Mevzuatımızda yıllık izinlerin bir bütün olarak kullanılması ya da birer gün olarak kullanılmasına engel bir düzenleme bulunmamaktadır.
Devlet Memurlarının İzin süreleri
657 sayılı kanunun 102. maddesine göre, Devlet memurlarının yıllık izin süresi; Hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, Hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
657 sayılı Kanunun Yıllık İzni düzenleyen 102'nci maddesinde; "Devlet memurlarının yıllık izin süresi, hizmeti 1 yıldan on yıla kadar (On yıl dahil) olanlar için yirmi gün, hizmeti on yıldan fazla olanlar için 30 gündür.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104'üncü maddesinin (C) fıkrası. 1- Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruri hallerde öğretmenler hariç olmak üzere, bir sefer daha 10 gün izin verilebilir.
Buna göre amir, bu yönerge ile izin verme yetkisi verilenleri ifade etmektedir. Ancak hem 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda hem de yönergenin 10'uncu maddesinde, 10 güne kadar mazeret izni söz konusu olduğunda; izin verme yetkisinin amirde değil kaymakamda ya da valide olduğu ifade edilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Devlet memurunun hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde memurun izinli sayılması, ancak bu izin muayene süresi, tetkik ve tahlil süresi ile sınırlıdır.
MEMURLUKTA MAZERET İZNİ
- Merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 102 nci maddesi. 1-Yıllık izinler, amirin uygun bulacağı zamanlarda, toptan veya ihtiyaca göre kısım kısım kullanılabilir. 2-Birbirini izleyen iki yılın izni bir arada verilebilir. Cari yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin hakları düşer.
Mazeret izni süresi, şirketin ve çalışanın anlaşmasına bağlı olarak değişebilir. Mazeret izni nedenleri, hastalık, ölüm, doğum, zorunlu seyahat ve ev taşıma gibi farklı durumlar olabilmektedir.
Sonuç olarak hukuki açıdan idari izin kullanan memurlar izin süresince herhangi bir izne tabi olmaksızın il dışına çıkabilir.
Maaş ile birlikte sigorta prim ödemeleri de askıya alınır. Bu aylıksız izin olarak geçen sürenin hizmete tabi tutulabilmesi için bireylerin bu taleplerini borçlanma adı altında sosyal güvenlik kurumuna yazılı olarak iletmesi gerekir.
Memuriyetten adaylık dönemini tamamladıktan sonra ayrılanlar tekrar memuriyete dönmek istedikleri takdirde hem kendi kurumlarına hem de başka kurumlara memur olarak dönebilmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus, memuriyete tekrar dönmede döneceği kadronun şartlarını taşımış olma şartının aranmakta olduğudur.
1- Yıllık izin dönüşü sonrasında yeniden izin ihtiyacı olan personele, mer'i mevzuat çerçevesinde, işe başladığı gün yıllık izin verilmesinde mani bir husus bulunmamaktadır. 2-Yıllık izinde olan devlet memuru izinde iken yeniden izin verilmesi talebinde bulunmasında düzenlemelere aykırı bir husus bulunmamaktadır.
MAZERET İZNİ (Diğer Durumlar)
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 104. maddesinin (C) fıkrası. 1-Memura babalık, evlilik ve ölüm halleri dışında zorunlu sebeplerde mazeretine bağlı toptan veya bölümler halinde 10 gün izin verilebilir. Zaruret hâlinde, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir.
Aday memurlar, 1 sene görev yaptıktan sonra yıllık izinleri kullanabilirler. Kamuda çalışan devlet memurları, 1 yıldan 10 yıla kadar çalışmış ise yıllık izin süreleri 20 gündür. Eğer 10 yıldan fazla süredir çalışıyorlarsa yıllık izin süreleri 30 gün olarak belirlenmiştir.
Yıllık izin kullandırılmayan memurun dava açması
İdarenin işlemleri ve eylemleri yargısal denetime tabidir. Bir memur yıllık izin talep ettiğinde ve bu talebi reddedildiğinde, idarenin “memurun yıllık izin talebinin reddi” şeklinde bir işleminin olduğu kabul edilir.
Peki, bu yasaya göre memurlar yılda kaç gün rapor alabilir? Memurlar ayrı ayrı hekimlerden olmak şartı ile toplamda 40 gün rapor kullanabilir. Memurların tek seferde alabileceği rapor ise 10 günü geçemez. Raporda kontrol muayenesi belirtilirse aynı hekim, 20 güne kadar rapor verebilir.
Memur Yol İzni Hakkı
Yol izni hakkı, yıllık izin ister bir defa da isterse parça parça kullanılsın her ihtimale karşı 4 gün olarak belirlenmiştir. Gidiş 2 gün dönüş 2 gün olmak üzere 4 gün belirlenen bu hakkı talebiniz doğrultusunda parça parça da kullanabilirsiniz.
İdari izin ya da diğer adıyla idari tatil sadece 657 sayılı kanun kapsamında yer alan devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. İdari izin bir bakıma kişinin çalıştığı kurum tarafından verilen izin anlamını taşımaktadır. İdari izin, Bakanlar Kurulu kararı neticesinde çalışma gününün tatil ilan edilmesi demektir.
Doktor raporunun olduğu 2 günden fazla süren hastalıklar ve istirahat süreleri, gebelik izin süreleri, evlat edinme durumunda alınan izinler gibi mazeret izni sayılabilen bu izinlerde ise işçinin ücretini SGK karşılar.
Yukarıdaki hüküme göre; 1- Memurlar, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti verilmeksizin çalıştırılabilir. 2- Bu durumda, fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabıyla izin verilmelidir. 3- Verilen iznin en çok 10 günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullanılabilir.
İşçinin hastalanması sonucu viziteye çıkarak iş yerinden izin alıp tedavisi için belirli zaman aralıklarında işte bulunmaması sonucu işçi ücretli izinli sayılır. Toplu iş sözleşmesi hükümlerinden yararlanan işçiler için ücretinden kesinti yapılmaması esastır.
Soru: İzin süresi içinde hastalanıp rapor alınırsa ne olur? Cevap: Yıllık izin kullanmakta iken, hastalığı sebebiyle rapor alan bir memurun rapor tarihinden itibaren yıllık izni kesilir ve bu tarihten sonra raporda yazılı tedavi ve istirahat süresi ile ilgili hastalık izni işlemeye başlar.
- Söz konusu personelin hemodiyaliz tedavisi görmesi gerektiğine dair doktor raporuna istinaden sağlık hizmeti sunucusunda ayakta tedavi görüyor olması halinde ise, bu sürelerde memurun izinli sayılması gerektiği; ancak bu iznin tedavi süresi ile sınırlı olduğu, mütalaa edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri