PEK AZ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin “pek az, pekaz” olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı pek az şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre ''pek az'' ayrı yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz.
TDK'ya göre pek çok kelimesinin doğru yazılışı "pek çok"dur.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "pek çok" şeklinde ayrı yazılır.
Özellikle iki sözcük yan yana geldiğinde anlamını yitirmiyorsa bu sözcükler ayrı yazılır. Pek çok kelimelerinde de bir anlam kaybı söz konusu olmadığı için TDK tarafından bu iki sözcük ayrı yazılır.
İlgili 21 soru bulundu
Fazla, hayli ve yeterinden fazla anlamına gelen pekçok kelimesi TDK sözlüğüne göre doğru kullanımı 'pek çok' şeklinde ayrı yazılmasıdır.
Ara Sıra Kelimesinin Doğru yazılışı
Antrenman kelimesinin doğru yazılışı "ara sıra" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Arasıra olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Her ne kadar dilimizde bazı birleşik kelimeler bulunsa da hoşça kal aslında onlardan biri değildir. Türk Dil Kurumu'nun (TDK) belirttiği üzere bu kelime grubunun, "hoşça kal" olarak ayrı yazılması gerekir. Aşağıda ise yanlış kullanımına dair örnekler paylaşılmıştır.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK'ya göreyan yana kelimesinin doğru yazılışı "yan yana"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
ç. Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Bu kelimenin birleşik mi ayrı mı yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı pek çok şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
hoş geldin✅ (Doğru kullanım)
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Dil bilgisi kurallarına göre iki ayrı kelimenin birleşmesiyle oluşan ve anlamı değişen tüm kelimeler bitişik yazılır. Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Bu durumda bu sözcüğün 'kuruyemiş' olarak yazılması yanlıştır. Kuru yemiş kelimesinin doğru yazımı 'Kuru yemiş' olarak ayrı olmalıdır.
Doğru olan yazılışta sözcüğün adamakıllı olarak karşımıza çıkmasıdır. TDK'ya Göre Adamakıllı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Türk Dil Kurumu'na bakılarak adamakıllı sözcüğünü görmek mümkündür. Buna göre bu kelime bitişik bir halde 'adamakıllı' olarak yazılır.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri