Metastazlar genellikle, meme kanseri tanısı konulduktan birkaç yıl sonra ortaya çıkmaktadır.
İleri evrede (Evre 4, metastatik hastalık) hastalık kemik, karaciğer, akciğer, beyin gibi diğer organlara sıçrar.
Meme Kanserinin diğer kanser türlerine göre daha yavaş ilerlemesini iyi haber olarak verebiliriz. Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor.
Memede süt bezi veya süt kanalı dışına çıkan kanser, ilk önce koltuk altında bulunan lenf düğümlerine geliyor. Ameliyat ile koltuk altındaki lenf düğümleri çıkartılarak inceleniyor.
Evre IV. Meme kanseri bu evrede karaciğer, akciğer, kemik, beyin gibi vücut organlarına ve lenf bezlerine yayılım yapmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Meme kanseri çok sık karşılaşılan ve hızlı ilerleyebilen bir kanser olmasına rağmen erken evrede tanı aldığında son derece etkin tedavi edilebilir ve oldukça başarılı sonuçlar elde edilir.
Meme kanseri çok hızlı yayılan bir kanser türü değil yaklaşık olarak 6-7 yılda 1 cm büyür tümör.
Meme kanserinin en sık yayılma gösterdiği yerler aşağıdaki gibidir; koltuk altı lenf bezleri. akciğer. karaciğer.
Bazı durumlarda, birincil kanser tedavi edildikten sonra da kanser hücreleri yayılabilir. Metastatik tümörler, ilk kanser tedavisinden aylar, hatta yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.
Kanserin gerçekleştiği bölgeye yakın bir bölgede meydana gelebilecek metastazın kemiklerde, akciğerde, lenflerde, sinir sisteminde, karaciğerde ve damarlarda görülmesi yaygındır. Kemik ağrıları, nefes darlığı, şişlik, inme, ağrı, kanama ve kalp krizi ile kendisini belli eder.
Dolayısıyla meme kanseri riskine karşı 20 yaşından sonra her kadının, âdet döneminin sona ermesinin ardından geçen ilk haftada elle meme muayenesi yapması gerekir. 40 ila 69 yaş aralığındaki kişilerin ise meme kanseri kontrolü için yılda bir kez mamografi çektirmeleri önerilir.
Bu bağlanma yerini bloke eden ilaçlar da kullanılabilir: buna hedefe yönelik tedavi denir. Evre 3 meme kanserinden kurtulma şansı (bir başka deyişle sağkalım şansı) son yıllarda giderek artmaktadır. Bu oran kişiden kişiye değişmekle birlikte tüm bu evredeki hastalar için ortalama 5 yıl için %72 civarındadır.
Son yirmi yılda metastatik meme kanseri (MMK) tedavisinde kaydedilen önemli ge- lişmelere rağmen hastaların ancak %14 kadarında 5 yıllık sağkalım sağlanabilmektedir (2).
Paralel dönüşüm hipotezi: Dolaşımdaki tümör hücreleri veya kemik iliğinde ya da diğer organlardaki dissemine tümör hücreleri tümörogenezin erken safhasında ve primer tümörün karakteristiğinden bağımsız halde bulunurlar. Evre I-II meme kanserli hastaların %30,6`sında kemik iliğinde metastaz bulunmuştur.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Metastaz sonucu kişide belirgin bir klinik belirti oluşmayabilir ve kişi kanser teşhisi metastaz aşamasında alabilir.
Meme kanseri erken evrede yakalanırsa tedavisi mümkün bir hastalıktır. Ancak geç evrede yani diğer organlara metastaz yapmış se kronik bir hastalıktır ve tamamen iyileştirilemez.
Metastaz yapmamışsa cerrahi ile hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür. Radyoterapi ile de prostat kanseri ortadan kaldırılabilmektedir. Bazı meme kanserleri yavaş gidişlidir. Metastaz yapmamışsa cerrahi, gereken durumlarda kemoterapi, radyoterapi ve hormonal tedavi ile hastalıktan kurtulmak mümkün olabilmektedir.
Meme kanserlerinin %10-30 arası beyne metastaz yapmaktadır. Meme kanseri hücrelerinin beyne ya da omurgaya sıçraması farklı belirtiler verebilmektedir. Metastazlar genellikle, meme kanseri tanısı konulduktan birkaç yıl sonra ortaya çıkmaktadır.
Meme kanseri olan bir kadın erken tanı ve doğru tedavi yöntemleriyle hastalığı tamamen yenebiliyor.
Meme kanserinde 4 evreleme vardır. Bunlar;
Çevre dokulara yayılmamıştır. Oluşmaya başladığı alan ile sınırlıdır.
Meme kanserinin derecesi: Kanser hücrelerinin normal meme hücrelerine ne kadar benzediğine bağlı olarak doktorunuz meme kanserini 1 ila 3 arasında derecelendirecektir. 1. derece daha yavaş büyüyen bir kanserdir, 3. derece daha hızlı büyüyen bir kanserdir.
Bu evredeki hastaların çoğu normale yakın bir yaşam sürebilirler.
Tüm kanser türlerine bağlı ölümler arasında, meme kanserine bağlı ölümlerin, ikinci sırada yer aldığını aktaran Altınyollar, şunları kaydetti: '70 milyonu aşan ülkemizde, 100 bin kadından 22'si meme kanserine yakalanıyor. Meme kanserinden ölüm oranı 100 bin kadında yaklaşık 10 kişi olarak belirtiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri