs. olarak çoğaltılabilir. Bu atıklarda kendi içerisinde çok fazla guruplara ayrılırlar.
Laboratuvarda atıklar sıvı ve katı, sıvı atıklar ise halojenli-halojensiz olarak sınıflandırılmıştır. Hiçbir sebeple katı ve sıvı atıklar lavabolara dökülmemeli, etiketlerle belirlenmiş ve laboratuvar görevlilerinin gösterdiği uygun atık kaplarına atılmalıdır.
Özellikle gıda ambalaj sektöründe yaygın olarak kullanılan kompozit malzemelerin mekanik metotlarla ayrıştırılması mümkün değildir. Bu malzemeler aynı yoğunlukta atık olarak meydana gelmektedir. Kompozit atıklar içeriğinde yer alan malzemeler sebebiyle doğa için oldukça zararlıdır.
ATIK PİL: Kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine doğrudan dönüştürerek bünyesinde depolayan cihazlara pil denir. Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere atık pil denir.
Lavabolara ve başka yerlere kesinlikle kimyasal madde dökülmemelidir. Zehirli buharları ve gazları solumaktan kaçınılmalıdır. Bu tür maddeler ile derişik asit, baz ve uçucu çözücülerle çalışırken çeker ocak kullanılmalıdır.
Tehlikeli atıklar: Amalgam atıkları, amalgam kapsül atıkları, aeratör yağı kapları, kullanılan tarihi geçmiş ilaçlar, bozulmuş aşı ve serumlar, klor tableti kutusu, kanal dolgu patı kutusu, asit etch kutusu, tonerler, floresan lamba, kartuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri