Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Kızamık, su çiçeği veya zona gibi viral durumlar da meme bölgesinde kızarıklıklara neden olabilir. Yukarıda listelenen durumlarda olduğu gibi, bunlar göğüslerin belirli bir bozukluğuna bağlı değildir ancak, ciddi sağlık sonuçları olabilir ve mümkün olan en kısa sürede incelenmeli ve tedavi edilmelidir.
Doktorlar genellikle bir yağ kistini ultrasonda göründüğü şekilde anlayabilirler . Ancak başka bir şey olabileceğine dair bir endişe varsa, test için sıvıyı çıkarmak için kiste ince, içi boş bir iğnenin yerleştirildiği bir iğne aspirasyon biyopsisi yapılabilir.
Paget hastalığı, tüm memenin çıkarılması ( mastektomi ) veya meme koruyucu cerrahi (BCS) ve ardından tüm meme radyasyon tedavisi ile tedavi edilebilir . MKC yapılırsa tüm meme başı ve areola bölgesinin de çıkarılması gerekir. İnvaziv kanser bulunursa, koltuk altındaki lenf bezleri kanser açısından kontrol edilir.
Memenin Paget Hastalığı
Meme başında görülen oldukça nadir bir meme kanseri tipidir. Süt kanallarından başlar ve meme başına ve çevresindeki daha koyu renkli kısıma (areola) yayılır. Meme başında hassasiyet, kaşınma, yanma ve aralıklı kanlı meme başı akıntısı gibi şikayetler görülebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Fibrokistik meme bayanların % 70'inde görülen bir meme yapısı olup bir hastalık olarak adlandırılmaz. Yani memede içi sıvı dolu fibrokistler ( kistler ) veya içi katı doku dolu fibroadenomlar görülür. Bu kitleler kansere dönmeyen kitleler olup meme kanseri taramalarında kafa karıştırabilirler.
Paget hastalığı kimlerde görülür? Kemiğin paget hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin de etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Paget hastalığı erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Hastaların %10-30 kadarında aile öyküsü mevcuttur.
Sonuç olarak memenin Paget hastalığı, meme başında egzematöz değişikliklerle karakterize, %92-100 oranında altta yatan invaziv veya non-invaziv meme kanseri ile ilişkili bir hastalıktır. Nadir olarak altta malign bir patoloji olmadan da hastalık gelişmektedir.
Memenin Paget hastalığı ise meme başında ortaya çıkan ve genellikle meme kanseri ile ilişkilendirilen nadir görülen bir rahatsızlıktır. Meme başı ve meme başının etrafındaki bölgedeki egzemaya benzer döküntülerin çıkmasına neden olan bu rahatsızlık, meme kanserinin habercisi olabilir.
İntraduktal Papillom nedir? İntraduktal papillomlar meme süt kanallarının içinde gelişen genellikle iyi huylu tümörlerdir. Orta yaşlı kadınlarda daha sık oluşmakta ve meme başı akıntılarına sebep olmaktadır. Meme başı akıntısı genellikle tek memeden, tek bir süt kanalından, kanlı veya su gibi şeffaf renkte olmaktadır.
Yağ bezeleri, tıp dilinde lipom olarak da adlandırılan ve vücutta herhangi bir bölgede oluşan içi yağ dolu ve genellikle küçük yapılı, tümör benzeri oluşumlardır. Çeşitli boyutlarda olabilen yağ bezeleri bir kapsülle çevrilidir ve beyaz-sarı renklerde gözle görülebilir şekildedir.
Yağ bezeleri genellikle iyi huylu olarak seyredebilir. Yağ bezelerinin oluştuktan sonra genellikle değişme potansiyeli düşük olabilir. Bu nedenle kansere dönüşme olasılığı düşük olarak kabul edilebilir. Yağ bezelerinin hızlı büyümesi, ağrılı olması ve büyümeye devam etmesi durumunda kanser şüphesi düşünülebilir.
Kadınların meme başı bölgelerinde ortaya çıkan kabarcıklar genelikle emzirme dönemlerinde değişen hormonlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Bu lezyonlara süt kabarcığı da denilmektedir ve vücut sağlığı olarak herhangi bir endişe verici sonuç doğurmaz ancak çoğu kadınlar için önemli bir estetik sorun olarak görülür.
Hamilelikte Ne Tür Göğüs Değişikliği Bekleyebilirim? Memenin etrafındaki kabarcıklar hamilelik belirtileri arasındadır. Göğüs ucunun etrafında yer alan areola denilen bu koyu renkli bölgede, gebeliğin oluşması ile beraber daha fazla koyulaşarak genişleyecektir. Ayrıca bu doku pütürlü bir hal alabilir.
Sıklıkla alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak görülen bu durum meme iltihabından kaynaklanabileceği gibi kanser gibi önemli hastalıkların bir belirtisi de olabilir. Bu sebeple memede sertlik, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler fark edildiğinde vakit kaybetmeden bir Genel Cerrahi uzmanına müracaat edilmelidir.
İnflamatuar meme kanseri; hızla gelişen ve etkilenen memeyi kırmızı, şişmiş ve hassas hale getiren nadir bir meme kanseri türüdür. Memeyi kaplayan derideki lenf damarlarının kanser hücreleri ile tıkanması, iltihabi meme kanserinde oluşan karakteristik kırmızı ve şiş meme görüntüsünün nedenidir.
Kemik tümörleri, vücudun geri kalanında gelişen iyi veya kötü huylu tümörlerde olduğu gibi, dokularda yer alan hücrelerin belirli etkenler sonucunda kontrolsüz çoğalma davranışı geliştirmesine bağlı olarak ortaya çıkar.
Çocuklarda en sık görülen primer kemik tümörüdür. Osteosarkom çok sık görülen bir tümör değildir. Milyonda 2-3 kişide görüldüğü bildirilmiş olup, primer kemik tümörlerinde en sık görülen kemik tümörü olarak bilinmektedir.
Öz. Meme dışı Paget hastalığı, kaşıntı, ağrı ve egzema gibi iyi huylu hastalıklarla ortak belirtilere sahip olan nadir bir malign neoplazidir. Vulvar hastalık, genellikle postmenopozal kadınlarda etkilenen bölge üzerinde kabuklanma veya ülserasyonlu yavaş büyüyen iyi tanımlanmış kaşıntılı bir plak olarak görülür.
Paget hastalığı tıp literatüründe bilinen adıyla osteitis deformans, kemiklerin normalde olması gerekenden daha fazla yıkıma ve yeniden yapılanma sürecine uğradığı bir çeşit kronik kemik hastalığıdır.
Memede ele gelen sertlik, şişlik veya kitle saptanması durumunda ilk akla gelen korkulacak hastalık meme kanseridir. Memede ağrısız kitle saptanması meme kanserinin en sık görülen bulgusudur. Ancak memede oluşmuş olan her kitle kanser olmayacağı için hemen korkuya kapılmamak gerekir.
Mamografilerin değerlendirilmesinde yağ dokusu ve fibroglandüler dokunın oranlarına dayalı olarak meme parankim paternleri tanımlanmıştır. Son kabul gören sınıflandırmaya göre Patern 1'de hemen hemen tüm doku görünümdedir.
Memede benign lezyon, meme dokusunda oluşan ve kanserleşme potansiyeli taşımayan bir tümör veya kitledir. Benign lezyonlar genellikle ağrısızdır ve fiziksel muayene veya görüntüleme testleri sırasında keşfedilir.
Bu durum tamamen genetik bir özelliktir. Fonksiyonel olarak yani süt üretimi açısından dens meme ile lipomatö (yağ dokusu ağırlıklı) meme arasında bir fark yoktur. Bu anormal bir durum olmadığı gibi sık olarak rastlanan bir yapısal özelliktir. Yaş ilerledikçe memenin yoğunluğu azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri