Aralarındaki farkın en sık merak edildiği çeşitlerden biri de sarı kayısı ve gün kurusudur. Gün kurusu aynı kayısı meyvesinin kurutulduktan sonra daha koyu renkteki halidir. Sarı kuru kayısı ise daha parlak ve daha açık renkte karşımıza çıkmaktadır.
Gün kurusu kayısı ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
6. aydan itibaren ek besinlere geçecek olan bebğinizin beslenme programına dahil edebileceğiniz Kuru Kayısı için Gurme Bebek olarak önerimiz, sülfür içermeyen, güneşte kurutulmuş günkurusu kayısı kullanmanızdır. Sülfür, minik gurmeniz için alerji yapabilir ve sağlıklı değildir.
Gün kurusu olarak adlandırılan koyu renkteki kuru kayısılar ise, doğal yollarla güneşe maruz bırakılarak kurutulan kuru kayısı çeşididir. Kükürtle kurutulan sarı kayısılara kıyasla, daha pörsük bir görünüşe sahiptir ve kısa sürede bozulmaya başlayabilirler.
Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor. Antioksidan özelliği ile de bedeni sağlıklı tutarak hastalıklardan koruyor.
İlgili 23 soru bulundu
Bağırsakları aktive eden kuru kayısı ve kuru erik dışkılama problemlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olur.
Kahvaltıdan önce yiyeceğiniz 4-5 adet kuru kayısı da sindirimi hızlandırıcı etkiye sahiptir. İster kuru kayısı ister kayısı suyu tüketin unutmamanız gereken şey bir şey var! Fazla kayısı tüketimi ishale sebep olabileceği için günde 1 sefer tüketmeniz yerinde olacaktır.
Kuru kayısının “gün kurusu” olanı tüketilmeli
Bu sebeple sülfür içermeyen, doğal yollardan kurutulan, işlem görmemiş, koyu renkli “gün kurusu” denilen kayısı tüketilmelidir. Kuru kayısının glisemik indeksi yüksektir ve tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.
Kuru Kayısı Besin Değeri
İçerdiği diğer besin değerleri konsantre hale gelmiş olur. Su miktarı taze kayısıya kıyasla düşmüş olsa da yine kuru kayısı da taze kayısı gibi A, C vitaminleri ve demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri içerir.
Kuru kayısının atıştırmalık olarak ideal tüketim adedi yetişkin bireylerde günde 8 adet olmak üzere bu miktarın ikişer – üçer adet şeklinde ara öğünlerde alınması önerilmektedir. Bu miktarlar vücudumuzun gereksinim duyduğu A, E ve C vitaminlerinin gerekli ve yeterli miktarda karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Diyet listelerinde başrol oynayan meyvenin tanesi ortalama 25 kcal enerji bulundurur. Gün kurusu kilo aldırır mı? Elbette çok tüketilirse her yiyecek gibi gün kurusu da kilo aldırır. Ancak ara öğün olarak 3 adet gün kurusu yemek hem tok tutacak hem de az kalori ile açlığı bastırmanıza yardımcı olacaktır.
Günde 8-10 kayısı tüketerek kabızlık sorunundan kurtulabileceğiniz gibi, yemeklerden önce 2-3 kayısı kurusu tüketip üzerine su içmeye özen gösterdiğinizde hazımsızlık sorununa da çözüm getirebilirsiniz.
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Raşitizm gibi gelişme bozukluğu rahatsızlıklarını engeller, gelişme çağında ki çocuklar için oldukça yararlı bir besindir. Kompostosu idrarı söktürür ve kabızlığı giderir. Cildi nemlendirir ve besler.
- Kayısılar, güneş gören ve temiz bez serilen bir yerde konulmalıdır. - Kayısıların çekirdekleri alınmadan bezin üzerine dizilmeli ve 3 gün civarı beklenmelidir. Daha fazla ihtiyaç duymaları halinde 2 gün daha bekletilmelidir. - 3 gün sonra kayısılar el ile hafifçe bastırılmalıdır.
Tat olarak taze kayısı daha tatlı ancak kuru kayısının tadı biraz daha ekşi, mayhoştur. Ama ikisi de vücuda sağladığı yarar yönünden büyük farklar içermezler ve ikisi de vücut için gerekli olan, düzenli olarak tüketilmesi gereken meyvelerdir.
Malatya'da üretilen kayısı çeşitlerinin başında Hacıhaliloğlu çeşidi gelir. Malatya'da üretilen kayısının % 90'ına yakını bu çeşitten yapılmaktadır. Son yıllarda Kabaaşı, Soğancı çeşitlerinin de yaygınlaştığı görülmektedir.
Diğer taraftan antioksidan olarak da baktığımızda birbirlerine yakın değerler çıktığını gördük." Karabulut, içeriğinde 5 bin ppm kükürtdioksit bulunan kuru kayısının antioksidan açısından gün kurusuyla aynı sonuçları verdiğini söyledi.
En doğal kuru kayısı çeşidi ise gün kurusudur. Sarı renkte kurumaya bırakılan kayısı güneşin etkisi ile koyu kahverengi-siyah bir renge bürünür. En sağlıklı kuru kayısı çeşidi gün kurusudur. Ancak dikkatle saklanması gerekmektedir çünkü çok kolay kurtlanmaktadır.
Kuru kayısı doğal şeker kaynağıdır. Düşük glisemik indekse sahip olan kuru kayısılar zayıflamak isteyen kişiler için ideal bir besindir. Düşük glisemik indekse sahip olan besinler kan şekerini yavaş ve daha az yükseltmektedir. Böylece açlık tatlı krizinin de önüne geçmektedir.
Çataloğlu
Bu kayısı çeşidi daha çok kurutmalık olarak tercih edilir.
Gün içerisinde bir oturuşta en az 5 kuru kayısı tüketmek, bağırsakları bir hayli fazla çalıştıracağı için bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Bunun için kahvaltıda 3 tane kayısı yemek yeterli olacaktır. Kayısının diyette en doğru kullanımı tüm gün içerisinde her gün 10 taneyi bulmamalarıdır.
1)Lifli Beslenin!
Bu lifler, bağırsaklara su emilimini arttırarak dışkı hacmini arttırır ve dışkı kıvamının daha yumuşak olmasını sağlar. Kurubaklagiller, taze sebze ve meyveler lif içeriği en yüksek besinlerdir. Haftada en az 2 kez nohut, kuru fasulye, barbunya gibi kurubaklagilleri tüketmeye özen gösterin.
Elma sirkesi ve balı karıştırarak bir macun haline getirin. Bu macunu dolapta muhafaza edebilirsiniz. Her sabah bu karışımdan 1 kaşık tükettiğinizde, bağırsaklarınızı temizleyerek güne başlamış olursunuz. Bağırsak temizliği elma sirkesi ile en doğal yöntemlerle uygulanacaktır.
BAĞIRSAKLARI TEMIZLEMEYE YARDIMCI OLAN BESİNLER
Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir ve hurma gibi kuru meyveler içerdiği lif sayesinde bağırsak yüzeyinde kayganlık yaratır ve temizlik aşamasına katkıda bulunur. Kurubaklagil içeren çorbalar da yüksek miktarda lif içerdiği için bağırsak temizliğinde ilk sırada yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri