Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor.
TARAMANIN YÜRÜTÜLDÜĞÜ YER: Ulusal toplum tabanlı meme kanseri taramaları Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) bünyesindeki Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri [KETEM] tarafından yürütülür.
Türkiye genelindeki tüm aile hekimliği birimlerinin, hedef nüfusundaki vatandaşları, hipertansiyon, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları ile kanser ve yaşlı izlem taramalarına alarak, sonuçlarını Hastalık Yönetim Platformu'na (HYP) işlemesi zorunlu hale getirildi.
Taramalar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezileri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz gerçekleştiriliyor.
Bunun için ileri merkezlerdeki genel cerrahi uzmanlarına başvurulmalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
– Meme başının çekilmesi, – Meme başı akıntısı. Tüm bu semptomlar başka nedenlerden kaynaklanabileceği gibi meme kanseri ile de ilişkili olabilir. Bu yüzden semptomlardan herhangi biri veya birkaçı görüldüğünde mutlaka konunun uzmanı bir genel cerrahi hekimine başvurulmalı, gerekli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır.
Meme hastalıkları ve tedavisi konusunda eğitimi olan doktorlar genel cerrahi uzmanlarıdır. Memenin klinik muayenesi için, genel cerrahi uzmanına, daha ideal olarak, genel cerrahlar içinden meme hastalıkları ve cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir meme cerrahına gitmek en uygun olanıdır.
Kanser Randevu Sistemi aile hekimlerinin kullanımına açıldı
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor.
KETEM (KANSER ERKEN TEŞHİS MERKEZİ ) BİRİMİ TARAFINDAN ÜCRETSİZ VE RANDEVUSUZ OLARAK YAPILAN KANSER TARAMALARI DEVAM EDİYOR.
Bunun yanı sıra uzmanlar, 40 yaş ve üstü kadınların, yılda bir mutlaka mamografi çekimi yaptırmasını önermektedir. Ayrıca kişisel olarak şüphe duyuluyor ya da ailede meme kanseri öyküsü bulunuyorsa; doktor, daha erken ve daha sık aralıklarda tarama yaptırılması gerektiğini söyleyebilir.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Hasta kolundan elde edilen kan numunesi sonrasında CEA testi gerçekleştirilir. Fakat bu işlem genellikle kısa süreler içerisinde yapılır. Özellikle profesyonel özel doktor klinik merkezi üzerinden maksimum 24 saat içerisinde gerçekleştiriliyor. Test üzerinden kanserli tümörler kolay bir şekilde görüntülenebilir.
Mamografi ve meme ultrasonu, tanısal meme değerlendirmesinde kullanılan başlıca iki görüntüleme metodudur. Olguların en az üçte birinde, şüpheli mamografik ya da klinik bulguların ileri değerlendirmesi için yardımcı yöntem olarak meme ultrasonu kullanılıyor.
Talep oluşturmak önce yapılması gerekenler arasında yer alır. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/Ketem adlı internet adresine girip başvuru yapmak ve zaman geldiğinde gidip muayene olmak mümkündür. Bir diğer iletişim hattı olan ve test yaptırmak isteyen kişilerin ulaşacağı adres ise 0538 336 7300 bu numara olarak bilinir.
Kanser Taramaları Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) Ücretsiz Olarak Yapılmaktadır.
Doktor randevusu telefonla veya online portallardan alınabilir. Özel hastane ve kliniklerin kendi portallarından veya kendi telefon santralleri aranabilir. Devlet hastaneleri içinse MHRS platformundan kolayca randevu alınabilir. MHRS adresine gidin.
KETEM, hafta içi çalışanlar için Cumartesi günü de hizmet vermeye başladı Murat KÜÇÜK/BOLU, (DHA) - BOLU'da, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) hafta içi çalıştığı için mesai yoğunluğundan kontrole gelemeyenler için Cumartesi günleri de hizmet vermeye başladı.
Sağlık Bakanlığımızın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur. İlimizde de bu kapsamda hizmet veren bir KETEM ve bir gezici mamografi cihazımız mevcuttur.
Kadınlarda meme kanseri tarama programı kapsamında; ayda bir kendi kendine meme muayenesi (KKMM) yapması için danışmanlığın verilmesi, yılda bir klinik meme muayenesi, 40-69 yaş arası kadınlara 2 yılda bir mammografi çekimi, Kadınlarda serviks kanseri tarama programı kapsamında; 30-65 yaş aralığındaki kadınlardan 5 ...
Eğer ailede meme kanseri hikayesi varsa; ailede en küçük yaşta meme kanseri tanısı alan kişiden 10 yıl önce mamografi çekimine başlanmalı ve düzenli olarak yılda bir kez çektirilmelidir. Mamografi çekimi, 25 yaşından küçük kişilere önerilmez.
Vatandaşlarımız meme kanseri için taramalarını İlimizde faaliyet gösteren KETEM Birimlerimizde, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik taramalarını ise KETEM Birimlerinde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde yaptırabilirler.
Gönüllü hastanelerden öncelikli beklenen son bir yıl içinde mamografisi yapılmamış ve yaşı kırkın üstünde olan başvuru sahiplerine bilateral mamografinin ücretsiz bir şekilde sağlanmasıdır.
1) Erken Evre Meme Kanserleri. Erken evre meme kanserlerinin büyük çoğunluğunda belirti memedeki kitledir. Diğer semptomlar meme başı akıntısı, meme başında çökme, çekilme ve kaşıntıdır. Kadınlar nadiren koltuk altındaki şişlik yakınması ile de başvurabilir.
Meme kitlelerinin büyük çoğunluğu memede ele gelen kitle şeklinde saptanır ancak daha küçük boyutlu olup doktor muayenesi sırasında saptanamayacak kadar küçük olanlar ise memeye yönelik yapılan tetkikler ile (Meme usg-mamografi-MR) gibi daha küçük boyutlu olan kitlelerde saptanabilir.
Eğer kişiler meme kanseri şüphesi yaşıyorlar ise ziyaret etmeleri gereken doktor, ya da bölüm genel cerrahi bölümü hekimleri olacaktır. Meme kanseri tetkiklerini genelde genel cerrahlar yapmaktadır. Hasta genel cerrah tarafından gerçekleştirilen tetkik ve muayenelerin ardından radyolojik tetkiklerini yaptırmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri